Το Debut.gr θυμάται όσα έγιναν, την χρονιά που μας αφήνει, στην κορυφαία σεζόν της ιστορίας της Euroleague.

Άλλη μία χρονιά μας αφήνει. Το 2023 ετοιμάζεται να πει «αντίο» και όπως είναι λογικό η σκέψη πας πηγαίνει σε όσα ζήσαμε μέσα στο έτος. Και σε ό,τι έχει να κάνει με τη Euroleague, ζήσαμε πολλά. Πάρα πολλά για την ακρίβεια. Ήταν ίσως η κορυφαία σεζόν στην ιστορία της διοργάνωσης.

Σε αυτό το διάστημα είδαμε ομάδες που έπαιξαν μαγικό μπάσκετ. Είδαμε ομάδες που δεν πλησίασαν ποτέ τον στόχο για τον οποίο υποτίθεται φτιάχτηκαν. Είδαμε παίκτες που έκαναν χρονιές καριέρας. Γίναμε μάρτυρες ενός από τους πιο άσχημους τσακωμούς στην ιστορία του μπάσκετ. Και φυσικά είχαμε έναν εκπληκτικό τελικό.

Χωρίς αμφιβολία η κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη μας πρόσφερε πολλά να θυμόμαστε. Έτσι το Debut.gr κάνει την αναδρομή για εσάς και θυμάται όσα ζήσαμε σε μια γεμάτη χρονιά.

Ο απόλυτος κυρίαρχος της κανονικής περιόδου, η απογοήτευση και το… μπασκετικό σοκ

Αν μία ομάδα μπορούμε να πούμε ότι ξεχώρισε πέρυσι ήταν σίγουρα ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι ήταν απλά ασταμάτητοι. Έπαιξαν εξαιρετικό μπάσκετ που θαύμασε όλη η Ευρώπη και γενικά ήταν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Υπήρχαν παιχνίδια που απλά καθόσουν και απολάμβανες ή και άλλα που οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα χρειάζονταν μόνο μία περίοδο για να επιβληθούν.

Μία από τις απογοητεύσεις της σεζόν ήταν η Αρμάνι Μιλάνο. Ο Έτορε Μεσίνα έδωσε αρκετά χρήματα για να φτιάξει μια ομάδα που θα πήγαινε στο Final Four. Η πραγματικότητα όμως ήταν σκληρή. Για τα… 2,5/3 της χρονιάς οι Ιταλοί ήταν απλά σκιά του εαυτού τους. Είχαν εξαιρετική άμυνα, όμως η επίθεση ήταν αυτή που τους πλήγωνε. Ο ερχομός του Σαμπάζ Νέιπιερ γύρισε τον… διακόπτη, όμως ήταν αργά.

Η μάχη για την είσοδο στα πλέι οφ πάντα είχε ενδιαφέρον. Αυτό που έπαθε πέρσι η Μπασκόνια όμως θα το θυμούνται σίγουρα οι Βάσκοι. Το σύνολο του Ζοάν Πενιαρόγια βρισκόταν εντός της ζώνης σχεδόν όλη την χρονιά. Μοιάζοντας από τα φαβορί για να εξασφαλίσουν εισιτήριο. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως περίμεναν. Ένα κακό φινάλε και η Μπασκόνια έφτασε να παίζει την παρουσία της στο ΣΕΦ. Η ήττα ήρθε και έτσι ξαφνικά βρέθηκε με τη Ζάλγκιρις από πάνω της, όπως και τη Φενέρ, που της πήραν την μπουκιά από το στόμα.

H βαθμολογία της κανονικής περιόδου:

Η μυθικότερη σειρά στην ιστορία της Euroleague, η… σκυλομαχία του Ολυμπιακού, η «λύτρωση» της Μονακό και ο… περίπατος

Τα πλέι οφ ξεκίνησαν. Η λιγότερο ενδιαφέρουσα σειρά; Ανάμεσα σε Μπάρτσα και Ζάλγκιρις. Οι Καταλανοί επικράτησαν με 3-0. Παράλληλα, η Μονακό νίκησε τη Μακάμπι με 3-2 και πήρε την πρόκριση για την παρθενική της συμμετοχή σε F4.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν ήταν και ιδιαίτερα… τυχεροί, αφού ως πρώτοι στην κανονική περίοδο έπεσαν πάνω στη Φενέρμπαχτσε. Αναμέναμε μια μεγάλη σειρά και φυσικά αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω. Τα δύο πρώτα ματς στο ΣΕΦ ήταν σκληρά. Οι Πειραιώτες χρειάστηκαν τον «βομβαρδισμό» από τον Αϊζάια Κάνααν με 6/7 τρίποντα για να κάνουν το 1-0. Στο Game 2 όμως οι Τούρκοι εμφανίστηκαν πιο έτοιμοι και πήραν το ματς για το 1-1.

https://www.youtube.com/watch?v=kuCI4M_Mp7w

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα επικό ματς στην Πόλη. Ο Κώστας Σλούκας ήταν απλά υπέροχος κρατώντας τον Ολυμπιακό στο ματς. Για να έρθει στο τέλος να βάλει το… κερασάκι και με ένα τρελό σουτ να σκοτώσει τη Φενέρ, δίνοντας πίσω στους Πειραιώτες το πλεονέκτημα έδρας. Μάχη έγινε και στο Game 4, με τους Τούρκους όμως να επικρατούν. Στο Game 5 μίλησε η… παράδοση της έδρας και έτσι η ομάδα του Μπαρτζώκα τσέκαρε το εισιτήριο για το Κάουνας.

Όλα τα παραπάνω όμως ωχριούν μπροστά σε αυτό που έγινε στη σειρά της Ρεάλ με την Παρτίζαν. Οι Σέρβοι με δύο αδιανόητες εμφανίσεις σπάνε δύο φορές την έδρα των Μαδριλένων. Κάτι απίστευτο. Στο Game 2 όμως είχαμε τη φάση που άλλαξε για πάντα την ιστορία του εν λόγω ζευγαριού και της σειράς. Οι Σέρβοι είχαν ξεφύγει, και ο Γιουλ σε μια κίνηση… βετεράνου κάνει ένα σκληρό φάουλ στον Πάντερ που αντιδρά. Ένας απίστευτος χαμός λαμβάνει χώρα. Με αποκορύφωμα τη λαβή… παλαιστή από τον Γιαμπουσελέ στον Έξουμ.

Ένας τσακωμός που τα ανέτρεψε όλα. Ο Γάλλος αποκλείστηκε για 5 ματς. Ο Πάντερ για 2. Και οι Λεσόρ, Ντεκ για 1. Ο Έξουμ έμεινε έξω και έτσι η Ρεάλ πήρε το μομέντουμ. Η Παρτίζαν ήθελε απλά μία νίκη στην έδρα της. Όμως οι Ισπανοί απάντησαν με δύο μπρέικ. Στο Game 5 θα γραφόταν ιστορία. Είτε θα έσπαγε έδρα σε πέμπτο παιχνίδι για πρώτη φορά, είτε μια ομάδα θα επέστρεφε από το 2-0. Η Ρεάλ τα κατάφερε. Αν το άξιζε; Μια άλλη ιστορία…

Η κορυφαία περίοδος του Ολυμπιακού, η βασίλισσα Ρεάλ και η πικρία

To Final Four είχε τη δική του ιστορία. Η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε μάχη με την Μπαρτσελόνα στο Clasico. Οι δύο ομάδες πάλεψαν, η «βασίλισσα» επέστρεψε από την εις βάρος της διαφορά και έτσι μπόρεσε να περάσει στον τελικό.

Εκεί περίμενε ήδη ο Ολυμπιακός. Που λίγο νωρίτερα είχε στείλει τους φίλους του από την… κόλαση στον… παράδεισο. Το πρώτο μέρος με τη Μονακό θα ήθελαν να το ξεχάσουν. Κακές επιλογές επιθετικά, κακή συνεννόηση στην άμυνα και οι Μονεγάσκοι έφυγαν για τα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά (41-29). Αυτό που ακολούθησε όμως στην τρίτη περίοδο θα έμενε για πάντα στην ιστορία.

Οι Ερυθρόλευκοι μπαίνουν «αφιονισμένοι». Είναι τέτοια η ορμή τους και στις δύο πλευρές του παρκέ που παρασύρει την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς. Άμυνα και επίθεση ελίτ επιπέδου φέρνει ένα μυθικό επιμέρους 27-2 σε δέκα λεπτά και όλα έχουν αλλάξει. Εν τέλει η ελληνική ομάδα ήταν εκείνη που πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Εκεί δύο ιστορικές ομάδες συναντήθηκαν. Ο Ολυμπιακός δείχνει να ελέγχει το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Οι Πειραιώτες προηγούνται με έξι πόντους δύο λεπτά πριν το τέλος (78-72). Όμως μπλοκάρουν στο χειρότερο σημείο. Η Ρεάλ κάνει ένα σερί 5-0 και έχει κατοχή στην προτελευταία επίθεση. Ο Σέρχιο Γιουλ απέδειξε πόσο μεγάλος παίκτης είναι και σκοράροντας χαρίζει το τρόπαιο στους Ισπανούς με 79-78. Το αν ήταν… δίκαιο δεν θα το κρίνουμε εμείς, η ιστορία έγραψε έτσι και δεν αλλάζει.

Οι κορυφαίοι…

Μια τόσο γεμάτη σεζόν δεν θα μπορούσε να μην έχει και αρκετούς πρωταγωνιστές. Κορυφαίος όλων ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν ο απόλυτος σταρ της Euroleague και κατέκτησε πανάξια τον τίτλο του MVP. Η ευκολία με την οποία σκόραρε και οι κινήσεις του στο γήπεδο ήταν αυτό που χρειάζονταν οι Ερυθρόλευκοι. Ολοκλήρωσε την χρονιά με 17,6 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ. Όντας πραγματικά ασταμάτητος.

Άλλο ένα πρόσωπο που ξεχώρισε ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Δεν είναι πολλοί οι προπονητές που έχουν τιμή να αναδεικνύονται ως οι κορυφαίοι για δύο σερί σεζόν. Ο Έλληνας τεχνικός το κατάφερε. Από το εξαιρετικό μπάσκετ που έπαιξαν οι Πειραιώτες την περίοδο 2021-22, είδαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και τελειοποίθηκαν έναν χρόνο μετά. Το «αρχιτεκτόνημα» του «Coach B» θαυμάστηκε από άλλους προπονητές σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό τα λέει όλα.

Η ιστορική φιγούρα της Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα μπορούσε να λείπει. Ο Σέρχιο Γιουλ ήταν σίγουρα ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης. Όχι μόνο επειδή σκόραρε το νικητήριο καλάθι στον τελικό. Αλλά και επειδή με την κίνησή του να ανάψει τα αίματα στο Game 2 με την Παρτίζαν άλλαξε την έκβαση της σειράς. Μια κίνηση που σήκωσε πολύ κουβέντα, ήταν όμως κομβική για τους «μερένχες».

Οι στιγμές που ξεχώρισαν…

Θα μπορούσαμε να βρούμε πολλές στιγμές που ξεχώρισαν. Πέντε όμως ήταν οι πιο χαρακτηριστικές. Οι δύο πρώτες ανήκουν στον Σέρχιο Γιουλ. Στιγμές που αναφέραμε και παραπάνω. Ο Ισπανός ήταν ο άνθρωπος που χάρισε το τρόπαιο στη Ρεάλ Μαδρίτης με το σουτ που πέτυχε κόντρα στον Φαλ. Όπως φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το φάουλ με το οποίο ξεκίνησαν όλα στον μεγάλο καυγά που ξέσπασε ανάμεσα σε παίκτες της Ρεάλ και της Παρτίζαν.

https://www.youtube.com/watch?v=UOV40cemEFA

Οι επόμενες δύο στιγμές έχουν πρωταγωνίστρια την Αναντολού Έφες. Στην πρώτη συναντάμε το ματς των Τούρκων με την Μπασκόνια που έληξε με σκορ 114-111 μετά από παράταση. Οι 225 πόντοι που σημειώθηκαν αποτελούν και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση. Η άλλη στιγμή ανήκει και στη Φενέρ. Το σύνολο του Ιτούδη αντιμετώπισε την Έφες στην 33η αγωνιστική επικρατώντας 103-86. Όντας η ομάδα που επικύρωσε τον αποκλεισμό της αντιπάλου της από τα πλέι-οφ.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός το καλάθι του Κώστα Σλούκα στην Πόλη. Αυτό το πάρα πολύ δύσκολο τρίποντο του πολύπειρου γκαρντ ήταν ουσιαστικά εκείνο που χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό. Το όλο σκηνικό ήταν άρτια στημένο, και είναι σίγουρο πως ο «Σλούκι Λουκ» θα θυμάται για πάντα την εν λόγω στιγμή.

Άντε και του χρόνου…