Μία και μοναδική φορά ο Lebron James δεν ξεκίνησε βασικός στο NBA και αυτό γιατί υπήρχε ιδιαίτερος λόγος. Γυρνάμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε γιατί.

Μία φορά σε ολόκληρη την 20ετή καριέρα του ο Lebron James δεν έχει ξεκινήσει βασικός. Και όμως έχει γίνει και αυτό στο “μαγικό” κόσμο που ονομάζεται NBA. Το ημερολόγιο έγραφε 11 Δεκεμβρίου του 2007. Οι Cavaliers αντιμετώπιζαν τους Indiana Pacers στην έδρα τους. Και η βασική τους πεντάδα είχε μία ιστορική ιδιαιτερότητα. O Lebron James δεν ήταν βασικός. Δεν ήταν κάποιο πρόβλημα τραυματισμού ούτε κάποιο λάθος. Ήταν απόφαση του ίδιου του “Βασιλιά”. Ήταν ένα πράγμα που συνέβη για μοναδική φορά στην 20ετή του καριέρα και έκτοτε δεν επαναλήφθηκε.

To hype του Lebron

Για όποιον δεν έζησε αυτές τις εποχές θα πρέπει να γνωρίζει κάτι. O Lebron James δεν υπήρξε ποτέ τυχαίος παίκτης. Πολύ πριν κάνει το ντεμπούτο στο NBA έκανε ήδη πρωτοσέλιδα με τις επιδόσεις στο high school. Όντας σε ηλικία 18 χρονών έγινε εξώφυλλο του Sports Illustrated. Ίσως το πιο διάσημου αθλητικού περιοδικού στον κόσμο. Πριν καν μπει στο NBA. To hype ήταν τεράστιο γύρω από το όνομα του. Μαζί και η πίεση και οι απαιτήσεις για τον ίδιο.

Κατά γενική ομολογία θεωρούταν το 2003 όπου έπαιξε και το πρώτο του παιχνίδι στο NBA, το επόμενο παιδί θαύμα για την Λίγκα. Και το απέδειξε από τα πολύ πρώτα παιχνίδια και με το παραπάνω με τις εμφανίσεις του. Αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι ο “Βασιλιάς” δεν υπήρξε ποτέ κάποιος τυχαίος παίκτης. Για αυτό και δεν νομίζω να τέθηκε καν θέμα σε καμία ομάδα που αγωνίστηκε από την αρχή της καριέρας του εάν ο Lebron James θα είναι βασικός. Και όμως υπάρχει αυτή η μοναδική φορά που ήρθε από τον πάγκο.

Η ιστορία πίσω από το γεγονός

Η ιστορία ξεκινάει με τον Anderson Varejao που το 2007 που ήταν μέλος της ομάδας των Cleveland Cavaliers και κατά επέκταση συμπαίκτης του Lebron. Την σεζόν εκείνη ο Varejao διαπραγματευόταν το καινούριο συμβόλαιο του με την ομάδα του Cleveland. Παρότι του είχε προσφερθεί καινούριο συμβόλαιο από τους Cavaliers, o Βραζιλιάνος center είχε αρνηθεί ζητώντας πολύ περισσότερα χρήματα. Αν και δεν ήταν ένας παίκτης superstar, αποτελούσε ένα παίκτη αρκετά χρήσιμο για μία ομάδα που ήθελε να φτάσει μέχρι το τέλος.

Για αυτό το λόγο η διοίκηση των Cavaliers είχε λίγη διαπραγματευτική δύναμη στα χέρια της, από την στιγμή που ήθελε να χτίσει μία ομάδα για πρωτάθλημα γύρω από το “Βασιλιά”. Ο Varejao το εκμεταλλεύτηκε αυτό από την πλευρά του. Και στην προσπάθεια του να προσθέσει κι άλλη πίεση στην διοίκηση  για το συμβόλαιο που ήθελε, αποφάσισε να μην παίζει στα επίσημα ματς των Cavaliers. Στην ουσία να κάθεται στο πάγκο και να παρακολουθεί το παιχνίδι. Αυτό εξόργισε τους φιλάθλους του Cleveland και ο Βραζιλιάνος center έγινε κόκκινο πανί για την κερκίδα.

Το παιχνίδι

Όταν τελικά ο Varejao και οι Cavaliers τα βρήκαν, ο center σταμάτησε την αποχή του από τα επίσημα παιχνίδια και ήταν πλέον έτοιμος να γυρίσει στην ενεργό δράση. Το παιχνίδι που θα σήμανε και την επιστροφή του ήταν αυτό κόντρα στους Indiana Pacers στις 11 Δεκεμβρίου του 2007. Θεωρούταν δεδομένο ότι θα αποδοκιμαστεί από το φίλαθλο κοινό των Cleveland Cavaliers για την στάση αποχής στα προηγούμενα παιχνίδια. Στο παιχνίδι αυτό όμως θα επέστρεφε και ο Lebron James, έπειτα από ένα τραυματισμό στο δάχτυλο που τον είχε ταλαιπωρήσει χάνοντας τις τελευταίες αναμετρήσεις.

Τα ηγετικά χαρακτηριστικά του “Βασιλιά”

Ο Lebron James είχε πλήρη γνώση για την κατάσταση του Anderson Varejao. Ήξερε ότι ο συμπαίκτης του θα αποδοκιμαστεί από το γήπεδο. Με τα ηγετικά χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν καθόλη την διάρκεια της καριέρας του έκανε κάτι που λίγοι θα το είχαν σκεφτεί. Ζήτησε από τον προπονητή Larry Brown των Cavaliers να μην ξεκινήσει βασικός για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα μέχρι τότε αλλά και μέχρι σήμερα. Ναι καλά διαβάσατε ο Lebron James να μην ξεκινήσει βασικός. Αντί αυτού να μπει αλλαγή την ίδια στιγμή  μαζί με τον συμπαίκτη του Anderson Varejao, ώστε τα χειροκροτήματα να επισκιάσουν τις αποδοκιμασίες.

Και αυτό έγινε. Ο “Βασιλιάς” έμεινε στο πάγκο στην αρχή της αναμέτρησης. Μπήκε στο παιχνίδι στο 7ο λεπτό μαζί με τον Varejao αλλά και τότε συμπαίκτη τους Larry Hudges. Και όλο αυτό για να προστατέψει ο Lebron James τον συμπαίκτη του και να διαφυλάξει το καλό κλίμα στην ομάδα.

Την στιγμή της αλλαγής το σκορ στο παιχνίδι ήταν 15-11 υπέρ των Cavaliers. Και με την είσοδο των Lebron και Varejao, η γηπεδούχος ομάδα έτρεξε ένα σερί 13 πόντων χωρίς απάντηση. Εν τέλει αποτέλεσε ένα εύκολο απόγευμα για τους Cavaliers οι οποίοι έκαμψαν την αντίσταση των Pacers με 118-105. Όμως το ματς θα μείνει στην ιστορία ως το μοναδικό του Lebron James που δεν ξεκίνησε βασικός.

Ο ίδιος μετά το τέλος του παιχνιδιού θα δήλωνε πολύ ταπεινά ότι απλά προστάτεψε τους συμπαίκτες μου. Σε μία κίνηση μεγάλης ωριμότητας σε πολύ νεαρή ηλικία για τον ίδιο, αυτή των 22 ετών. Συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η μοναδική φορά για τον ίδιο και ότι δεν πρόκειται να ξαναέρθει από τον πάγκο.

Και έτσι έγινε μέχρι και σήμερα. O “Βασιλιάς” μετράει πάνω από 1.400 συμμετοχές στο NBA. Όλες ως βασικός με μία εξαίρεση. Αυτό το βράδυ του 2007.

Άκουσε εδώ το podcast για NBA