Το μεγάλο «όπλο» που έχει ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή είναι η άμυνα, και το εκμεταλλεύεται στο έπακρον.

Τις τέσσερις σερί νίκες έφτασε ο Παναθηναϊκός. Οι παίκτες τού Εργκίν Αταμάν έδωσαν μεγάλη μάχη με την Παρτίζαν στο ΟΑΚΑ για τρεις περιόδους. Όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο έδειξαν χαρακτήρα και μπόρεσαν να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα.

Το μεγάλο «όπλο» που έχουν πλέον οι Πράσινοι είναι η άμυνά τους. Μπορεί αυτή την στιγμή να μοιάζει περίεργο με βάση αυτό που περιμέναμε από το ξεκίνημα της σεζόν. Οι περισσότεροι, και το ρόστερ «φώναζαν» πως μπορούσε να δημιουργηθεί μια κανονική… καλαθομηχανή.

Αντίθετά όμως, το «τριφύλλι» έχει βάλει τα… γυαλιά σε όλους με όσα κάνει στο πίσω μέρος του παρκέ. Η νίκη επί της Παρτίζαν ήρθε από την άμυνα. Η νίκη επί της Αναντολού Έφες ήρθε από την άμυνα. Το ίδιο και με τη Μονακό. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Ένας Παναθηναϊκός με «ατσάλινη» άμυνα

Οι διαθέσεις του Παναθηναϊκού φάνηκαν από το ξεκίνημα στο ματς με τους Σέρβους. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς μπήκαν για να παίξουν… ξύλο. Οι Πράσινοι αποφάσισαν να το «ματσάρουν» και τους… κατάπιαν. Έβαζαν εξαιρετικά τα χέρια τους πάνω στην μπάλα και έπαιξαν μεγάλη άμυνα στο πικ εν ρολ. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από τους αριθμούς.

Οι 71 πόντοι της Παρτίζαν ήταν οι λιγότεροί της για φέτος. Μάλιστα το Offensive Rating της ήταν μόλις 97,3 πόντοι ανά 100 κατοχές, επίσης το χειρότερο της σεζόν. Η άμυνα των Πράσινων ανάγκασε τους Σέρβους σε 17 λάθη (3η χειρότερη επίδοση). Τέλος στα εντός πεδιάς οι «ασπρόμαυροι» σούταραν μόλις με 43,3% που ήταν η 2η χειρότερη επίδοση. Άμυνα από… ατσάλι.

Το μελανό σημείο και η ευστοχία

Αν μπορούσαμε να βρούμε ένα κακό στοιχείο στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού θα ήταν τα λάθη. Οι Πράσινοι αντιμετώπισαν προβλήματα επιθετικά στο ξεκίνημα, σκοράροντας με ατομικές ενέργειες κυρίως. Όμως το μεγάλο ζήτημα ήταν ότι δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την μπάλα, κάνοντας 18 λάθη (24% των κατοχών) που ήταν και η 3η χειρότερη επίδοση για φέτος.

Παράλληλα όμως η αποτελεσματικότητά τους ήταν εντυπωσιακή. Μπορεί λοιπόν να… χάρισαν αρκετές φορές την μπάλα, όμως όσο σούταραν ήταν πολύ εύστοχοι. Κάτι που δείχνει και το 56,3% στα εντός πεδιάς. Γεγονός που έχει να κάνει και με το ατομικό ταλέντο των παικτών του Αταμάν που βρίσκουν τις λύσεις όταν χρειάζεται.