Η 28η Οκτωβρίου 1973 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Θα ήταν ένας ακόμη αγώνας πρωταθλήματος, στην προκειμένη περίπτωση κόντρα στη Γρανάδα. Όμως ήταν ξεχωριστός, γιατί εκείνη την ημέρα ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε το ντεμπούτο του.

Η 28η Οκτωβρίου 1973 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Θα ήταν ένας ακόμη αγώνας πρωταθλήματος, στην προκειμένη περίπτωση κόντρα στη Γρανάδα.
Όμως ήταν ξεχωριστός, γιατί εκείνη την ημέρα ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε το ντεμπούτο του.

Τότε που ακόμα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί είναι ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» θα κατέληγε να είναι το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στον σύλλογο σε όλη την ιστορία του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα «Marca» σε σχετικό του δημοσίευμα.

«Υπάρχει ένα πριν και το μετά του Κρόιφ στη Μπαρτσελόνα. Άλλαξε τη νοοτροπία του συλλόγου και τον τρόπο παιχνιδιού. Χάρη σε αυτόν, η Μπαρτσελόνα έχει αυτό το εξαιρετικά στυλ, αυτό που λέμε DNA της Μπαρτσελόνα: το “πώς” είναι σχεδόν πιο σημαντικό από το “τι”», είπε ο προπονητής των Καταλανών Τσάβι.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Αλλά η πραγματική επανάσταση του Κρόιφ θα χρειαζόταν μερικά χρόνια για να φτάσει. Ήταν όταν στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα κάθισε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Τότε ήταν που έγινε η οριστική αλλαγή στον σύλλογο. Κατάφερε να σχηματίσει την «ομάδα όνειρο»που κατέπληξε τον κόσμο του ποδοσφαίρου με τον τρόπο που αντιλαμβανόταν το παιχνίδι. Τότε θεωρήθηκε η καλύτερη ομάδα της και έφερε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στις προθήκες του μουσείου. Με γκολ του Κούμαν το 112’ του αγώνα με τη Σαμπντόρια στο Γουέμπλεϊ.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Ο Κρόιφ έφυγε από τον πάγκο μετά από οκτώ χρόνια. Αλλά η επιρροή του δεν τελείωσε εκεί. Η κληρονομιά του αντέχει στο χρόνο με πολλούς τρόπους. Πρώτα από όλα λόγω της αγωνιστικής φιλοσοφίας που έχει αφήσει στη Μπαρτσελόνα. Είναι ήδη στο DNA της. Ποδόσφαιρο επιθετικό με κατοχή μπάλας. Ο Γιόχαν το ενστάλαξε και στη συνέχεια άλλοι προπονητές που έμαθαν από αυτόν, άμεσα ή έμμεσα, το ερμήνευσαν. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα, αλλά και ο Λουίς Ενρίκε, ο Ρόναλντ Κούμαν και ο ίδιος ο Τσάβι, που θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο αυτής της φιλοσοφίας.

Ο Τσάβι το γνωρίζει πολύ καλά γιατί αυτή η φιλοσοφία εφαρμόστηκε και στην ισπανική ομάδα που την βοήθησε να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Πενήντα χρόνια μετά το ντεμπούτο του σε εκείνο το ματς με τη Γρανάδα, η εικόνα του Γιόχαν Κρόιφ συνεχίζει να τυγχάνει θαυμασμού όχι μόνο στη Βαρκελώνη ή το Άμστερνταμ, πόλεις που συνδέονται με τους δύο βασικούς συλλόγους στους οποίους ήταν (Μπαρτσελόνα και Άγιαξ), αλλά και σε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!