Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε την 8η «Χρυσή Μπάλα» και έγραψε ιστορία καταρρίπτοντας δύο μοναδικά ρεκόρ.

Οι προβλέψεις για το φαβορί της 68ης «Χρυσής Μπάλας» επιβεβαιώθηκαν. Ο Λιονέλ Μέσι ανακηρύχθηκε κορυφαίος για το 2023 και προσθέτει στο παλμαρέ του την 8η «Χρυσή Μπάλα».

Όλα τα φώτα ήταν στραμμένα σήμερα στο Παρίσι καθώς αστέρες από το παρελθόν και από το παρόν πάτησαν το κόκκινο χαλί…του ποδοσφαίρου. Μια βραδιά που πάντα στον χώρο του ποδοσφαίρου μένει αξέχαστη καθώς συνδυάζει την μόδα, την αίγλη και φυσικά την βράβευση των καλύτερων.

Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο πολυνίκης του βραβείου και με αυτό ίσως βάζει την τελευταία του πινελιά στην ένδοξη καριέρα του. Μπορεί να μην αγωνίζεται πλέον στην Ευρώπη αλλά συνεχίζει να μαγεύει σε άλλες Πολιτείες για την Ίντερ Μαϊάμι. Αποκορύφωμα για τον Αργεντίνο μέσα στη χρονιά ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη χώρα του, στον συγκλονιστικό τελικό με τη Γαλλία.  Η μοναδική κατάκτηση μάλιστα που του έλειπε από τη πλούσια καριέρα του. Πλέον, τα έχει όλα. Και όχι άδικα, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους όλων των εποχών. Για την ακρίβεια ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Τα ρεκόρ που «έσπασε» ο Μέσι με την 8η «Χρυσή Μπάλα»

Ο Αργεντινός έχει ήδη κατορθώσει να είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που του δίνεται το βραβείο σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, όμως με την 8η «Χρυσή Μπάλα» θα «γράψει» ακόμη δυο ρεκόρ.

Έγινε ο πρώτος παίκτης που παίρνει το βραβείο με τρεις διαφορετικές ομάδες:

Ο Μέσι «κατέκτησε» το συγκεκριμένο βραβείο 6 φορές ως ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, και μια ακόμη φορώντας τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν. Πλέον, αγωνιζόμενος στο MLS με την Ίντερ Μαϊάμι, θα κάνει τρεις τους συλλόγους, ξεπερνώντας τους Γιόχαν Κρόιφ (Άγιαξ, Μπαρτσελόνα), Ρονάλντο (Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης) και Κριστιάνο Ρονάλντο (Μαν. Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης).

Θα γίνει ο πρώτος παίκτης που παίρνει το βραβείο αγωνιζόμενος εκτός Ευρώπης:

Από τη στιγμή που το «France Football» ξεκίνησε να δίνει το συγκεκριμένο βραβείο (1956), μέχρι και σήμερα, κανένας νικητής του δεν ήταν από ομάδα εκτός Ευρώπης. Ο Μέσι έγινε ο πρώτος και -προφανώς- μοναδικός στη συγκεκριμένη λίστα.

Η ιστορία της «Χρυσής Μπάλας» ή αλλιώς «Ballon d’or»

Η Χρυσή Μπάλα (γαλλικά: Ballon d’Or) είναι μία ποδοσφαιρική διάκριση που ως το 2009 απονεμόταν από το γαλλικό περιοδικό France Football κάθε χρόνο στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης. Αναφερόταν επίσης ως το βραβείο του «Καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς» (European Footballer of the Year award). Από το 2010 συγχωνεύτηκε με το βραβείο Παίκτης της Χρονιάς της ΦΙΦΑ, που αφορούσε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Το ενιαίο βραβείο ονομάστηκε Χρυσή Μπάλα ΦΙΦΑ (FIFA Ballon d’Or). Από το 2016 το βραβείο απονέμεται στον «Καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς» σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Η πρώτη απονομή έγινε το 1956. Νικητής ήταν ο 41χρονος Στάνλεϊ Μάθιους, αποτελώντας μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο ηλικιακά ποδοσφαιριστή που τα καταφέρνει. Από την άλλη, ο Ρονάλντο Ναζάριο σε ηλικία μόλις 21 ετών το 1997, είναι ο νεαρότερος που στέφεται νικητής και ο πρώτος παίκτης από τη Νότια Αμερική.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ballon d’Or (@ballondorofficial)

Τα κριτήρια ψηφοφορίας των δημοσιογράφων

Τα κριτήρια ανάδειξης του καλύτερου παίκτη του κόσμου άλλαξαν. Αρχής γενομένης από την προηγούμενη χρονιά, με τον Καρίμ Μπενζεμά να είναι ο πρώτος κάτοχος της Χρυσής Μπάλας με τους νέους κανόνες αξιολόγησης. Πλέον, λαμβάνεται υπόψιν η απόδοση του εκάστοτε ποδοσφαιριστή ανά αγωνιστική περίοδο και όχι ανά ημερολογιακό έτος, ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι δημοσιογράφοι που επιλέγουν τον νικητή του τροπαίου είναι από πέρυσι 100, σε σύγκριση με τους 170 που ήταν στην τελευταία «έκδοση» της Χρυσής Μπάλας. Είναι ανταποκριτές του γαλλικού περιοδικού και εκπροσωπούν τις χώρες με την υψηλότερη θέση στην κατάταξη της FIFA.

Κάθε δημοσιογράφος έχει 5 επιλογές από την τελική 30αδα ποδοσφαιριστών, με τους βαθμούς να κατανέμονται ως εξής: 1η επιλογή=6 βαθμοί, 2η=4 βαθμοί, 3η=3 βαθμοί, 4η=2 βαθμοί και 5η=1 βαθμός.

Νικητής στέφεται ο παίκτης που συγκέντρωσε τους περισσοτέρους βαθμούς. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, νικητής βγαίνει αυτός που έχει καταλάβει την πρώτη θέση από τους δημοσιογράφους περισσότερες φορές. Σε περίπτωση εκ νέου ισοβαθμίας, μετράνε οι δεύτερες και ακολούθως οι τρίτες θέσεις.

Παρόλη τη μεροληπτική στάση και την υποκειμενική κρίση των δημοσιογράφων, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια πάνω στα οποία θα πρέπει να πατήσουν για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Αυτά είναι: α) Ατομική και συλλογική απόδοση κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονιάς και πόσο ο εκάστοτε παίκτης βοήθησε τις ομάδες του να επιτύχουν τους στόχους τους. β) Εάν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή εντός και έκτος του γηπέδου. γ) Συνολική εκτίμηση της καριέρας του. Το κριτήριο της ατομικής απόδοσης έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τα συλλογικά αποτελέσματα και το «ευ αγωνίζεσθαι».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!