Ο Κάιλ Κόρβερ αποτελούσε έναν από τους καλύτερους και πιο αξιόπιστους σουτέρ στο NBA. Ήξερες πως αν ήταν ελεύθερος θα ευστοχούσε 9/10 φορές από μακριά. Ποιος να περίμενε πως ένα τέτοιο ταλέντο κάποτε ανταλλάχτηκε για κάτι ψιλά και ένα... φωτοτυπικό.

Πάνε δύο χρόνια από την στιγμή που ο Κάιλ Κόρβερ αποφάσισε να αποσυρθεί αλλά κανείς δεν τον έχει ξεχάσει. Κατά τη διάρκεια του prime του, ο Κόρβερ ήταν ένας από τους καλύτερους σουτέρ της σύγχρονης ιστορίας του NBA. Με θητείες σε πολλές μεγάλες ομάδες, ο Κόρβερ έμαθε να σουτάρει παίρνοντας ασίστ από τον Άλεν Άιβερσον και στα τελευταία του, από τον Λεμπρόν. Οι πρώην συμπαίκτες του, τον μνημονεύουν όχι για τόσο για την ενεργητικότητά του στο γήπεδο και για την εκρηκτικότητα του σαν παίκτη. Θυμούνται την αποτελεσματικότητα του και πως αν ήταν ανοικτός, θα ευστοχούσε 9/10 φορές από μακριά.  Ο Κόρβερ θεωρούνταν επίσης ένας από τους πιο έξυπνους παίκτες στο πρωτάθλημα καθώς ήταν εξαιρετικός στην γρήγορη λήψη δύσκολων αποφάσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ένα τέτοιο ταλέντο κάποτε ανταλλάχτηκε για κάτι ψιλά και ένα… φωτοτυπικό.

Το deal ανάμεσα σε Νετς και Σίξερς

Το ντραφτ του 2003 το θυμόμαστε για πολλούς λόγους. Η φουρνιά που μπήκε εκείνη τη χρονιά στο NBA ήταν μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Κάπου εκεί μαζί με τους Λεμπρόν, Γουέιντ, Μέλο και Μπος βρισκόταν και ο Κάιλ Κόρβερ. Στην θέση 53 για την ακρίβεια. Ο Κόρβερ επιλέχθηκε από τους Νετς αλλά εκείνοι τον αντάλλαξαν το ίδιο μόλις βράδυ στους Σίξερς για 125.000 δολάρια μετρητά. Με αυτά τα λεφτά, οι Νετς είχαν σκοπό να πληρώσουν την συμμετοχή τους στο summer league του Λας Βέγκας εκείνης της χρονιάς. Τα χρήματα που είχαν απομείνει μετά την πληρωμή της συμμετοχής χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ενός φωτοτυπικού.

Οι Σίξερς έβαλαν στο ρόστερ τους έναν παίκτη ο οποίος αποδείχθηκε χρυσάφι για την ομάδα μέσα σε λίγα χρόνια. Από την άλλη, οι Νετς, έκαναν μια καινούρια προσθήκη στα γραφεία τους και έστειλαν τους νεαρούς τους για λίγα ματς στην έρημο του Βέγκας. Ποιος πιστεύετε πως κέρδισε το deal;

Η αντίδραση του Κόρβερ

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο ίδιος ο Κόρβερ ρωτήθηκε για το deal, δήλωσε: “Έμαθα λίγο αργότερα ότι με είχαν ανταλλάξει στη Φιλαδέλφεια. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια αν η ανταλλαγή ήταν η σωστή λέξη. Πουλήθηκα περισσότερο, για ένα άγνωστο χρηματικό ποσό. Αργότερα έμαθα πως (οι Νετς) χρησιμοποίησαν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν την συμμετοχή της ομάδας τους στο summer league εκείνης της χρονιάς, και με τα χρήματα που περίσσεψαν, αγόρασαν ένα φωτοτυπικό. Ποια είναι η δική σας εμπορική αξία;  Η δική μου ήταν ένα φωτοτυπικό. Αλλά δεν πειράζει. Μέσα σε λίγα χρόνια, το φωτοτυπικό εκείνο χάλασε. Εγώ, ακόμα παίζω”.

Από τη άλλη, ο τότε γενικός διευθυντής των Νετς, Ροντ Θορν, δήλωσε το 2014: “Παραχωρήσαμε έναν καλό παίκτη για το summer league. Ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα που έπρεπε να κάνουμε. Τουλάχιστον, έτσι το δικαιολογώ εγώ στο μυαλό μου”.

Ο Ροντ Θορν έχει να θυμάται το deal του Κόρβερ, ως ένα από τα χειρότερα της θητείας του ως γενικός διευθυντής. Ο Μπίλι Κινγκ, γενικός διευθυντής των Σίξερς εκείνη τη χρονιά, σίγουρα λέει ακριβώς το αντίθετο.