Ο θρύλος των 80s Μάτζικ Τζόνσον έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη σε 2 διαφορετικές ομάδες. Το Debut.gr ρίχνει φως στην άγνωστη αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Και όμως δεν είναι ψέμα, o Μάτζικ Τζόνσον έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη. Ο γνωστός Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον που την δεκαετία των 80s αποτέλεσε το βασικό εκφραστή των showtime Lakers, έχει όντως αγωνιστεί και στην Γηραιά Ήπειρο. Σε συνολικά 7 παιχνίδια μάλιστα. Παρά το μέγεθος του ονόματος του, η συγκεκριμένη ιστορία παραμένει σχετικά άγνωστη. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης ξεσκονίζουν τα αρχεία τους και φέρνουν στη μνήμη τους την μπασκετικά βήματα του Μάτζικ Τζόνσον στην Ευρώπη.

Καταρχάς το να αναφέρουμε το βιογραφικό και τα κατορθώματα θα χρειαστεί ένα κείμενο από μόνο του. Και δεν είναι ο σκοπός του παρόντος άρθρου. Αρκεί να πούμε μόνο ότι, για κατά τους περισσότερους είναι ο καλύτερος playmaker που έπιασε την πορτοκαλί μπάλα στην ιστορία του αθλήματος. Το Νοέμβριο του 1991 διαγνώστηκε θετικός στο HIV και ανακοίνωσε αμέσως την αποχώρηση του από την ενεργό δράση. Γύρισε την σεζόν 1995-1996, σε ηλικία 36 χρονών, για να αγωνιστεί σε συνολικά 36 παιχνίδια με τους Lakers οπού και ήταν τα τελευταία του στο NBA.

Μάτζικ Τζόνσον Ευρώπη

Και όπως νομίζει και η πλειοψηφία, αυτά ήταν τα τελευταία του παιχνίδια στο μπάσκετ.  Η πλειοψηφία όμως, ως συνήθως, κάνει λάθος. Ο Μάτζικ Τζόνσον επεφύλασσε άλλο ένα comeback αυτή την φορά στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και το ακόμα πιο ασυνήθιστο. Δεν θα το πραγματοποιούσε καν σε ομάδα της Ευρωλίγκας. Αλλά ούτε και σε κάποιο ιστορικό μπασκετικό κλαμπ στην Ευρώπη. Ούτε καν σε κάποιο ανεπτυγμένο πρωτάθλημα.

Η πρώτη θητεία στην Ευρώπη

Στις 25 Οκτωβρίου του 1999, θα επέστρεφε ξανά στην αγωνιστική δράση για λογαριασμό της παντελώς άγνωστης M7 Bears. Σήμερα αγωνίζεται ως Boras Basket. Με έδρα μια πόλη 110.000 κατοίκων τότε, στη Δυτική Σουηδία. Ο ενθουσιασμός στη Σκανδιναβική χώρα ξεχύλιζε. Το πρώτο παιχνίδι μεταδόθηκε από το μεγαλύτερο κρατικό κανάλι της χώρας. Όμως δεν έμεινε μόνο για ένα παιχνίδι όπως ήταν αρχική συμφωνία μεταξύ της ομάδας και του παίκτη. Ο Μάτζικ Τζόνσον αγωνίστηκε και σε άλλα 4 πριν αποχωρήσει στην Σουηδία και κατά επέκταση στην Ευρώπη. Στα 5 παιχνίδια που αγωνίστηκε η σουηδική ομάδα μέτρησε ισάριθμες νίκες.

Μάλιστα σημείωσε και ένα τριπλ-νταμπλ θυμίζοντας την NBA εκδοχή του εαυτού του. Στο τέλος των 5 αυτών παιχνιδιών αγόρασε και μέρος των μετοχών της ομάδας, χωρίς όμως η κίνηση αυτή να οδηγήσει σε εμπορική επιτυχία, καθώς η σουηδική ομάδα διαλύθηκε μετά από ένα χρόνο. Πάρα την αποτυχία του όλου project, ο θρύλος του μπάσκετ δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα.

Η δεύτερη φορά στην Ευρώπη

Την επόμενη σεζόν υπέγραψε στη Δανέζικη ομάδα με το όνομα The Great Danes. Εκεί αγωνίστηκε άλλα 2 παιχνίδια. Το ένα μάλιστα κόντρα στην Ζαλγκίρις Κάουνας. Στα δύο αυτά παιχνίδια σημείωσε κατά μέσο όρο 8,5 πόντους, 12,5 ασίστ και 11,5 ριμπάουντ. Και όλα αυτά στην “όχι και τόσο μπασκετική” ηλικία των 40 ετών. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακός δεδομένων των αναλογιών και της αγωνιστικής απραξίας.

Και κάπου εκεί είπε το αντίο στο κόσμο του μπάσκετ για πάντα ως παίκτης. Τελειώνοντας ίσως άδικα την καριέρα του σε κάποιο ξεχασμένο γήπεδο της Ευρώπης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι σπάνιο να βλέπουμε θρύλους του NBA να αγωνίζονται στην Ευρώπη. Άλλα παραδείγματα που πάτησαν την Γηραιά Ήπειρο ήταν ο Dominique Wilkins για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και ο Bob McAdoo στην Ιταλία. Κανείς όμως από αυτούς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Μάτζικ Τζόνσον. Τον παίκτη που μαζί με τον Λάρυ Μπέρντ και τις μονομαχίες τους άλλαξαν για πάντα το NBA και κατά επέκταση το κόσμο του μπάσκετ.