Από τα άγνωστα πρωταθλήματα της Ευρώπης και την πλήρη αφάνεια σε σταρ στις ομάδες στην Euroleague - Ας δούμε τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις παικτών.

Πολλοί παίκτες για να φτάσουν σε επίπεδο σταρ στη Euroleague έπρεπε να βαδίσουν διάφορα μονοπάτια. Άλλοι δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο σημαντικό ρόλο στο NBA ή κάποια θέση γενικά στο ρόστερ. Άλλοι δεν άκουσαν ποτέ τον όνομα τους το βράδυ του ντραφτ. Ενώ για τους περισσότερους Ευρωπαίους που έφτασαν σε επίπεδο σταρ στην Euroleague, το μονοπάτι ήταν κατά κύριο λόγο καταξίωση στο εγχώριο πρωτάθλημα και μετέπειτα βήμα στην κορυφαία διοργάνωση στη “Γηραιά Ήπειρο”.

Για κάποιους το μονοπάτι ήταν αρκετά δύσβατο. Καθώς έπρεπε να περάσουν από την αφάνεια. Μεγάλη αφάνεια μάλιστα. Παίζοντας σε ομάδες που πιθανότατα δεν έχουμε ακούσει ποτέ και σε πρωταθλήματα που πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν η ελληνική Α2 είναι καλύτερη από αυτά. Έχοντας μία εξέλιξη που μπορεί ούτε και οι ίδιοι να περίμεναν. Περίπτώσεις από το Ολλανδικό και Ελβετικό πρωτάθλημα που εξελίχθηκαν σε παίκτες σταρ της Euroleague. Και από την δεύτερη κατηγορία του Ιταλικού πρωταθλήματος σε ηλικία 23 χρονών σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με καριέρες που θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα ιστορίες για ταινίες.

Τσίμα Μονέκε

Ο Νιγηριανό-Αυστραλός φόργουορντ της Μπασκόνια έχει βαλθεί να σπάσει τα κοντέρ της στατιστικής το τρέχον έτος. Έπειτα από μία σεζόν στη Μονακό που οι αρετές του δεν φάνηκαν τόσο πολύ, φέτος δείχνει για ποιο λόγο οι Σακραμέντο Κινγκς αποφάσισαν να τον φέρουν στο NBA πριν δύο χρόνια. Στην τωρινή σεζόν είναι 4ος σε ριμπάουντ σε όλη την διοργάνωση όντας μόλις 1,96 μέτρα. Τρίτος στο σύστημα της αξιολόγησης μόνο πίσω από Μάικ Τζέιμς και Τορνίκε Σενγκέλια. Και όλα αυτά με μόλις 24 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι και με την Μπασκόνια να φιγουράρει στην 6η θέση. Φωνάζοντας με τον τρόπο του ότι είναι ένας από τους φετινούς σταρ της Euroleague.

Η διαδρομή του προς αυτό το επίπεδο ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα δύσβατη. Ο Μονεκέ ξεκίνησε την καριέρα του στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας το 2018 για λογαριασμό της Ρουέν. Χωρίς μάλιστα να κάνει και μεγάλα νούμερα την πρώτη χρονιά. Για αυτό και παρέμεινε 3 συνεχόμενες σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Όταν είσαι 24 χρονών και ακόμα αγωνίζεσαι στη δεύτερη κατηγορία ενός οποιαδήποτε πρωταθλήματος στην Ευρώπη, είναι δύσκολο να δεις τον εαυτό σου σε επίπεδο Euroleague. Πόσο μάλλον σε επίπεδο NBA. Μόλις 3,5 χρόνια μετά ο Νιγηριανό-Αυστραλός είναι ένας από τους σταρ της τρέχουσας Euroleague. Ενώ έγραψε και 2 συμμετοχές με την φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς.

Ντάριους Τόμπσον

Ο Ντάριους Τομπσον ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους ελεύθερους την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού που μας πέρασε. Την σεζόν 2022-2023 ήταν πρώτος σε ασίστ στην κανονική σεζόν της Euroleague με την φανέλα της Μπασκόνια. Ο Αμερικανός άφησε πίσω την Βιτόρια το καλοκαίρι και μετακόμισε στη Τουρκία για λογαριασμό της Εφές. Στα μάτια του οι άνθρωποι της τουρκικής ομάδας είδαν τον αντικαταστάτη του Μίσιτς. Πριν όμως Αμερικανός να αποκτήσει αυτό το πρεστίζ στην ήπειρο μας έπρεπε να περάσει από την πλήρη αφάνεια.

Ο Ντάριους Τομπσον ξεκίνησε την καριέρα του στην Ευρώπη από το Ολλανδικό πρωταθλήμα και την παντελώς αγνωστή ZZ Leiden. Την σεζόν 2018-2019. Μία ομάδα χωρίς ευρωπαϊκή παρουσία που δεν έφτασε καν στους τελικούς του Ολλανδικου πρωταθλήματος. Σε μία χώρα μάλιστα που το μπάσκετ έχει ελάχιστη δημοφιλία σαν άθλημα. Νομίζω ούτε ο ίδιος ο ευατός του δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι 4 χρόνια μετά θα ήταν πρώτος σε ασίστ στην Euroleague.

Κι όμως αυτό έγινε. Ο Ντάριους Τόμπσον αναδείχθηκε MVP του ολλανδικού πρωταθλήματος εκείνη την χρονιά. Και η Μπρίντιζι, μία ομάδα που αγωνίζεται στο Basketball Champions League, δεν έχασε την ευκαιρία και τον έκανε δικό τους. Βάζοντας ουσιαστικά τον Αμερικανό σε πρωταθλήμα που οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης κοιτάνε για παίκτες. Η Μπασκόνια εντόπισε το ταλέντο του, τον έκανε δικό της και στην παρθενική του σεζόν στην Euroleague τελείωσε πρώτος σε ασίστ για να ακολουθήσει το μεγάλο συμβόλαιο στην Εφές.

Κρις Τζόουνς

Ο Κρις Τζόουνς έχει μείζονα ρόλο στην πολύ καλή πορεία της Βαλένθια φέτος. Με 11 πόντους μέσο όρο την τρέχουσα σεζόν και 13 πόντους πέρυσι, έχει βάλει τον εαυτό του διπλά στους υπόλοιπους σταρ της Euroleague. Το ξεκίνημα του όμως στην ήπειρο μας κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν.

Ο Κρις Τζόουνς ξεκινήσε στην Ελβετία. Σε μία χώρα, που και οι πιο σκληροπυρηνικοί μπασκετόφιλοι δυσκολευόνται να ονομάσουν έστω και μία ομάδα. Το 2016 έγινε μέλος των Starwings που τερμάτιαν 6οι εκείνη την σεζόν στο Ελβετικό πρωτάθλημα. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις σε ένα τόσο άσημο πρωτάθλημα ακόμα και αν κάνεις τα πιο τρελά νούμερα. Ο Κρις Τζόουνς είχε 20 ποντους μέσο όρο. Tο μόνο όμως που του έδωσε αυτό, ήταν μία μεταγραφή στο Βελγικό πρωτάθλημα για την επίσης παντελώς άγνωστη Belfius Mons-Hainaut, η οποία όμως αγωνιζόταν στο FIBA Europe Cup. Παρότι η ομάδα αποκλείστηκε στο πρώτο γύρο των playoffs, ο Αμερικανός κατέγραψε καλά νούμερα τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη.

Αυτό εξαργυρώθηκε με μία μεταγραφή στη Μπουρσασπόρ και σε ένα από τα καλά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Και ο Κρις Τζόουνς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία, τελειώνοντας την σεζόν με 15 πόντους και 7 ασίστ. Εντυπωσιακά νούμερα που τoν οδήγησαν στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη. Έπρεπε να φτάσει 27 χρονών για να γράψει την πρώτη του συμμετοχή στη Euroleague με τη Μακάμπι, αλλά ακόμα απείχε ακόμα από το να γίνει σταρ. Η όχι και τόσο πετυχημένη σεζόν στο Ισραήλ τον βρίσκει το επόμενο έτος στη Βιλερμπάν που τελειώνει την χρονιά ως δεύτερος σκόρερ της ομάδας, μόνο πίσω από τον Έλι Οκόμπο. Για άλλη μία φορά οι καλές του εμφανίσεις του γίνονται πάτημα για το βήμα παραπάνω. Η Βαλένθια τον κάνει δίκο της και μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους σταρ της ομάδας του αλλά και ολόκληρης της Euroleague.

Μάικ Τζέιμς

Η ιστορία του Μάικ Τζέιμς είναι λίγο πολύ γνωστή για τι πέρασε από τα μέρη μας πριν γίνει αυτό είναι που σήμερα. Ωστόσο αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι ήταν που βρισκόταν ο Τζέιμς πριν τον Κολοσσό Ρόδου. Πριν ο Μάικ Τζέιμς μετατραπεί σε σταρ της Euroleague και πριν την θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα με την ομάδα της Ρόδου, ο Αμερικανός αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Συγκεκριμένα για την παντελώς άγνωστη Fulmor Omega. Και σε όχι και τόσο νεαρή ηλικία. Ο βραχύσωμος γκαρντ βάδιζε στο 23ο έτος του όταν βρισκόταν εκεί.

σταρ Euroleague

Πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί τότε ότι μία μέρα θα μπορούσε να γίνει ο 3ος σκόρερ στη ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης στη Ευρώπη. Αλλά ούτε και ότι θα είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους σταρ της Euroleague. Πόσο μάλλον ότι θα έφτανε (σχετικά) κοντά ένα πρωτάθλημα του NBA, δίπλα σε Ντουραντ, Ίρβινγκ, Χάρντεν. Και όμως η απογείωση της καριέρας του Τζείμς είναι ασύγκριτη.

Απλά ανέβαινε κάθε χρόνο επίπεδο και παρέμενε πάντα ένας παίκτης των “15-20 πόντων”, εκτός φυσικά του NBA. Από τους 22 πόντους ανά παιχνίδι με την φανέλα Fulmor Omega, στους 21 πόντους με το Κολοσσό Ρόδου, στους 13 πόντους με την Μπασκόνια. Και αν αυτή την στιγμή παραμείνει υγιής, όλα δείχνουν ότι μάλλον θα τελειώσει ως πρώτος σκόρερ στην 20ετή (και κάτι παραπάνω) ιστορία της Euroleague. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό για ένα παίκτη που 23 χρονών βρισκόταν στην πλήρη αφάνεια της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας.