Ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει μεταμορφώσει τη Ζάλγκιρις, η οποία κάνει την τελική αντεπίθεση για να μπορέσει να μπει στο πλέι ιν της Euroleague.

Ζάλγκιρις εναντίον Βιλερμπάν. Τάιμ άουτ. Ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει μαζέψει τους παίκτες του οι οποίοι τον ακούν με μεγάλη προσήλωση. Ο Ιταλός ψάχνει να βρει τα σωστά λόγια. Εκείνα που θα τους ανεβάσουν το ηθικό. Το μεγάλο πρόβλημα που είχαν οι Λιθουανοί. Μπορεί να είναι μόλις το δεύτερό του ματς μαζί τους στη Euroleague. Όμως θα μιλήσει έξω από τα δόντια.

«Το παιχνίδι ονομάζεται μπάσκετ. Αν φοβάστε να σουτάρετε, πρέπει να πάτε να παίξετε σκάκι. Εάν φοβάστε να κάνετε λάθη, τότε κάντε κάτι άλλο στη ζωή σας. Κανείς εδώ δεν θα σας δείξει με το δάχτυλό αν χάσετε ένα καλό σουτ». Μια ομιλία που αν μη τι άλλο έγινε viral. H Ζάλγκιρις μπορεί να ηττήθηκε, όμως ο… σπόρος είχε φυτευτεί.

Πλέον οι Λιθουανοί αποτελούν μία από τις πιο «καυτές» ομάδες της διοργάνωσης. Μετρούν τρεις σερί νίκες και σε εννέα ματς με τον 55χρονο κόουτς έχουν ρεκόρ 6-3. Η βελτίωσή τους είναι ραγδαία και η υπογραφή του Τρινκιέρι έχει τοποθετηθεί φαρδιά-πλατιά. Τώρα έχει μια μεγάλη αποστολή. Να καταφέρει να μπει στο πλέι ιν.

Το μαγικό… ραβδί του Τρινκιέρι

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Καζίς Μακσβίτις είχε κάνει καλή δουλειά στη Ζάλγκιρις. Ειδικά πέρσι. Φέτος κάπου το… έχασε. Μπορεί να συμβεί. Δεν είναι περίεργο. Η διοίκηση αποφάσισε μια αλλαγή. Εκλεκτός ήταν ο Αντρέα Τρινκιέρι. Εκείνος δέχθηκε αμέσως και η μετάλλαξη των Λιθουανών ξεκίνησε.

Πρώτο… τεστ σε πέντε παιχνίδια επιτυχημένο. Νίκες με Άλμπα, Βαλένθια, Φενέρ και ήττες από Βιλερμπάν, Μπαρτσελόνα. Επόμενο παιχνίδι, ήττα από την Παρτίζαν. Και κάπου εκεί ξεκινά το σερί. Δύο μεγάλες νίκες με Έφες και Παναθηναϊκό εντός, συν ένα τεράστιο διπλό με τον Ερυθρό Αστέρα.

Από τη 18η αγωνιστική που ανέλαβε ο Τρινκιέρι, η Ζάλγκιρις είναι 3η στους πόντους ανά 100 κατοχές με 118,1! Και 7η στην άμυνα με 112,5. Γεγονός που την κατατάσσει δεύτερη σε όλη τη Euroleague σε Net Rating με +5,6 σε εκείνο το διάστημα.

Οι παίκτες του Ιταλού παίζουν πιο γρήγορα, πιο ελεύθερα και πιο σκληρά στην άμυνα. Έχουν βρει τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και μονάδες όπως ο Κίναν Έβανς κάνουν… όργια. Όλα αυτά χάρη στο μαγικό… ραβδάκι του μεγάλου Ιταλού τεχνικού. Που έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι μπορεί να φτιάξει δυνατά σύνολα. Τρανότερα παραδείγματα η Ούνικς, η Μπάμπεργκ, η Παρτίζαν και φυσικά η Μπάγερν Μονάχου.

Το στοίχημα του Τρινκιέρι στην αντεπίθεση της Ζάλγκιρις

Πλέον απομένουν οκτώ αγωνιστικές για το φινάλε της κανονικής περιόδου της Euroleague. Η Ζάλγκιρις είναι 13η με ρεκόρ 11-15. Δύο νίκες μακριά από τη Μακάμπι και τη 10η θέση που οδηγεί στο πλέι ιν. Δύσκολο αλλά εφικτό. Ειδικά με τη φόρα που έχουν πάρει οι Λιθουανοί τώρα.

Επόμενο ματς με τον Ολυμπιακό εντός. Οι Πειραιώτες κυνηγούν την τετράδα και θα παίξουν επίσης τα… ρέστα τους στη «Ζαλγκίριο Αρίνα». Το σύνολο του Τρινκιέρι όμως έχει μια αποστολή και δεν θα το κάνει εύκολο σε κανέναν. Μετά τους Ερυθρόλευκους έχει δύο κομβικά και δύσκολα εκτός έδρας με Μακάμπι και Μπάγερν. Δύο άμεσους ανταγωνιστές. Εκεί θα δείξει τι μπορεί και τι όχι. Καθώς στη συνέχεια ακολουθούν τρία εντός με Βίρτους, Μπασκόνια και Μιλάνο.

Τέλος, θα την υποδεχθεί η Μονακό και θα μετά θα φιλοξενήσει την (πιθανός) αδιάφορη Ρεάλ στο Κάουνας. Ο Τρινκιέρι ξέρει καλά πως μπορεί να γυρίσει μια κατάσταση. Ήδη το κάνει. Τώρα θα δούμε αν αντέξει. Αν γίνει θα μιλάμε για μια μεγάλη αντεπίθεση. Αν όχι, δεν έγινε κάτι. Θα έχει όλον τον χρόνο τη νέα σεζόν για να μας παρουσιάσει τα γνωστά του… μαγικά.