Το όνομά του έχει συνδεθεί με τεράστιες επιτυχίες. Μαζί του μεγάλωσε μία ολόκληρη γενιά ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης πόλης. Στο μικροσκόπιο του Debut.gr μπαίνει ο Κώστας Δαβουρλής.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Παιδί της Πάτρας έπαιζε από μικρός ποδόσφαιρο χωρίς να έχει φανταστεί ποτέ αυτό που θα ακολουθούσε. Να είναι δηλαδή ένας «Πρίγκιπας». Ο Δαβουρλής όμως κατάφερε μέσα από τη δουλειά του να πετύχει πολλά. Το debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο και παρουσιάζει τον «Έλληνα Πελέ».

Παναχαϊκή, η μεγάλη του αγάπη

Ο Δαβουρλής γεννήθηκε στη Πάτρα το 1948 και ήταν ένα από τα οχτώ παιδιά της οικογένειας. Από μικρή ηλικία έπαιζε ποδόσφαιρο σε αλάνες μαζί με τους φίλους του χωρίς να όμως να φανταζόταν κανείς πως θα είχε αυτή την εξέλιξη σαν ποδοσφαιριστής. Το 1962 σε κάποιο αθώο παιχνίδι μαζί με τους φίλους του τον εντοπίζει ο Σπύρος Βουλγαράκης και αμέσως τον πρότεινε στην ομάδα του Πανιωνίου Πατρών. Στον Πανιώνιο ο Δαβουρλής παρέμεινε για μόλις δυο χρόνια και αμέσως μετακόμισε στην ομάδα της Παναχαϊκής.

Δαβουρλής

Ο Γιουγκοσλάβος προπονητής της Παναχαϊκής, Λιούμπισα Σπάιτς τον εμπιστεύτηκε από τη πρώτη στιγμή και αμέσως τον έχρισε ηγέτη της ομάδας. Έτσι ο Δαβουρλής σε ηλικία 16 ετών έγραψε τη πρώτη του συμμετοχή με την ομάδα της Πάτρας και ανέλαβε το μεγάλο βάρος που ήταν να οδηγήσει την Παναχαϊκή στα «μεγάλα σαλόνια». Τα αποτέλεσμα δικαιώνει τους πάντες. Οι εμφανίσεις του Δαβουρλή ήταν εκπληκτικές και γρήγορα κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ομάδων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως παρόλο που αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική, κλήθηκε στην Εθνική ομάδα όντας ο πρώτος παίκτης που το καταφέρνει αυτό.

Στην ομάδα της Παναχαϊκής παρέμεινε για 10 ολόκληρα χρόνια καταγράφοντας 111 συμμετοχές και σκοράροντας 47 γκολ. Γρήγορα οδήγησε την ομάδα στην πρώτη εθνική κατηγορία ενώ το 1974 η Παναχαϊκή αποτέλεσε τη πρώτη επαρχιακή ομάδα που αγωνίστηκε στο κύπελλο UEFA. Φυσικά όλα αυτά είχαν τη προσωπική σφραγίδα του Κώστα Δαβουρλή.

Ο Δαβουρλής στον Ολυμπιακό

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ενθουσιασμού γύρω από το όνομά του είναι φυσικό πως οι μεγαλύτερες ομάδες θα εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους. Από κει και πέρα ήταν στο χέρι του ίδιου του Δαβουρλή αν θα αποδεχόταν κάποια πρόταση ή θα παρέμενε πιστός στην ομάδα της καρδιάς του.

Το 1974 ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αποφάσισε να ταράξει τα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου και να αποσπάσει την πολυπόθητη υπογραφή του πιο «καυτού» επιθετικού της εποχής. Οι ερυθρόλευκοι προσέφεραν 9.250.000 δραχμές στους Πατρινούς, ένα ποσό που ήταν δύσκολο να αρνηθούν. Όταν ο Δαβουρλής ρωτήθηκε για την απόφαση του να δεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού δήλωσε πως ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να κάνει καθώς και το ίδιο το σωματείο της Παναχαϊκής αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα.

Δαβουρλής

Ο νεαρός Πατρινός παρέμεινε κάτοικος Πειραιά για τρία χρόνια καταγράφοντας συνολικά 74 συμμετοχές. Από την αρχή ήταν βασικό κομμάτι της ομάδας του Ολυμπιακού, με τον οποίο κατέκτησε και το νταμπλ το 1975. Μετά τριετή παρουσία του στους ερυθρόλευκους αποφάσισε να κάνει την μεγάλη επιστροφή για αρκετούς λόγους.

Επιστροφή στην Παναχαϊκή και το μεγάλο φινάλε

To 1997 ανακοίνωσε πως επιστρέφει στην ομάδα της Παναχαϊκής σκορπώντας χαρά σε όλους του Πατρινούς φιλάθλους. Παρέμεινε ως το 1981 και επίσης την ίδια χρονιά αγωνίζεται στην Κόρινθο για ένα εξάμηνο.

Την επόμενη σεζόν (1981-1982) τον βρίσκει στην Β’ Εθνική αγωνιζόμενο με την φανέλα του Παναιγιάλειου. Το 1982 επιστρέφει στην Παναχαϊκή εως το 1985.Την επομένη χρονία θα αγωνιστεί με τον Α.Ο. Πάτραι και την περίοδο 1986-87 θα κλείσει την καριέρα του αγωνιζόμενος και πάλι στον Παναιγιάλειο.

Ο Δαβουρλής σε αυτά τα 23 χρόνια παρουσίας του στα γήπεδα κατάφερε να πετύχει 223 γκολ. Αυτό και μόνο δείχνει την εκτελεστική του δεινότητα. Κατείχε το άτυπο ρεκόρ των 22 γκολ-φάουλ μέχρι τη στιγμή που το κατέρριψε ο Κώστας Φραντζέσκος την περίοδο 1997-98. Άλλο ένα παράσημο στην επαγγελματική του πορεία.

Στην Παναχαϊκή συνέχιζε να εργάζεται και μετά το τέλος της καριέρας από διάφορα πόστα. Πιστός στρατιώτης της ομάδας, δεν την άφησε ποτέ, βάζοντας πάντα πλάτη στα δύσκολα.

Πέθανε στις 23 Μαΐου 1992 σε ηλικία μόλις 44 ετών από ανακοπή καρδιάς. Το πρωί της ίδιας μέρας ήταν στο καφενείο της γειτονίας του μαζί με τους φίλους του, λίγο πριν αποχωρήσει μαζί με την ομάδα για το ματς απέναντι στην Λάρισα. Όταν γύρισε σπίτι του η καρδιά του τον πρόδωσε. Όπως είναι φυσικό η είδηση αυτή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία σε όλο το ποδοσφαιρικό κοινό και όχι μόνο.

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια όμως ο «Έλληνας Πελέ» ακόμα μνημονεύεται. Πως να ξεχαστεί άλλωστε. Σήμερα στην γειτονιά του την Αγυιά έχει ιδρυθεί ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία «Α.Ο. Κώστας Δαβουρλής ΄92» και η Παναχαϊκή έχει δώσει το όνομα του στο γήπεδο της. Οι ελάχιστες τιμές που αξίζουν σε έναν «Πρίγκιπα» που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ.

Δαβουρλής