Ο Μοχάμεντ Κούντους θέλει να κατακτήσει την Αγγλία με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ, όπως έκανε και στην Ολλανδία με τον Άγιαξ.

Η μεταγραφή του Μοχάμεντ Κούντους  από τον Άγιαξ στη Γουέστ Χαμ το καλοκαίρι του 2023 πέρασε στα… ψιλά. Λίγοι ήταν εκείνοι που ασχολήθηκαν με τη κίνηση των Λονδρέζων. Αλλά όσοι είχαν εικόνα για τον Αφρικανό μεσοεπιθετικό γνώριζαν πολύ καλά ότι τα «σφυριά» έκαναν μία από τις ληστείες της σεζόν μέρα μεσημέρι.

Λίγους μήνες αργότερα και ο Γκανέζος σούπερ σταρ έχει γίνει πρώτη μούρη στην αγγλική πρωτεύουσα. Και οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί.

Το www.debut. gr συνοψίζει την ιστορία του Μοχάμεντ Κούντους. Του ανθρώπου που μπορεί να σε κάνει με μία κούρσα του, με ένα τσαλιμάκι του να μην χάνεις αγώνα της Γουέστ Χαμ εβδομάδα μπει, εβδομάδα βγει!

Ακόμη ένα «διαμαντάκι» του Άγιαξ

Δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε και η τελευταία. Αυτό είναι το σίγουρο. Και το δεδομένο. Τα «τσακάλια» του Άγιαξ όχι μόνο βρήκαν κάπου στη Δανία (συγκεκριμένα στη Νόρτζελαντ) τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας. Αλλά με απλές και άμεσες κινήσεις το καλοκαίρι του 2020 -όταν ο εφιάλτης του COVID-19 είχε ξεσπάσει για τα καλά- τον έντυσαν στα χρώματά τους. Μόλις για εννιά εκατομμύρια ευρώ. Ένα χρηματικό ποσό που μπορεί στα μάτια των περισσοτέρων για τη δεδομένη στιγμή να έμοιαζε υπερβολικό ή μεγάλο, όμως, οι Ολλανδοί έβλεπαν πολύ μπροστά.

Ο Μοχαμέντ Κούντους στην αρχή έπαθε σοκ. Κάτι που ήταν λογικό και επόμενο. Όχι μόνο λόγω του Άμστερνταμ και των καναλιών του. Αλλά για τις απαιτήσεις και τα υψηλά στάνταρτς στον «Αίαντα». Από τις προπονήσεις, μέχρι και τις εγκαταστάσεις τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά σε σχέση με αυτά που είχε μάθει και είχε συνηθίσει στη Δανία ο Αφρικανός μεσοεπιθετικός.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του Άγιαξ ήταν σίγουροι για εκείνον. Όπως και για την επιλογή τους προς το πρόσωπό του. Οι τραυματισμοί που είχε να αντιμετωπίσει δεν ήταν λίγοι. Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Όμως, από την ώρα και τη στιγμή που βρήκε τα πατήματά του δεν έκανε μόνο βήματα, μα πραγματικά άλματα και έτσι συνέβαλλε μεγάλο ρόλο, ώστε ο σύλλογος του Άμστερνταμ να κατακτήσει το νταμπλ τη σεζόν 2020-2021 και το πρωτάθλημα την επόμενη!

Ολόκληρο το Νησί στα πόδια του!

Καλοκαίρι 2023. Όλα έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου ο Μοχάμεντ Κούντους να πάρει μεταγραφή. Ο Άγιαξ έτσι κι αλλιώς ήταν και παραμένει «μαγαζί γωνιά» για όλους τους… μεγάλους που θέλουν να κάνουν σημαντικές προσθήκες τους. Ειδικά από τη μέση και μπροστά. Ο Γκανέζος σούπερ σταρ ήταν το τελευταίο από τα διαμάντια του συλλόγου από το Άμστερνταμ.

Άρσεναλ, Τσέλσι, Γουέστ Χαμ, Μπράιτον παίρνουν το ένα τηλέφωνο μετά το άλλο. Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι όλες είναι μέσα στο παιχνίδι της απόκτησής του. Άλλωστε οι άνθρωποι του «Αίαντα» δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη προτίμηση. Όποιος δώσει τα πιο πολλά. Με τον καιρό Άρσεναλ και Τσέλσι έκαναν πιο πίσω ή τουλάχιστον δεν ήταν τόσο πρόθυμες. Η Γουέστ Χαμ, έχοντας γεμάτα ταμεία από την πώληση του Ντέκλαν Ράις, παίζει τα ρέστα της. Και βγαίνει νικήτρια.

Οι Λονδρέζοι για χάρη του Κούντους βγάζουν από τα ταμεία τους 44 εκατομμύρια ευρώ. Οι άνθρωποι του Άγιαξ γι’ ακόμη μία φορά ήταν κερδισμένοι στο οικονομικό κομμάτι. Και μάλιστα κατά πολύ. Ωστόσο, αγωνιστικά -λίγους μήνες αργότερα έμελλε να πληρώσουν ακριβά το… μάρμαρο.

O viral πανηγυρισμός του!

Η αρχή στη Γουέστ Χαμ δεν ήταν τόσο καλή. Ο Μοχαμέντ Κούντους χρειάστηκε χώρο και χρόνο, μέχρι να πάρει φανέλα βασικού από τον Ντέιβιντ Μόγες. Άλλωστε οι ρυθμό στην Αγγλία δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους στην Eredivisie. Σε κάθε παιχνίδι που εμφανίζεται, σε κάθε διεκδίκηση που βγαίνει νικητής ο Αφρικανός φαίνεται να είναι καλύτερος και πιο έμπειρος.

Πλέον δεν είναι μόνο οι κούρσες του. Ή οι εντυπωσιακές του ενέργειες που έχουν να κάνουν με την έκρηξή του. Αλλά στο παιχνίδι του έχει προσθέσει την αποτελεσματικότητα. Τα γκολ και τις ασίστ. Γι’ αυτό τον λόγο ολοένα και περισσότεροι φίλοι της Γουέστ Χαμ τον αποθεώνουν.

Μάλιστα, εκείνος στους πιο πρόσφατους πανηγυρισμούς του έγινε viral μιας και μαζί με τον Λούκας Πακετά έκατσαν σε μία διαφημιστική ταμπέλα, ώστε να ξεκουραστούν και παράλληλα να χαρούν για το τέρμα της ομάδας τους. «Δεν το έκανα για να γίνω viral. Αλλά γιατί ήμουν τόσο κουρασμένος που ήθελα να πάρω μία ανάσα», τα λόγια του Κούντους όταν τον ρώτησαν για τον πανηγυρισμό του.

Επιτρέπεται να πέσεις. Αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς!

Όπως γράψαμε και πιο πάνω η πορεία του Μοχάμεντ Κούντους δεν ήταν απλή. Ούτε εύκολη. Όχι, γιατί δεν διαθέτει πλούσιο ταλέντο ή όρεξη για δουλειά. Αλλά κατά κύριο λόγο, γιατί έβλεπε ότι έπρεπε να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό. Να τον ξεπεράσει. Οι τραυματισμοί του ήταν πολλοί και για την ώρα έχει χάσει μεγάλο μέρος των περασμένων σεζόν, ειδικά με τον Άγιαξ.

Ίσως και γι’ αυτό το καλοκαίρι που πέρασε ομάδες, όπως η Άρσεναλ και η Τσέλσι ήταν διστακτικές μαζί του, μιας και δεν ήταν σίγουρες αν θα το μετάνιωναν ή όχι. Ο Κούντους είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στη Νόρτζελαντ. Όμως, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα «πιτς» το πέρασε όταν φορούσε τη φανέλα του Άγιαξ.

Πιο συγκεκριμένα με τους Ολλανδούς ο ταλαντούχος Αφρικανός παίκτης είχε έναν τραυματισμό στον γόνατο στο παιχνίδι του Champions League με τη Λίβερπουλ τον Νοέμβριο του 2020 που τον κράτησε εκτός ως τον Μάρτιο του 2021. Στην καλοκαιρινή προετοιμασία του 2021 χτύπησε στον αστράγαλο και έμεινε εκτός ως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Λίγο καιρό αργότερα χτύπησε εκ νέου στο γόνατο και έμεινε τρεις μήνες έξω επιστρέφοντας τον Φεβρουάριο του 2022. Από τότε μέχρι και σήμερα δείχνει και είναι πιο δυνατός από ποτέ.

https://www.youtube.com/watch?v=gfqod7ul5mM