Την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση πήρε ο Άντρε Ιγκουαντάλα, στα 39 του χρόνια.

Την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση πήρε ο Άντρε Ιγκουαντάλα, στα 39 του χρόνια, και εμείς δε θα μπορούσαμε να μη μνημονεύουμε τις μεγάλες στιγμές τις καριέρες του. Από τα απίστευτα καρφώματα μέχρι εκείνους τους τελικούς που αντιμετώπισε στήθος με στήθος τον βασιλιά του Κλίβελαντ και βγήκε νικητής και εστεμμένος MVP.

Τα νούμερα

Η συμμετοχή του 39χρονου φόργουορντ στην κανονική περίοδο του 2022-23 περιορίστηκε σε μόλις οκτώ παιχνίδια, ενώ έχασε και τα πλέι οφ λόγω ενός τραυματισμού στο ισχίο και αργότερα λόγω ενός κατάγματος στον καρπό.

Ο Ιγκουαντάλα ήταν δεύτερος μετά τον Λεμπρόν Τζέιμς σε αγώνες καριέρας (1.231), τρίτος σε λεπτά συμμετοχής (39.507) και τέταρτος σε κλεψίματα (1.765), μεταξύ όλων των εν ενεργεία παικτών πριν από την αποχώρησή του. Συμμετείχε σε 173 αγώνες της postseason αγωνιζόμενος σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Η καριέρα έκλεισε με 11.3 πόντους μ.ο.

Τα πρώτα χρόνια

Στο ντραφτ του 2004, οι Σίξερς επέλεξαν τον Ιγκι στο νούμερο 9. Μαζί με τον Άλεν Άιβεσον οδήγησε τους Σίξερς στα πλέιοφ εκείνη τη σεζόν. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα να χρηστεί και μέλος της καλύτερης ρούκι πεντάδας εκείνης της σεζόν. Μετά τη μετακίνηση του Άιβερσον στους Ντένβερ Νάγκετς το 2006, ο Ιγκουαντάλα έγινε το πρόσωπο της ομάδας. Ωστόσο οι Σίξερς έχασαν την αίγλη τους μετά από την αποχώρηση του Α.Ι. Ωστόσο βοήθησε τους 76ers να φτάσουν σε τέσσερις ακόμα συμμετοχές στην postseason μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2007 έως το 2012. Μάλιστα τη σεζόν 2011-12 συμμετείχε και στο All star Game του Ορλάντο.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα και πλέον ετών της καριέρας του, ο Ίγκι αποδείχθηκε σε  έναν από τους πιο σκληροτράχηλους παίκτες του πρωταθλήματος. Συμμετείχε και στα 82 παιχνίδια της κανονικής περιόδου στα πέντε από τα έξι πρώτα χρόνια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των 76 αγώνων την περίοδο 2006-07. Συμμετείχε σε τουλάχιστον 62 παιχνίδια ανά σεζόν μέχρι τη σεζόν 2019-2020, η οποία επηρεάστηκε από την πανδημία.

Οι Νάγκετς και οι Γουόριορς

Ο Ιγκουαντάλα πέρασε μια σεζόν στο Ντένβερ καθώς ήταν μέρος μια μεγάλης ανταλλαγής το καλοκαίρι του 2012.Το trade περιλάμβανε επίσης παίκτες όπως ο Χάουαρντ, ο Μπάινουμ και ο Τζέισον Ρίτσαρσον. Την επόμενη σεζόν και σχεδόν όλες μέχρι και σήμερα, ο Ιγκουαντάλα ήταν κάτοικος του Όκλαντ. Στην πρώτη του σεζόν με τους Γουόριορς, συμπεριλήφθηκε στην πρώτη ομάδα All-Defense του ΝΒΑ. Το παιχνίδι του είχε αρχίσει πλέον να ωριμάζει. Δεν ήταν πλέον ο εκρηκτικός dunker που γνωρίσαμε στη Φιλαδέλφεια. Είχε μεταμορφωθεί σε έναν εξαιρετικό αμυντικό και αξιόπιστο σουτέρ σε μια ομάδα που είχε στόχο τον τίτλο. Το 2015 κατέκτησε τον πρώτο από τους τέσσερις τίτλους του ΝΒΑ, ενώ ψηφίστηκε και MVP των τελικών. Ήταν φανταστικός απέναντι στον Λεμπρόν. Εκτός όμως από την άμυνα του, έβαλε και πολλά μεγάλα σουτ.

Αργότερα πέρασε δύο σεζόν στους Χιτ (2019-2021). Τελικά,  επέστρεψε στους Γουόριορς και αγωνίστηκε  39 αγώνες (συν επτά αγώνες πλέι οφ) το 2021. Ο Ίγκι θα μείνει αξέχαστος για τα θεαματικά του καρφώματα στις πρώτες του μέρες στους Σίξερς και για τις καθοριστικές εμφανίσεις του στα πλέι οφ με το Γκόλντε Στέιτ.  Σπάνια ένας παίκτης έχει τόσο σημαντική επίδραση σε δύο τόσο διαφορετικές ομάδες. Και η επίδραση του ήταν διαφορετική σε κάθε ομάδα. Η εξέλιξη του σαν παίκτη θα πρέπει να διδάσκεται στους νέους του αθλήματος. Διότι γνώριζε τη θέση του σε κάθε ομάδα, σε κάθε σεζόν και σε κάθε αγώνα. Μπορεί να μην αποχωρεί σαν σούπερσταρ αλλά αποχωρεί σαν τετράκις πρωταθλητής.