Ο Τσάβι φεύγει ακριβώς πριν γίνει ανεπιθύμητος
Ο Τσάβι ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα στο τέλος της σεζόν και ο Μανώλης Μακρόπουλος σχολιάζει στο debut.gr το τώρα και το μετά των «μπλαουγκράνα».
Η… ευχή αρκετών φίλων της Μπαρτσελόνα (μεταξύ των οποίων και του γραφών) πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (27/1).
Λίγο μετά την εντός έδρας συντριβή των Καταλανών από τη Βιγιαρεάλ (3-5), η οποία στην ουσία τους έθεσε και εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος (-10 από την κορυφή), ο Τσάβι Ερνάντεθ ανακοίνωσε πως στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει από τον πάγκο της αγαπημένης του.
Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Ποια είναι τα καλά και ποια τα άσχημα «σημάδια» που θα αφήσει πίσω του ο πρώην Ισπανός χαφ; Γιατί φτάσαμε ο κόσμος της Μπάρτσα να παρακαλαεί για τη φυγή του; Ποια είναι η επόμενη μέρα των «μπλαουγκράνα»;
Ανέλαβε όταν κανείς δεν ήθελε
XAVI IS OFFICIALLY BARCELONA’S NEW MANAGER 😍 pic.twitter.com/gxh2Ohqm3D
— GOAL (@goal) November 6, 2021
Σε άλλο κείμενο αναφορικά με τον Τσάβι, διάβασα πως ανέλαβε όταν κανείς δεν είχε τα κότσια. Εν μέρει σωστό, ταυτόχρονα και λάθος όμως. Ναι μεν θέλει κότσια για να αναλάβεις μια ομάδα που είναι σε πτώση, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα αναφορικά με τα οικονομικά της.
Από την άλλη δε, γιατί κάποιος πρωτοκλασάτος προπονητής να πάρει αυτή τη δουλειά; Είδατε ποτέ κανέναν σουπερστάρ του ποδοσφαίρου στο πικ της καριέρας του να πηγαίνει σε ομάδα με τόσα προβλήματα;
Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ο βραχύσωμος πρώην μέσος πήρε το «τιμόνι» στην ομάδα της καρδιάς του, σε μια περίοδο που κανείς άλλος δεν ήθελε να το πράξει. Μετά την απόλυση Κούμαν, δεν το σκέφτηκε δευτερόλεπτο, έβαλε μάλιστα χρήματα και από την τσέπη του για να πληρωθεί η ρήτρα αποχώρησης από την Αλ Σαντ, ώστε να επιστρέψει στο Καμπ Νόου από άλλο πόστο.
Η 3η καταστροφική σεζον και όσα κατάφερε μέχρι στιγμής
Ισχύει σχεδόν σε κάθε περίπτωση προπονητή, το να αποδεικνύεται τραγική η 3η του σεζόν σε πάγκο ομάδας. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στην περίπτωση του Τσάβι.
Όταν ανέλαβε την ομάδα, είχε ως ρεαλιστικό στόχο να εξασφαλίσει είσοδο στο επόμενο Champions League (άρα και έσοδα), αφού είχε μείνει πολύ πίσω αναφορικά με τον τίτλο του πρωταθλητή. Η Μπαρτσελόνα ήταν 9η όταν ανέλαβε, τερμάτισε 2η τον Μάιο.
Στο Κύπελλο, γνώρισε αποκλεισμό από την Αθλέτικ (όπως και φέτος), ενώ έμεινε εκτός συνέχειας στο Champions League, πριν έρθει το εφιαλτικό βράδυ με την Άιντραχτ στο Europa, όπου οι Γερμανοί υπέταξαν τους Ισπανούς μέσα στο σπίτι τους.
The last time Barcelona played in the Europa League, 30,000 Eintracht Frankfurt fans turned the Camp Nou into their home ground 🤯🏟 pic.twitter.com/72CMpskFU0
— ESPN FC (@ESPNFC) February 16, 2023
Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.
Επιστροφή στην κορυφή, δεύτερος σερί αποκλεισμός από τους ομίλους
Η δεύτερη σεζόν (παραδοσιακά από τις καλύτερες) ξεκίνησε με προσδοκίες, τις οποίες έφεραν με την έλευσή τους Λεβαντόφσκι, Κουντέ, Ραφίνια, Κρίστενσεν, απόρροια των οικονομικών συμφωνιών του Λαπόρτα, ο οποίος κυριολεκτικά ξεπούλησε ότι μπορούσε.
Στόχος ξεκάθαρος, το πρωτάθλημα. Στόχος επετεύχθη με σχετική άνεση, αφού ο Τσάβι δημιούργησε μια εξαιρετική άμυνα, η οποία δέχθηκε συνολικά 21 γκολ στα 38 ματς, με τον Τερ Στέγκεν να αγγίζει το θρυλικό ρεκόρ του Λιάνο της Ντεπορτίβο, με 26 «clean sheets».
Κατάκτηση Σούπερ Καπ Ισπανίας με εμφατικό τρόπο, τριάρα στον τελικό απέναντι στην αιώνια αντίπαλο Ρεάλ.
Ευρώπη; Ακόμη ένα από τα πολλά δράματα των τελευταίων χρόνων. Ξανά εκτός από τους ομίλους, ξανά συνέχεια στο Europa, ξανά αποκλεισμός, αυτή τη φορά από τη Γιουνάιτεντ.
Το πρωτάθλημα ωστόσο «γλύκανε» άπαντες, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προσφέρει νέο συμβόλαιο στον Τσάβι, στις αρχές της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.
Από όνειρο, εφιάλτης
Ο Τσάβι ήρθε ως «ονειρικός» κόουτς για την Μπαρτσελόνα. Ένας θρύλος του συλλόγου ως παίκτης, που θα έκανε ανάλογα πράγματα και από την άκρη του πάγκου.
Όλα καλά ως εδώ. Πάμε λοιπόν και στην περίοδο που «τρέχει». Έχουμε 29 Ιανουαρίου, και ήδη οι «μπλαουγκράνα» είναι εκτός στους 3 από τους 4 τίτλους που -σύμφωνα με τον ίδιο τον Τσάβι- θα διεκδικούσαν φέτος.
Στο Ισπανικό Σούπερ Καπ, ήρθε ένα ηχηρό μήνυμα, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Βίνι Τζούνιορ να «ρίχνουν» τέσσερα στην ομάδα του Τσάβι, η οποία έπαιξε μπάλα για περίπου 10 από τα 90’ του ματς.
Ο Καταλανός εμφάνισε δείγμα εμμονής, μη αλλάζοντας τον Αραούχο από δεξιό μπακ (σε προηγούμενα ματς είχε… καταπιεί τον Βινίσιους), και ενώ ο Βραζιλιάνος της Ρεάλ τον περνούσε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, έχοντας κάνει χατ-τρικ από ημίχρονο.
FC Barcelona en un solo 1 mes del año 2024:
✘ Adiós a la Supercopa de España.
✘ Adiós a la Copa del Rey.
✘ Adiós a cualquier opción de Triplete.
✘ Ya están ¡¡10 PUNTOS!! atrás del Real Madrid en la Liga.
✘ Recibieron 4 goles del Real Madrid.
✘ Recibieron 4 goles del… pic.twitter.com/ucujhGb4WF— Invictos (@InvictosSomos) January 27, 2024
Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.
Κεφάλαιο Κόπα Ντελ Ρέι, και, τι ποιο σύνηθες από έναν αποκλεισμό από τους Βάσκους του Μπιλμπάο, με τον Ινιάκι Γουίλιαμς να ταξιδεύει 12 ώρες και εν τελει να στέλνει σπίτι της την Μπαρτσελόνα.
Και φτάνουμε στο περίφημο παιχνίδι με την Βιγιαρεάλ. Ένα ματς που έδειχνε αγύριστο, όταν στο 54’ έγινε το 0-2. Ωστόσο, η είσοδος του Πέδρι άλλαξε τα πάντα, το 0-2 έγινε 3-2, και όλοι -θα- μιλούσαν για ένα επικό come back χάρη στις αλλαγές του Τσάβι.
Όμως το ποδόσφαιρο όσο και αν δεν το θέλουν κάποιοι, είναι δίκαιο. Τιμώρησε τις αδυναμίες της ομάδας (δηλαδή την άμυνα), με τη Βιγιαρεάλ να κάνει το 3-2, 3-5, βρίσκοντας ευκαιρίες και γκολ σχεδόν με κάθε πάτημά της στην περιοχή του Πένια.
Τόσο η ήττα, όσο πολύ περισσότερο το -10 από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ανάγκασαν τον Τσάβι να πει «αντίο», έστω και αν αυτό θα συμβεί σε τέσσερις μήνες.
Φταίει πραγματικά ο Τσάβι;
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο, ότι δεν φταίει δηλαδή. Σίγουρα υπήρξαν στιγμές που με διαφορετική εξέλιξη δεν θα είχαμε την παραίτηση. Όπως για παράδειγμα το πέναλτι που κάνει ο Αραούχο στον Βίνι στον τελικό του Σούπερ Καπ, με το σκορ στο 2-1 και τους Καταλανούς να έχουν ισορροπήσει το ματς.
Ή η τεράστια ευκαιρία του Γιαμάλ στο Κύπελλο με την Αθλέτικ (πέρασε τον κιπερ και αστόχησε σε κενή εστία), που δεδομένα θα είχε στείλει την Μπάρτσα στον επόμενο γύρο.
Μπορεί κανείς να μιλήσει για τραυματισμούς και ατυχία, καθώς μόνο στην τρέχουσα σεζόν, ο Τσάβι έχει δει στα «πιτς» τους Πέδρι, Ντε Γιόνγκ, Ραφίνια, Λεβαντόφσκι, Τερ Στέγκεν και Μπαλντέ, ενώ ο Γκάβι τέθηκε εντελώς νοκ-αουτ με ρήξη χιαστού. Μαζί σας. Και εγώ θα θέσω το εξής ερώτημα: τι πλάνο έχει η Μπαρτσελόνα του Τσάβι; Τι σχέδιο έχει και τι προσπαθεί να παίξει στο χορτάρι;
Η απάντηση πανεύκολη. Κανένα πλάνο. «Μα τότε ρε φίλε πως πήρε πρωτάθλημα πέρσι;» Επίσης εύκολη απάντηση. Με «γρανιτένια» άμυνα -αυτό προφανώς το πιστώνεται- και χάρη στις ατομικές αρετές και εμπνεύσεις των επιθετικών του, σε μια σεζόν που Ρεάλ και Ατλετικο άγγιξαν τα όρια της μετριότητας.
FULL TIME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FC BARCELONA, 2022-23 LA LIGA CHAMPIONS! pic.twitter.com/Jho1kitzyd
— FC Barcelona (@FCBarcelona) May 14, 2023
Ποια είναι η επόμενη μέρα;
Το βασικό ερώτημα που «ταλανίζει» τους φίλους και μη της ομάδας από την Βαρκελώνη, είναι το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ποιος θα διαδεχθεί τον Τσάβι δηλαδή.
Αρχικά, να πω ότι θεωρώ τουλάχιστον αστείο να μπαίνει στην κουβέντα το όνομα του Κλοπ. Καταρχάς ο άνθρωπος ξεκαθάρισε πως θα απέχει για λίγο καιρό. Ακούστηκε το όνομα του Αρτέτα, αλλά αυτό θεωρώ είναι περισσότερο φήμες, παρά αλήθεια.
Μια πραγματικά ρεαλιστική επιλογή είναι ο Λουίς Ενρίκε (αρνήθηκε να σχολιάσει περί αυτού) και θα εξηγήσω το γιατί. Ο Ισπανός βρίσκεται στον πάγκο της Παρί, από την οποία ο Κιλιάν Εμπαπέ θα αποχωρήσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Κατά τα ψέματα η ομάδα του Παρισιού δεν πρόκειται να κατακτήσει το Champions League, επομένως εύκολα ανοίγει ο δρόμος, είτε για παραίτηση, είτε για απόλυση του Λούτσο.
Το θέμα είναι αν ο ίδιος επιθυμεί να μπει σε αυτό το μονοπάτι, σε αυτό τον λαβύρινθο, γιατί με τέτοιο μοιάζει η σημερινή Μπαρτσελόνα. Το δεδομένο είναι ένα: η διοίκηση Λαπόρτα δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλα προπονητικά ονόματα.
Όχι γιατί έχει χάσει την αίγλη της ή δεν έχει αξιόλογο ρόστερ, αλλά διότι δεν μπορεί να προσφέρει χρήματα, τα οποία σαφέστατα κινούν το ποδόσφαιρο εν έτει 2024.