Το NBA ξεκίνησε και ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα μας καλεί στο δικό του show στην κορυφαία μπασκετική σκηνή του πλανήτη.

Η κορυφαία μπασκετική σκηνή του πλανήτη, το ΝΒΑ, άνοιξε τις πόρτες της. Όλα τα αστέρια παρατάσσονται στη σειρά για μια ακόμη μεγάλη σεζόν. Ανάμεσα σε παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν, ο Κάρι, ο Ντουράντ κλπ έχει προστεθεί ένα νέο όνομα. Αυτό του Βίκτορ Γουεμπανιάμα. Ο Γάλλος ψηλός κάνει τα πρώτα του βήματα στην «big boys’ league» και ήδη τραβά πάνω του τα βλέμματα.

Δεν είναι κάτι απλό. Μιλάμε για ένα παιδί που προετοιμαζόταν σχεδόν σε όλη τη ζωή του γι’ αυτό. Ένα «generational talent» όπως λένε και στις ΗΠΑ. Μια… υπόθεση που όμοιά της έχουμε να δούμε από τον «βασιλιά». Μόνο που τότε δεν υπήρχαν τα σόσιαλ μίντια, τα οποία παίζουν τον ρόλο τους.

Η πρώτη εβδομάδα τού 19χρονου σταρ ολοκληρώθηκε και έχει μπει ήδη στη δεύτερη. Οι αυξομειώσεις στην απόδοσή του πολλές. Όπως ήταν λογικό άλλωστε. Όμως δείχνει πολύ καλά προετοιμασμένος. Οι καλές στιγμές ξεπερνούν τις κακές. Και μας δείχνουν πως όσοι μιλούσαν για ένα ξεχωριστό ταλέντο είχαν δίκιο.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως βλέπουμε την ιστορία να γράφεται μπροστά μας. Δεν χρειάζεται να βιαστούμε για το οτιδήποτε. Προς το παρών αρκεί να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα να μας καλωσορίσει στο «The Wemby Show».

Η προσαρμογή του Γουεμπανιάμα στο Σαν Αντόνιο

Οι Σπερς κέρδισαν για τρίτη φορά το… λαχείο. Μετά τους Ντέιβιντ Ρόμπινσον και Τιμ Ντάνκαν δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Επιλέγοντας ακόμα έναν ψηλό με τεράστιες προοπτικές. Το περιβάλλον που έχουν χτίσει είναι γνωστό για την παραγωγή παικτών. Όχι μόνο σταρ όπως ο «Ναύαρχος», ο «Τίμι» ή ο Λέοναρντ. Αλλά και πολύτιμων «γραναζιών» όπως ο Ντέρικ Γουάιτ ή ο Γιάκομπ Ποέλτλ. Και έχουν τον άνθρωπο που βελτιώνει τους πάντες γύρω του, είτε μιλάμε για αθλητές, είτε προπονητές. Τον Γκρεγκ Πόποβιτς.

Ο πολύπειρος κόουτς έχει ξεκαθαρίσει πως θα αφήσει στον Γουεμπανιάμα όσο χρόνο χρειάζεται. Το πως θα εγκλιματιστεί είναι ζωτική σημασίας, τόσο για τον Γάλλο, όσο και για τον οργανισμό. Μπορεί να προετοιμάζεται γι’ αυτό εδώ και χρόνια, όμως όταν μπαίνεις στον… χορό είναι διαφορετικά. Ο «Ποπ» τόνισε πως μέχρι στιγμής η στάση του Γουέμπι είναι εξαιρετική. Χαρακτηρίζοντάς τον πολύ ώριμο για την ηλικία του. Γεγονός που διευκολύνει τα πράγματα.

Το Σαν Αντόνιο μπορεί να έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα όμως είναι μικρή αγορά. Η πόλη ζει και αναπνέει για τον σύλλογο. Κάτι που μπορεί να προσθέσει έξτρα βάρος στον Γουεμπανιάμα. Από την άλλη το περιβάλλον είναι ήσυχο και τον αφήνει να δουλέψει. Μακριά από τα έντονα φώτα πόλεων όπως πχ η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες. Οι Σπερς έχουν το «know how» για να τον κάνουν να συναντήσει το πεπρωμένο του. Αυτό για το οποίο προορίζεται στο ΝΒΑ.

Το… show ξεκίνησε στην Αριζόνα

Τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του Γάλλου πήγαν αρκετά καλά, σκοράροντας 15, 21, 11 και 18 πόντους. Έχοντας φυσικά ορισμένα εντυπωσιακά… ξεσπάσματα. Το δυνατό «μπαμ» όμως έγινε απέναντι στους Σανς, στο δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων. Προηγουμένως, ο Σακίλ Ο’ Νιλ είχε πει πως δεν βλέπει διαφορές ανάμεσα σε εκείνον και τον Μπολ Μπολ. Ο Γουέμπι δεν θα έδωσε σημασία, ακόμα και να το άκουσε, όμως αυτά που έκανε στο παρκέ έμοιαζαν με απάντηση προς όλους.

Ή μάλλον ήταν η πρώτη του μεγάλη «δήλωση» ως παίκτης του ΝΒΑ. Σταμάτησε στους 38 πόντους, μαζί με 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 μπλοκ και 1 κλέψιμο σε περίπου 34 λεπτά. Η συνολική του παρουσία ήταν αυτό που όλοι περιμένουν από εκείνον. Δεν είναι μόνο η τεχνική του, που για παίκτη ύψους 2 μέτρων και 24 εκατοστών είναι απλά αδιανόητη. Δεν είναι μόνο η ικανότητά του να προστατεύει το καλάθι. Είναι ο τρόπος που τα κάνει. Κάνοντας όλους τους υπόλοιπους να νιώθουν… μικροί. Προφανώς και έχει πολλά να μάθει ακόμα. Δεν θα ήταν φυσιολογικό αν δεν είχε.

Βέβαια και αυτά που κάνει δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε απολύτως φυσιολογικά. Ένας τέτοιος «γίγαντας» με αυτά τα προσόντα δεν βγαίνει συχνά. Στο χέρι του είναι λοιπόν να αναγκάσει όλο το ΝΒΑ να… υποκύψει στην ανωτερότητά του. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα, ούτε αύριο. Μπορεί όμως να γίνει στα επόμενα χρόνια. Όπως κι αν έχει η παράσταση ξεκίνησε, γι’ αυτό κυρίες και κύριοι, Welcome to the Wemby show…