Παρότι επέστρεψε από το -15, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία. Στα θετικά, η μεγάλη εμφάνιση τού Γουίλιαμς-Γκος.

Ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο πρόγραμμα στη νέα «διαβολοβδομάδα» της Euroleague. Οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην Ισπανία για να αντιμετωπίσουν Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια. Η πρώτη… μάχη χάθηκε στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν, παρότι είχαν κάνει μεγάλη προσπάθεια γυρίζοντας από το -15.

Αυτό που έλλειψε από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν το σκορ στα κρίσιμα. Μπορεί να μείωσαν στους τρεις, όμως ξόδεψαν πολλές, πολλές ευκαιρίες για να μειώσουν ή και να ισοφαρίσουν. Δεν βρήκαν τα καλάθια που έπρεπε και το πλήρωσαν στο φινάλε.

Η αδυναμία, αν θέλετε, στο σκορ ή η απουσία ενός καθαρού σκόρερ κόστισε. Ο Αϊζάια Κάνααν θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο, αλλά το ματς δεν του βγήκε. Έτσι ήρθε η νευρικότητα και η Μπαρτσελόνα, που με τη σειρά της έχασε πολλές ευκαιρίες, έβαλε το ματς για… ύπνο.

Μέσα στα όποια προβλήματα είχε ο Ολυμπιακός στο ματς, το μεγάλο θετικό ήταν η παρουσία του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός ήταν απλά απολαυστικός και με την εμφάνισή του έστειλε μήνυμα πως επιστρέφει στις καλές εμφανίσεις.

Οι δύο παράμετροι που πληγώθηκε ο Ολυμπιακός

Δύο ήταν τα κρίσιμα στοιχεία που έφεραν την ήττα του Ολυμπιακού. Αρχικά, η αδυναμία του να σκοράρει. Και οι δύο ομάδες ήταν νευρικές στο φινάλε τού ματς. Και οι δύο είχαν τις ευκαιρίες τους να καθαρίσουν ουσιαστικά το ματς. Όμως στο τέλος η Μπαρτσελόνα ήταν εκείνη που το κατάφερε γιατί σκόραρε.

Κατά καιρούς έχει γίνει μπόλικη κουβέντα για το αν λείπει ένας πιο κλασικός σκόρερ από την ομάδα του Μπαρτζώκα. Χθες (10/1) φάνηκε αυτό. Άλλες φορές όχι τόσο. Ίσως το πιο σωστό είναι πως λείπει ένας παίκτης που έχει το ένας με έναν. Ο Κάνααν θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο αλλά δεν είναι κάτι που φαίνεται να προτιμά στους Ερυθρόλευκους. Όπως κι αν έχει έλλειψε το εύκολο καλάθι. Κι αυτό πλήγωσε τους Πειραιώτες.

Ένα άλλο στοιχείο ήταν τα ριμπάουντ. Όποιος παρακολούθησε το ματς θα καταλάβει. Η ευκολία που χανόντουσαν ήταν ανεπίτρεπτη, ειδικά για μια ομάδα που δεν είναι κακή σε αυτόν τον τομέα. Θέμα συγκέντρωσης θέλετε; Ίσως. Πάντως οι Καταλανοί πήραν το 44% των διαθέσιμων ριμπάουντ στο μισό του Ολυμπιακού. Πράγμα που δεν χωρά πολλά σχόλια. Οι δεύτερες επιθέσεις έφεραν προβλήματα στην ελληνική ομάδα, που δεν μπόρεσε ποτέ να βρει λύσεις.

Η άρτια εμφάνιση του Γκος

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έχει αποδείξει την αξία του στη Euroleague. Δεν είναι κάποιος φανταχτερός παίκτης. Δεν είναι τέλειος πουθενά ή πολύ κακός κάπου αλλού. Στα κατάλληλα χέρια μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό «εργαλείο» και αυτό είδαμε από εκείνο στο παρκέ χθες.

Από τη δεύτερη περίοδο που ξεκίνησε η πρώτη αντεπίθεση του Ολυμπιακού ήταν εκεί. Και όχι απλά ήταν. Ηγήθηκε αυτής. Έβαλε μερικά σημαντικά καλάθια και μοίρασε εξαιρετικά την μπάλα. Στην τρίτη περίοδο, όταν τα πράγματα έμοιαζαν δύσκολα, πέρασε ξανά στο παρκέ και έφερε μεγάλη ενέργεια. Συν φυσικά λύσεις.

Ολοκλήρωσε το ματς με 12 πόντους, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα και κανένα λάθος σε 23 λεπτά. Μια εμφάνιση που την χρειαζόταν ατομικά. Στο ματς με την Άλμπα είχε μια μικρή… σπίθα, αλλά χθες… εξερράγει. Το μυστικό ήταν ίσως ότι δεν πήρε βεβιασμένες αποφάσεις. Δεν έκανε διεισδύσεις και στη συνέχεια χανόταν στους ψηλούς των αντιπάλων με αποτέλεσμα να κάνει λάθη ή να παίρνει κακά σουτ.

Μοίρασε την μπάλα και άφησε πίσω του το περίφημο «overdribbling» που σιχαίνεται ο Μπαρτζώκας. Αν συνεχίσει να μην τραβά από τα… μαλλιά τις επιθέσεις και δείξει ανάλογο πρόσωπο στη συνέχεια τότε θα μιλάμε για άλλον παίκτη. Στο χέρι του είναι να μελετήσει το ματς με την Μπαρτσελόνα και δείξει τον πολύ καλό εαυτό που κρύβει μέσα του.