Ο πρώτο γύρος της Euroleague ολοκληρώθηκε και αν τσεκάρουμε τον... έλεγχο προόδου των Ερυθρόλευκων βρίσκουμε θετικό πρόσημο.

Αυτό ήταν, ολοκληρώσαμε τη 17η αγωνιστική της Euroleague και συνεπώς τον πρώτο γύρο. Στην 8η θέση βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Αρκετά ικανοποιητικά αν σκεφτούμε τα όσα πέρασαν οι Ερυθρόλευκοι. Δεν ήταν απλό, όμως μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Όπως κι αν έχει το πρόσημο σε αυτόν τον πρώτο… έλεγχο είναι θετικό. Ένα ξεκίνημα με πολλούς τραυματισμούς, προσθήκες και αυξομειώσεις στην απόδοση. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν πέρασε εύκολο πρώτο γύρο. Όμως έχει τους Πειραιώτες μέσα στον στόχο τους και ελπίζει πλέον σε ένα καλύτερο 2024. Εκεί, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσει να κοιτάξει και ακόμα πιο μακριά.

Ο Ολυμπιακός και το… νοσοκομείο

Το φετινό ξεκίνημα της σεζόν γύρισε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού αρκετά χρόνια πίσω. Κυρίως σε εποχές Γιάννη Σφαιρόπουλου. Τότε που οι τραυματισμοί ήταν… καθημερινότητα. Η κακοτυχία χτύπησε την πόρτα των Ερυθρόλευκων που είχαν ξεχάσει τι σημαίνει να έχεις λευκό απουσιολόγιο. Οι δύο τελευταίες σεζόν ήταν… ονειρικές. Σπάνια έλειπε κάποιος και συνήθως δεν φαινόταν η απουσία του, αν αυτός δεν λεγόταν, Γουόκαπ ή Φαλ.

Φέτος όμως η… ζωή ήταν δύσκολη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν βοήθησε. Οι Ερυθρόλευκοι που πήραν μέρος επέστρεψαν ταλαιπωρημένοι. O ΜακΚίσικ γύρισε ουσιαστικά τραυματίας. Το σκηνικό ήταν ίδιο σε όλο το ξεκίνημα. Τρεις και τέσσερις παίκτες να απουσιάζουν. Να επιστρέφουν και να χτυπούν άλλοι τόσοι. Έτσι δουλειά δεν γίνεται.

Έπρεπε να φτάσουμε ουσιαστικά στα μέσα του Δεκέμβρη με την επιστροφή του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος για να είναι πλήρης η ομάδα. Το μεγάλο στοίχημα είναι πια να παραμείνει υγιείς. Όπως τις δύο τελευταίες χρονιές. Αν και εφόσον συμβεί αυτό τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε διαφορετικά.

Οι προσθήκες, το πρόβλημα και τα όπλα

Τόσο οι τραυματισμοί, όσο και η όχι τόσο καλή εικόνα σε ορισμένα ματς «ανάγκασαν» τον Ολυμπιακό στο να προχωρήσει σε τρεις προσθήκες. Μία αρκετά νωρίς και δύο πιο πρόσφατα. Ίγκνας Μπραζντέικις, Φιλίπ Πετρούσεφ και Ναζ Μήτρου-Λονγκ έδεσαν στο λιμάνι. Και ήδη βρίσκονται στη διαδικασία της προσαρμογής. Κάτι όχι εύκολο.

Ο Μπαρτζώκας περιμένει και μπουν και εκείνοι σταδιακά, ώστε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίθεσή του. Σημείο που οι Ερυθρόλευκοι πονούν ιδιαίτερα φέτος. Ειδικά αν σκεφτούμε πως πέρσι ήταν οι κορυφαίοι σε αυτόν τον τομέα. Η αδυναμία στο σουτ είναι δεδομένη κι ο Έλληνας τεχνικός το γνωρίζει. Θα ψάξει λοιπόν να βρει τις λύσεις για να έχει κι άλλες βραδιές χθες (29/12) με την Άλμπα και τους 94 πόντους.

Το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού ήταν η άμυνα. Ο κορυφαίος μέσος όρος στης Euroleague (73,9) και η τρίτη καλύτερη ομάδα ανά 100 κατοχές με Defensive Rating 110,2. Ο Μπαρτζώκας τόνισε μετά την Άλμπα: «Ξέρουμε ότι έχουμε ταλέντο και ικανότητες ως ομάδα. Υπογράψαμε και δυο νέους παίκτες και πιστεύω ότι αργότερα θα είμαστε μια από τις πιο σκληρές ομάδες στη Euroleague».

Μένει να δούμε λοιπόν αν το όραμα του έμπειρου προπονητή θα πάρει… σάρκα και οστά. Τα πρώτα ελάχιστα δείγματα είναι θετικά. Όμως θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε αν όντως ο Ολυμπιακός γίνει μία από τις πιο σκληρές ομάδες. Σκληρός αμυντικά είναι ήδη. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει και στην επίθεση, μην αφήνοντας ματς να ξεφεύγουν από τα χέρια του.