Ο Ολυμπιακός που ηττήθηκε από τη Βαλένθια σε ένα παιχνίδι που εμφάνισε όλες τις αδυναμίες του και ο κόσμος που πρέπει λίγο να... χαλαρώσει.

Σε ένα ματς όπου το μπάσκετ… κακοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Βαλένθια. Ήταν το παιχνίδι με τη δεύτερη χειρότερη παραγωγικότητα τη φετινή σεζόν στη Euroleague. Ένας αγώνας που έδειξε ίσως στον μέγιστο βαθμό τις αδυναμίες των Ερυθρόλευκων.

Αυτή η ήττα ήταν άσχημη. Όχι επειδή χάθηκε ένα ματς, σιγά το πράγμα. Αλλά επειδή οι Πειραιώτες έδειξαν να μοιάζουν χαμένοι και να επηρεάζονται εύκολα από τα συναισθήματά τους. Ένα ματς που εξόργισε τον κόσμο του Ολυμπιακού. Με πιο τρανταχτό παράδειγμα όσα συνέβησαν με τον διαιτητή στο φινάλε. Καλό θα ήταν όμως όλοι σιγά-σιγά να χαλαρώσουν λιγάκι…

Ο Ολυμπιακός και το λάθος του Μπαρτζώκα

Όλοι οι προπονητές έχουν αδυναμίες. Όλοι οι προπονητές έχουν «κολλήματα». Μηδενός εξαιρουμένου. Άλλοι προσπαθούν να τα δουλέψουν, άλλοι παραμένουν αμετακίνητοι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όμως έχει κάνει ένα λάθος που σίγουρα το γνωρίζει. Καθώς, για να το ξεκαθαρίσουμε, κανείς μας δεν ξέρει καλύτερα από εκείνον. Αυτό είναι νόμος.

Ο Έλληνας τεχνικός πίστεψε το καλοκαίρι ότι θα αντικαταστήσει τις ατομικές εκλάμψεις των Βεζένκοφ και Σλούκα μέσα από ακόμη περισσότερη ομαδικότητα. Όπως έχει πει και ο ίδιος, του αρέσουν οι παίκτες που μπορούν να αποδώσουν σχεδόν το ίδιο τόσο στο μπροστά, όσο και στο πίσω μέρος του παρκέ. Και πάνω απ’ όλα η προτεραιότητά του είναι να βρίσκει καλούς χαρακτήρες που δεν θα χαλάσουν το κλίμα της ομάδας.

Μέσα λοιπόν σε αυτή τη φιλοσοφία έρχεται και το πρόβλημα. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως είναι απόλυτα λογικό να θες καλούς παίκτες στα αποδυτήρια. Αδιαπραγμάτευτο. Δεν θα λειτουργήσει με υγεία αλλιώς το σύνολο. Η εν λόγω διαδικασία θέλει λίγο χρόνο, και όταν μάλιστα η αγορά είναι όσο περιορισμένη όσο φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αποτέλεσμα αυτού, όλοι οι παίκτες που αποκτήθηκαν να μην έχουν το μακρινό σουτ στο ρεπερτόριό τους. Κανείς.

Κι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με δύο εξαιρετικούς ψηλούς που θέλουν χώρο για να λειτουργήσουν. Χώρο θέλουν και ο Μπραζντέικις με τον ΜακΚίσικ που παίζουν κάθετα. Αν δεν υπάρχει χώρος βλέπουμε ματς όπως με τη Βαλένθια. Η κυκλοφορία είναι το κλειδί. Ειδικά όταν λείπει ένας παίκτης σαν τον Πίτερς. Το ξέρει ο Μπαρτζώκας και το λέει συνέχεια. Όμως όταν δεν μπαίνουν κάποια σουτ και βγαίνει άγχος το μυαλό κολλάει. Κι αυτό είναι που πρέπει να διορθώσει ο Έλληνας τεχνικός. Τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν.

Ο κόσμος που χρειάζεται να χαλαρώσει

Για ακόμη μία φορά γίναμε ευρωπαϊκά… διάσημοι. Ελάχιστα πριν το τέλος του ματς με τη Βαλένθια ένας θερμόαιμος οπαδός αποφάσισε να επιτεθεί ρατσιστικά σε έναν από τους διαιτητές. Έτσι απλά. Επειδή δεν του άρεσε ένα σφύριγμα ή δύο. Αντί να πάει στο γήπεδο να απολαύσει το παιχνίδι (όσο κακό κι αν ήταν το χθεσινό), θέλησε να βγάλει τα απωθημένα του. Και τι κέρδισε; Δεν πρόκειται να ξαναπατήσει στο ΣΕΦ και δεν πρόκειται να ξαναδεί οποιονδήποτε αγώνα Euroleague.

Λίγο νωρίτερα ο Μάικ Τζέιμς είχε κάνει μερικά tweet για την τεχνική ποινή που δέχθηκε. Επειδή πανηγύρισε προς τον αντίπαλο κόσμο. Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ο διαιτητής τού είπε ότι δεν επιτρέπεται να κοιτά προς το κοινό. Με τον ίδιο να αναρωτιέται: «Οι οπαδοί μπορούν να μου πουν ό,τι θέλουν επειδή αγόρασαν εισιτήριο. Αν αγοράζετε ένα εισιτήριο δεν σας δίνει το δικαίωμα να κάνετε χαζομάρες».

Και εδώ λοιπόν, και στην Τουρκία υπάρχουν ορισμένοι που επειδή αγοράζουν ένα εισιτήριο νομίζουν πως μπορούν κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό είναι λάθος. Και όποιος τολμά να ξεφεύγει με ανάρμοστες συμπεριφορές καλό θα ήταν να έχει την τύχη του οπαδού στο ΣΕΦ, που δεν θα ξαναβρεθεί στη Euroleague. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πως το γήπεδο δεν είναι μέρος για να βγάζει ο καθένας τα προβλήματά του, αλλά χώρος διασκέδασης. Για τα προβλήματα υπάρχουν οι ψυχολόγοι. Καλό θα ήταν λοιπόν ορισμένοι να χαλαρώσουν.

Αυτό ισχύει και για τα σχόλια που γίνονται. Εν προκειμένω για τον Ολυμπιακό. Από το βράδυ της Παρασκευής έχουν περάσει τον Μπαρτζώκα «γενεές δεκατέσσερις». Ορισμένοι αναπολούν την περσινή σεζόν ξεχνώντας ότι ακόμη και τότε υπήρχε ισοπέδωση καθώς φώναζαν ότι οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν έναν παίκτη στην περιφέρεια. Προσοχή, δεν λέμε να μην γίνεται κριτική. Όμως κάποιοι άνθρωποι πληρώνονται για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Να παίρνουν αποφάσεις. Και στο κάτω-κάτω, ότι έχουμε να πούμε ας το πούμε ήρεμα. Το να διαλύουμε ομάδες, να διώχνουμε προπονητές και να βγάζουμε παίκτες άσχετους στο «άψε-σβήσε» πρέπει κάπου να σταματήσει γιατί δεν βοηθά κανέναν…