Η πορεία του ΟΦΗ εντός του γηπέδου είναι τελείως αντίθετη με αυτή που πίστευαν οι άνθρωποι του συλλόγου πριν λίγο καιρό.

Ο ΟΦΗ ξεκίνησε καλά τη σεζόν. Εντυπωσιακά. Πήρε ηχηρές νίκες απέναντι σε Άρη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Αυτή είναι η μία πλευρά του φεγγαριού. Η φωτεινή.

Στην σκοτεινή του πλευρά υπάρχουν αρκετά προβλήματα για τον σύλλογο του Ηρακλείου. Οι απώλειες βαθμών στην έδρα του. Το ότι ακόμα δεν έχει πάρει «διπλό», ενώ τέλος η εικόνα του όταν πρέπει να δημιουργήσει και να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο μόνο η καλύτερη δεν είναι.

Ο ΟΦΗ σε μερικές περιπτώσεις δείχνει ότι έβαλε πολύ ψηλά το ταβάνι του για φέτος. Ωστόσο, πολύ δύσκολα μπορεί να το φτάσει. Όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί!

Όνειρο απατηλό!

Η περσινή σεζόν σώθηκε, από ένα σημείο και έπειτα, για τον ΟΦΗ με σχετική άνεση. Λογικό και επόμενο οι άνθρωποι του συλλόγου να κάνουν όνειρα για κάτι παραπάνω από την επόμενη αγωνιστική χρονιά (σ.σ τη φετινή δηλαδή). Σε αυτό βοήθησαν και οι ποιοτικές (;) κινήσεις που έγιναν αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου, Μιχάλη Μπούση, ότι ο ΟΦΗ μπορεί να χτυπήσει μία θέση που οδηγεί στα play off.

Στα χαρτιά αυτά. Στη θεωρία. Στην πράξη φαίνεται από πολύ δύσκολο ως αδύνατο. Οι Κρητικοί δείχνουν να μην έχουν ούτε την απαραίτητη φρεσκάδα στα πόδια τους όταν πρέπει. Μα ούτε και τη σταθερότητα που απαιτείται από έναν σύλλογο που βάζει τόσο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει λάθη -τόσο ατομικά, όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο- που έχουν κοστίσει ακριβά στον ΟΦΗ.

Η εικόνα των «μελανόλευκων» όχι μόνο δεν πείθει για κάτι παραπάνω φέτος. Αλλά αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά τότε η ομάδα του Ηρακλείου θα βρεθεί πάλι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και θα συμβιβαστεί με μία εύκολη παραμονή στην κατηγορία. Ακόμη, όμως και αν μπει στα play off η απόσταση που υπάρχει από τις άλλες ομάδες στο θέμα της ποιότητας είναι μεγάλη. Οπότε μάλλον ο ρόλος του ΟΦΗ σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι απλά διακοσμητικός.

Μπορεί με τους «μεγάλους»…

Στα όνειρα που πήραν μεγάλες διαστάσεις οφείλονται και μερικά από τα πρώτα σπουδαία αποτελέσματα της σεζόν. Νίκη κόντρα στον Άρη στις καθυστερήσεις, νίκη με ΠΑΟΚ και πάλι στα χασομέρια. Αλλά και η επικράτηση με την ΑΕΚ με σκορ 2-0 ήρθε να διασφαλίσει ότι ο ΟΦΗ είναι ικανός για το επόμενο βήμα. Ικανός για να περάσει στο επόμενο στάδιο και ότι εφόσον μπορεί να βάλει δύσκολα στους «μεγάλους», τότε μπορεί να τα κάνει όλα.

Μέχρι και να «κουκουλώσει» τα επιθετικά προβλήματα που έχει. Ή και τα ζητήματα που προκύπτουν στο κέντρο της άμυνας και ενίοτε στα πλάγια.

…δεν μπορεί με τους «μικρούς»

Ωστόσο, οι βαθμοί που χάθηκαν στο ενδιάμεσο ήταν και παραμένουν αρκετοί για τον ΟΦΗ και τον Νταμπράουσκας να μην μπορεί να βρει λύσεις απέναντι σε καλά οργανωμένες άμυνες. Και δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα των Κρητικών απέναντι σε Λαμία, Ατρόμητο, Παναιτωλικό, Κηφισιά και Πανσερραϊκό που προβλημάτιζαν τον κόσμο του συλλόγου.

Κυρίως αυτό που… τσίνισε ήταν η εικόνα. Όπου στα περισσότερα από τα παραπάνω παιχνίδια οι Ηρακλειώτες όχι μόνο δεν νίκησαν, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να χάσουν, αφού παρουσίασαν ένα σύνολο που όχι μόνο δεν ήταν τακτικά έτοιμο, αλλά τις περισσότερες φορές παρουσιάστηκε χωρίς όρεξη, νεύρο και πάθος για να πάρει τη νίκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντός έδρας αναμέτρηση με τον Ατρόμητο, αλλά και το εκτός έδρας ματς με την Κηφισιά.

Τα λάθη του πάγκου

Όταν μία ομάδα δεν τα πηγαίνει καλά πάντα η εύκολη λύση είναι ο προπονητής. Ο Βάλντας Νταμπράουσκας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Ο Λιθουανός τεχνικός πέρυσι και όταν η ομάδα με την πλάτη στον τοίχο ναι μεν χρειάστηκε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί και να έχει μία καθαρή εικόνα για τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει στα χέρια του.

Φέτος όλοι περίμεναν ότι με το ρόστερ που διαθέτει, με τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι ο ΟΦΗ θα ήταν ανώτερος. Αλλά μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Ο έμπειρος προπονητής δείχνει «κολλημένος» σε ένα σύστημα (3-5-2) που πέρα από το παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν έχει προσφέρει και πολλά στην ομάδα, μιας και οι παίκτες που το υπηρετούν δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει πως πρέπει να παίζεται. Από την άλλη με αυτό το σύστημα οι Ηρακλειώτες χάνουν πολύ σε δύναμη κρούσης. Ένα θέμα που έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλά παιχνίδια φέτος. Ναι μεν ο ΟΦΗ δημιουργεί κατά Μ.Ο 11 φάσεις για γκολ σε κάθε παιχνίδι του, όμως, σκοράρει σπάνια.

Παράλληλα, ο Νταμπράουσκας έχει την ευθύνη ότι δεν έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο ποσοστό τους νέους παίκτες που ήρθαν. Ο Ριέρα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα με τον πρώην παίκτη του Αστέρα Τρίπολης στην πρώτη του 11αδατη εμφάνιση όχι μόνο να είναι καλός, αλλά σκόραρε και ένα ωραίο γκολ με ατομική ενέργεια! Επίσης, υπάρχει μεγάλο θέμα με τις αλλαγές που γίνονται στο τέλος. Όπως συνέβη και στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό.

Η ατάκα του Νταμπράουσκας προς τους λιγοστούς φίλους του ΟΦΗ που ταξίδεψαν μέχρι τη Λαμία για την αναμέτρηση με την Κηφισιά τα λέει… όλα: «Ήμασταν κακοί. Έχετε δίκιο. Θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε».