Ο Κώστας Νεστορίδης μίλησε στο Debut για την τεράστια διαδρομή του στο χώρο του αθλητισμού, την ΑΕΚ αλλά και το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ο Κώστας Νεστορίδης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 93 ετών και το Debut.gr γυρνά τον χρόνο πίσω, όταν το 2018 ο “Νέστορας” μας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά στο πρακτορείο ΟΠΑΠ του γιου του στη Καλλιθέα.

Η συνέντευξη δεν έγινε όπως την φαντάζεται κάποιος, περισσότερο θύμιζε έναν… παππού που λέει ιστορίες στα δυο του εγγόνια. Η συζήτηση άρχισε με το ξεκίνημα του 15χρονου τότε Κώστα.

Ξεκίνησα να παίζω 15 χρονών, τότε με είδε ο Μαλεύρης και με πήγε στον Ολυμπιακό. Είδαν ότι είμαι καλός και ήθελαν να μου βγάλουν δελτίο, αλλά εγώ έδωσα ψεύτικο όνομα. Ήμουν πολύ μικρός και ήθελαν να παίξω πρώτα στην Ελλάς Μοσχάτου για να με δοκιμάσουν και να με πάρουν την επόμενη χρονιά.

Στην Ελλάς Μοσχάτου δήλωσα και εκεί ψεύτικο όνομα, αλλά έτυχε να βάλω πολλά γκολ και εκεί, περίπου 30 γκολ. Αυτό μαθεύτηκε σε όλες τις ομάδες. Ο Ολυμπιακός ήταν σίγουρος ότι με είχε.

Στο τελευταίο παιχνίδι που έπαιξα πετάχτηκε ένας και είπε ότι με λένε Νεστορίδη. Τότε ο Μινάδος του Ολυμπιακού μου είπε να φύγω γρήγορα γιατί θα είχα πρόβλημα”.

Πως έγινε η μεταγραφή στον Πανιώνιο, ποιος σας είδε πρώτη φόρα ;

Αφού πέρασε καιρός ήρθε ο Κοτρίδης του Ολυμπιακού που έμενε απέναντι και μου είπε να πάμε μια βόλτα στον Πανιώνιο. Καθόμουν πίσω από το τέρμα και έπαιζα με τη μπάλα, με είδαν και με φώναξαν να μου βγάλουν δελτίο, αλλά εγώ έδωσα πάλι ψεύτικο όνομα.

Μετά από λίγο καιρό έπαιζε ο Πανιώνιος με την Αούστρια και ήρθε ένας μικρός από τη γειτονιά και μου είπε ότι το όνομα μου είναι στην εφημερίδα και όντως το είχε. Έδινα ψεύτικο όνομα για να μην είμαι σκλαβωμένος σε μια ομάδα, γιατί ήμασταν φτωχοί και λέγαμε μήπως πάρουμε χρήματα από κάπου.

Τελικά το όνομα μου το είχε δώσει ο Κοτρίδης. Ο αγώνας ήταν στο γήπεδο του Απόλλων, πάω εκεί μου δίνουν τα ρούχα της ομάδας και έκατσα στον πάγκο. Έχασε ο Πανιώνιος 3-0 και είπε ο προπονητής να βάλει και εμένα.  Με είδαν, τους άρεσα και από τότε πήγαινα στον Πανιώνιο.

Παίξαμε ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και μου έσπασαν το κουντεπιέ. Τελικά κατάφερα να βάλω γκολ και κερδίσαμε, την επόμενη μέρα η εφημερίδες έγραφαν Νεστορίδης και με ένα πόδι”.

“Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες και ήθελαν να πάω στην ΑΕΚ”

Το 1955 έγινε η πρώτη προσέγγιση από πλευράς ΑΕΚ ;

 Ναι, τότε ήρθε η ΑΕΚ πρώτη φορά εδώ. Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες, είχαν έρθει από την Τουρκία και ήθελαν να πάω στην ΑΕΚ. Τότε ήρθε εδώ ο Σεβαστάκης που ήταν ιδιότης και ΑΕΚτζης και μου έφτιαξε το σπίτι και το μαγαζί και έτσι τελικά πήγα στην ΑΕΚ”. 

Ο Πανιώνιος δεν ήθελε να σας χάσει και μείνατε εκτός δράσης, ήταν η δυσκολότερη περίοδος της καριέρας σας ;

Έμεινα δυο χρόνια έξω γιατί δεν ήθελε να με αφήσει ο Πανιώνιος ήμουν σε καλή ηλικία τότε, έκανα προπονήσεις αλλά δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω”.

Στην ΑΕΚ βγήκατε πρώτος σκόρερ πέντε φορές και μάλιστα σερί, αλλά το πρωτάθλημα δεν είχε έρθει, σας πείσμωσε αυτό ;

“Στην ΑΕΚ πήγα και έβγαινα κάθε χρόνο πρώτος σκόρερ, αλλά πρωτάθλημα δεν παίρναμε, πως να πάρεις με εκείνον τον Παναθηναϊκό τότε. Δεν είχαμε πολύ καλή ομάδα τότε, άρχισε κόσμος να έρχεται να με βλέπει. Την ΑΕΚ την έκανα πολύ μεγάλη, δεν είναι εγωιστικό αυτό που θα πω, δεν είχα τους κατάλληλους για να δώσω πολλά παραπάνω”.

Το 1963 κατακτήσατε τελικά το πρωτάθλημα μετά από 23 χρόνια…

“Τελικά καταφέραμε να πάρουμε πρωτάθλημα το 63 και εγώ να βγήκα για πέμπτη σερί χρονιά πρώτος σκόρερ”.

Πολλοί λένε ότι εκείνα τα χρόνια ψάχνατε ένα στήριγμα, ήταν τέτοιο ο Μίμης Παπαϊωάννου ;

“Ο Μίμης όταν ήρθε τον πήρα στην προστασία μου μετά από δυο -τρια χρόνια που τον προπονούσα παίζαμε με τη Ρεάλ ένα παιχνίδι. Έπαιρνα τη μπάλα εγώ έκανα τα δικά μου, την έδινα στον Μίμη και έβαζε γκολ, ήταν πολύ καλός με το κεφάλι. Σε αυτό το ματς έβαλα και ένα απευθείας κόρνερ και ήρθαμε 3-3.

Μέχρι τότε ο Μίμης δεν έπαιζε πολύ γιατί είχαμε τον Πομώνη που ήταν μεγάλο ταλέντο. Εγώ τον είχα πάρει στην ΑΕΚ όταν ήταν 15 χρονών. Τον πίστευα τόσο, που είπα στους ανθρώπους της ΑΕΚ ότι θα παίρνει όσα και εγώ. Έφτασε να παίζει Εθνική.

Μετά εγώ μεγάλωσα και σταμάτησα για να γίνω προπονητής. Έκατσα λίγο στην ΑΕΚ και μετά πήγα σε κάποιες ομάδες για να πάρω κάποια χρήματα”.

Ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από την ΑΕΚ ;

Ήταν πολλοί καλοί προπονητές, αλλά ο καλύτερος ήταν ο Νεγρεπόντης, ήταν μεγάλη αλεπού. Μετά πήγε και στον Πανιώνιο».

Τι σημαίνει ΑΕΚ για τον Κώστα Νεστορίδη;

Αν έπαιζα σε άλλη ομάδα θα με ρώταγες το ίδιο. Έπαιξα στην ΑΕΚ και την αγάπησα, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει αν είχα πάει αλλού. Όταν παίζεις σε μια ομάδα δένεσαι και την αγαπάς περισσότερο. Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες και ήθελαν να πάω εκεί”.

Στη συνέχεια ο παλαίμαχος επιθετικός θυμήθηκε την μεγάλη του απόφαση να ταξιδέψει στην Αυστραλία για να παίξει στην ομάδα ομογενών της Μελβούρνης.

“Το 65-66 πήρα την οικογένεια μου και πήγαμε στην Αυστραλία για την ομάδας της Μελβούρνης. Ήμασταν πίσω στο πρωτάθλημα, στο πρώτο μου ματς έβαλα τρία γκολ. Η ζωή ήταν ωραία εκεί αλλά δεν μπορούσα να μείνω γιατί οι γονείς μου ήταν μεγάλοι και έπρεπε να γυρίσω. Οι Αυστραλοί δεν ήταν τόσο καλοί μόνο ξένοι έπαιζαν και παιδιά μεταναστών.

Σε 19 παιχνίδια είχαμε 19 νίκες και πήραμε το πρωτάθλημα. Μετά έφυγα γιατί είχα τα παιδιά μου και δεν μπορούσα να μείνω, αλλά μου στέλνανε τι γράφανε οι εφημερίδες και με ζητούσαν πίσω.  Τελικά πήγα πάλι για 1-2 παιχνίδια”.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε κάποιος παίκτης που σας θύμισε τον εαυτό σας ;

“Αν υπήρχε κάποιος σαν τον Νεστορίδη θα το ξέρατε εσείς πρώτοι, θα το έγραφαν παντού. Πλέον βάζουν τους παίκτες σε καλούπια, τώρα παίζουν πολλές πάσες χωρίς ελευθερία κινήσεων”.

Πως νιώθετε που οι νεώτεροι φίλαθλοι όλων των ομάδων σας αναγνωρίζουν στο δρόμο ;

“Οι Ολυμπιακοί με αγαπάμε πολύ (εκείνη την ώρα ένας θαμώνας που παρακολουθούσε την κουβέντα μας, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Κύριου Νεστορίδη), μια φορά είχα πάει να δω παιχνίδι του Ολυμπιακού με ξένη ομάδα και όλοι ήθελαν να κάτσω δίπλα τους. Οι ίδιες οι ομάδες κατάντησαν τους φιλάθλους να μη μπορούν να συνυπάρξουν. Τώρα αν μιλήσεις πέφτουν όλοι πάνω σου, κάποτε πήγαιναν μαζί στο γήπεδο και παίζανε μέχρι και τάβλι”.

Με πρωτοβουλία του Μάκη Αγγελόπουλου βγήκε η ταινία για το 1968. Τι θυμάστε από εκείνο το βράδυ;

“Στο κύπελλο το 1968 εγώ ήμουν μέσα στο Καλλιμάρμαρο, ήμουν κάτω από τη μπασκέτα, κανονικά δεν επιτρεπόταν αλλά εμένα με άφησαν”.

 Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Θα θέλατε να είστε λίγα χρόνια νεώτερος για να παίξετε εκεί; “Στο νέο γήπεδο το πολύ να με βάλουν για να κάνω τη σέντρα (γέλια)”.

Τα κόρνερ που ήταν σαν πέναλτι και το… παγκόσμιο ρεκόρ

Ο Κώστας Νεστορίδης πέτυχε πολλά όμορφα γκολ 17 εκ των οποίων με απευθείας εκτελέσεις κόρνερ. Μάλιστα ένα από τα θύματα του παίκτη της ΑΕΚ ήταν και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Από κόρνερ έχω βάλει 17 γκολ δεν το έχει κάνει κανένας άλλος, εγώ έπαιζα πολύ με τα φάλτσα και με τα δυο πόδια. Καταλήξανε να βάζουν άνθρωπο στα κόρνερ για να καταλάβουν πως βάζω το πόδι μου. Μέχρι και στη Ρεάλ έβαλα ένα”.

“Στα νιάτα μου ήθελα δέκα Μέσι!”

Δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε ένα μάγο της μπάλας να μας πει τη δική του άποψη για την κόντρα μεταξύ Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

Ο Μέσι είναι πιο τεχνίτης, ο Ρονάντο είναι πιο γκολτζής και δυνατό παιδί. Τώρα που έχω γεράσει δεν έχω πρόβλημα να το πω αλλά, σαν τον Μέσι ήθελα δέκα, έπαιρνα τη μπάλα και τους πέρναγα και τους 11, αν ήμουν νέος δεν θα τα έλεγα (γέλια)”.

Για το τέλος αφήσαμε αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και δεν είναι άλλο από το πόσο καλοστεκούμενος είναι ο Κώστας Νεστορίδης παρά τα 85 χρόνια του.

Δεν έχω κάνει καλή ζωή, ποτέ μου δεν έκανα είναι από τον οργανισμό μου. Σε μπουζούκια ήμουν σε όλα πρώτος, είμαι πιο γερός και από τους νέους. Με πονάνε τα πόδια μου αλλιώς θα έπαιζα και τώρα ποδόσφαιρο. Μέχρι 80 χρονών έπαιζα με τους παλαίμαχους».