Ο Κώστας Παπανικολάου φώναξε παρών, ενώ ο Ολυμπιακός πρέπει να κρατήσει σαν οδηγό το δεύτερο ημίχρονο με τη Ρεάλ.

Δεν ήταν εύκολο αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Οι Πειραιώτες είχαν δύο πρόσωπα στο ματς. Έμειναν αρχικά πίσω με 24 πόντους από την επίσης ελλιπή «βασίλισσα». Όμως στο δεύτερο μέρος θύμισαν της ομάδα που στα μέσα της δεκαετίας του 2010 είχε θεσπίσει το διαβόητο «Refuse to Lose».

Οι Ερυθρόλευκοι αρνήθηκαν να χάσουν με κάτω τα χέρια. Η Ρεάλ από την πλευρά της χαλάρωσε και παραλίγο να το πληρώσει. Όλα αυτά ενώ ο Κώστας Παπανικολάου είχε ματς καριέρας στην Ισπανία. Έκανε ρεκόρ σε πόντους και παράλληλα έστειλε απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Κρατά τα θετικά ο Ολυμπιακός

Η εικόνα τού πρώτου 20λεπτου ήταν τραγική. Απλά και όμορφα. Η Ρεάλ δεν έκανε κάτι συγκλονιστικό. Οι παίκτες της εφορμούσαν στο καλάθι και όταν μάζευαν την άμυνα μέσα πάσαραν έξω. Αποτέλεσμα; Αμαρκάριστο σουτ. Ευκαιρίες που δεν θα άφηναν παίκτες όπως ο Ντεκ, ο Μούσα κλπ.

Στη συνέντευξη τού ημιχρόνου στη Euroleague μίλησε ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός μέσα σε αυτά που είπε ανέφερε μία λέξη. Περηφάνεια. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε χαμένος. Μπορεί να μην είναι «μηχανή» από μακριά, όμως ακόμα και ελεύθεροι οι παίκτες του αστοχούσαν εκνευριστικά. Όλα όμως άλλαξαν στο δεύτερο μέρος.

Τα πάντα ξεκινούσαν από την άμυνα. Είχαν υπομονή να γυρίσουν την μπάλα. Πάλεψαν κάθε κατοχή και αυτό απέδωσε. Η Ρεάλ με τη σειρά της χαλάρωσε αδικαιολόγητα και παραλίγο να το πληρώσει. Οι Πειραιώτες καλούνται να κρατήσουν τα καλά. Αυτό που έκαναν στη δεύτερη… πράξη και κυνήγησαν μια πολύ μεγάλη ανατροπή.

Αρχηγού παρόντος…

Ο Παπανικολάου είναι ένας παίκτης που έχει ακούσει πολλά. Άλλες φορές δίκαια και άλλες άδικα. Φέτος προέρχεται από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν είναι παιδάκι πια. Δεν έχει τις ίδιες ανάσες. Είναι λογικό λοιπόν το… ντεπόζιτο να είναι μισοάδειο.

Σύμφωνοι δεν έχει κάνει φανταχτερές εμφανίσεις. Δεν σουτάρει καλά φέτος. Ή τουλάχιστον δεν σουτάρει όπως ξέρουμε όλοι ότι μπορεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι κομβικός. Ότι δεν είναι απαραίτητος για τον Ολυμπιακό. Σε βαθμό μάλιστα που είναι εξωπραγματικός.

Χθες (25/1) στη Μαδρίτη ο αρχηγός των Ερυθρόλευκων τα έβαλε από μακριά. Έπαιξε την γνωστή του άμυνα και έδωσε πολλές απαντήσεις. Σε όσους τόλμησαν να τον αμφισβητήσουν. Γιατί δεν είναι όλα σκορ στο μπάσκετ. Υπάρχουν κι άλλοι να το κάνουν αυτό αν χρειαστεί. Ο Παπανικολάου ξέρει τι μπορεί να κάνει. Και το κάνει καλά. Πολύ καλά.

Ένα από αυτά είναι να βγαίνει μπροστά όταν η ομάδα του το χρειάζεται. Όταν τα πράγματα ζορίζουν, οι ζόρικοι συνεχίζουν. Όπως λένε και στην άλλη όχθη τού Ατλαντικού. Και ο «Παπ» είναι ζόρικος. Είναι αρχηγός και κάθε φορά το δείχνει. Είτε βάλει 25, είτε 0, θα είναι ο πιο απαραίτητος παίκτης του Ολυμπιακού. Κανείς δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό.