Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε στο αφιέρωμα της ιστοσελίδας «The Athletic», για τη Νέα Καληδονία.

«Νέα Καληδονία, ο παράδεισος του Ειρηνικού που έγινε…εργοστάσιο ταλέντων». Είναι ο τίτλος στο αφιέρωμα της ιστοσελίδας «The Athletic», με αφορμή τη συμμετοχή ης εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-17 στην Ινδονησία. Καρεμπέ 

Η εθνική ομάδα U-17 της χώρας με πληθυσμό 270.000 κατοίκων, που βρίσκεται 900 μίλια από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, ξεκίνησε αυτή τη διαδρομή της γνωρίζοντας τη συντριβή με 10-0 από την Αγγλία, ενώ αύριο (14/11) θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία, χώρα της οποίας η πληθυσμός είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος, και θα κλείσει την πορεία της στους ομίλους με έναν αγώνα απέναντι στο Ιράν.
Το 2017 στο Παγκόσμιο Κύπεο U-17, είχε πάρει μόλις έναν βαθμό, από την ισοπαλία απέναντι στην Ιαπωνία.

Κι όμως «η Νέα Καληδονία, το νησί του Ειρηνικού, μία πρώην αποικία φυλακών, αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο απίθανα…φυλάκια ποδοσφαιρικών ταλέντων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Η Νέα Καληδονία είναι μία από τις δύο μόνο χώρες που παίζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17 ετών που δεν προκρίθηκαν ποτέ σε Μουντιάλ αντρών (η άλλη είναι η Μπουρκίνα Φάσο) και μακράν η μικρότερη χώρα που εκπροσωπείται στην Ινδονησία.
Τεχνικά, είναι υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, αφού προσαρτήθηκε από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’ το 1853 (τα γαλλικά είναι ακόμη η επίσημη γλώσσα). Με τα χρόνια, υπήρξαν διαμάχες, συχνά βίαιες, μεταξύ των γηγενών Κανάκ και των Ευρωπαίων εποίκων. Αυτό οδήγησε σε τρεις ψηφοφορίες για ανεξαρτησία, το 2018, το 2020 και το 2021, ωστόσο σε κάθε μία από αυτές επέλεξαν να παραμείνουν Γάλλοι.

«Είναι πάντα προνόμιο να μιλάω για τη Νέα Καληδονία, τη χώρα μου», λέει ο Κρίστιαν Καρεμπέ, στρατηγικός σύμβουλος και πρέσβης του Ολυμπιακού, σίγουρα ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής του αρχιπελάγους, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 17 ετών για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στη γαλλική Ναντ πριν μετακομίσει στη Σαμπντόρια και στη συνέχεια στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

«Το ποδόσφαιρο είναι πολύ, πολύ δημοφιλές στην Ωκεανία, όχι μόνο στη Νέα Καληδονία, αλλά και στα Νησιά του Σολομώντα, τα Φίτζι, το Βανουάτου και τη Νέα Ζηλανδία. Έχουμε τον αυτόχθονα πληθυσμό μας, μοιραζόμαστε τον πολιτισμό μας και είμαστε περήφανοι για αυτό. Είναι ακόμα ένα γαλλικό έδαφος, με όλους να ζουν μαζί. Περάσαμε πολλές δυσκολίες όταν ήμουν νέος με εμφύλιους πολέμους. Τώρα όμως έχουμε την ταυτότητά μας και μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Είμαστε περήφανοι για την κουλτούρα μας και για την ομάδα μας», πρόσθεσε.

Το 80% της ομάδας της Νέας Καληδονίας στην Ινδονησία έχει περάσει από την ακαδημία της FCF, που δημιουργήθηκε πέρυσι με τη βοήθεια της FIFA και της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Ωκεανίας, στην πρωτεύουσα Νουμέα. Η ακαδημία υποστηρίζει επίσης τα παιδιά στην εκπαίδευσή τους μέσω μιας συνεργασίας με το γυμνάσιο Ντο Κάμο όπου ο Καρεμπέ ήταν κάποτε μαθητής.

Η Νέα Καληδονία σήμερα-όπως σημειώνει το Athletic -, παρά τη γεωγραφική της απομόνωση, προσφέρει ευκαιρίες που απλά δεν υπήρχαν για τον Καρεμπέ πριν από 30 χρόνια.

«Η συνομοσπονδία έχει τώρα περισσότερα προγράμματα και ακαδημίες για να βοηθήσει στην εύρεση ταλέντων και να δώσει στα παιδιά τα κατάλληλα εργαλεία και υποδομές για να παίξουν ποδόσφαιρο», συμπληρώνει ο Καρεμπέ, ο οποίος κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γαλλία το 1998.

«Θέλουμε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μεγάλη προβολή για τη χώρα μας, τη νεολαία μας αλλά και για να εμπνεύσει τις χώρες της περιοχής. Μπορούμε να μάθουμε να παίζουμε σε υψηλό επίπεδο σε έναν δύσκολο αγώνα. Μπορούμε να αποκτήσουμε γνώση. Ελπίζω ότι τα παιδιά μπορούν να μας εκπλήξουν. Να μπορέσουν να αναληφθούν από συλλόγους στην Ευρώπη. Όσο περισσότερους αγώνες έχουμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να βελτιωνόμαστε.
«Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν το επίπεδό τους. Στο ποδόσφαιρο, μιλάμε για πάθος και νοοτροπία».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!