Ασύλληπτη σεζόν ο Χάαλαντ, αλλά υπάρχει ο Μέσι!
Ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr για την -προσεχώς- 8η Χρυσή Μπάλα του Μέσι και τα όσα είπε ο Πεπ Γκουαρδιόλα.
Η -περασμένη- σεζόν του Χάαλαντ είναι μαγική. Όμως υπάρχει -ευτυχώς- ακόμα ο Μέσι. Και έτσι, τόσο απλά, τα πράγματα γίνονται πανεύκολα. Με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κατάρ, ο κοντός κακά τα ψέματα «καπάρωσε» και την 8η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του. Πάμε να δούμε τι, πως και γιατί.
Συγκλονιστική αρχή ο Χάαλαντ!
Ας ξεκινήσουμε όμως από τον απίθανο Νορβηγό. Ο Χάαλαντ έκανε τρομερά πράγματα με τη φανέλα των Σάλτσμπουργκ και Ντόρτμουντ, όμως όλοι θέλαμε να τον δούμε στο κορυφαίο επίπεδο. Πήγε στη Σίτι, στην Πρέμιερ Λιγκ, στην πιο απαιτητική ομάδα και λίγκα του κόσμου (τη δεδομένη στιγμή).
Και τι έκανε εκεί; Μα φυσικά ρεκόρ, με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του πρωταθλήματος σε μια σεζόν (36), το οποίο η ομάδα του Γκουαρδιόλα κατέκτησε για 3η διαδοχική χρονιά. Στο Champions League; Αν και δεν είχε καλή παρουσία στον τελικό με την Ίντερ, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 12 γκολ, με 5 από αυτά να τα πετυχαίνει απέναντι τη Λειψία (ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μέσι με τα περισσότερα γκολ σε ένα ματς).
Είμαστε ήδη στα 48 γκολ, προσθέστε ακόμη 8 στα κύπελλα και έχουμε σούμα 56 γκολ σε 57 συμμετοχές (δηλαδή γκολ ανά 80’ !) παρέα με 10 ασίστ, σε μια σεζόν όνειρο με το ιστορικό τρεμπλ για τους «πολίτες». Γίνεται να χαθεί η Χρυσή Μπαλά; Αμέ!
Ο Μέσι ολοκλήρωσε τον μύθο του!
Καθώς όλα αυτά συνέβαιναν, ήρθε το Μουντιάλ του Κατάρ να βάλει «στοπ» στα πρωταθλήματα για έναν μήνα. Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι να ολοκληρώσει τον μύθο του. Η τελευταία ευκαιρία να κατακτήσει το μεγαλύτερο τρόπαιο του αθλήματος. Ένα έθνος στο πλάι του, αλλά και στην πλάτη του.
Τι έκανε στα 35 του ο κοντός; Πέτυχε 7 γκολ στο τουρνουά, έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε όλα τα νοκ-αουτ παιχνίδια, έγινε πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία, πρώτος σε επιτυχημένες ντρίμπλες στην ιστορία, πρώτος μετά τον Μαραντόνα που οδηγεί την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα, στα γήπεδα του Κατάρ έκανε 15 ντριμπλες (3ος), 45 επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή (2ος), περισσότερα σουτ (32), περισσότερα σουτ στο στόχο (18). Δημιούργησε 21 ευκαιρίες (2ος), είχε τις περισσότερες ασίστ (3), αναδείχθηκε 2ος σκόρερ (7 γκολ) και φυσικά πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά.
Κάπου στη μετάδοση του τελικού θυμάμαι να ακούω πως ήταν και πρώτος σε κουβαλήματα μπάλας, αλλά δεν βρήκα το συγκεκριμένο στατιστικό. Μικρή σημασία έχει. Αναφέραμε όλα αυτά τα νούμερα και πρέπει να συνυπολογίσουμε πως ο Μέσι ήταν 35 στο Μουντιάλ. Μιλάμε για πράγματα ασύλληπτα. Μια διοργάνωση με έναν και μοναδικό πρωταγωνιστή.
Στο Κατάρ είδαμε -και- έναν άλλο Μέσι!
Ένα στοιχείο, όχι τόσο σχετικό με τη Χρυσή Μπάλα, αφορά τη συμπεριφορά του Μέσι στο Κατάρ. Ο Αργεντινός μάγος ήταν πιο ηγέτης από ποτέ, ή καλύτερα, για πρώτη φορά ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης. Όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό.
Ποιος ξεχνάει άραγε τον περίφημο πανηγυρισμό μπροστά από τον πάγκο των Ολλανδών στον προημιτελικό; Ή την ατάκα-προσβολή προς τον Βέγκχορστ στη μικτή ζώνη μετά το ματς; Τις ομιλίες του στα αποδυτήρια πριν τους αγώνες, που οι ίδιοι οι συμπαίκτες του αποκάλυψαν;
Όλα τα παραπάνω όμως δεν μπορούσαν και δεν έπρεπε να συνεχιστούν ιδανικά. Στον τελικό με τη Γαλλία, παρά το 2-0 της Αργεντινής, ήρθε η ισοφάριση. Στην παράταση μετά το 3-2 του Μέσι, ήρθε το χατ-τρικ του Εμπαπέ για το 3-3. Η επική απόκρουση του Μαρτίνες στον Μουανί. Και μετά το χάος. Τα πέναλτι. Η στιγμή που αναφωνεί «Ίσως ήρθε η ώρα γιαγιά!». Η πτώση στο χορτάρι, το κλάμα, το χαμόγελο. Ο Μέσι στον έβδομο ουρανό, και εμείς μαζί του!
Ναι άλλα ένα τουρνουά ξεπερνάει το τρεμπλ της Σίτι και τα όργια του Χάαλαντ;
Η απάντηση δεν είναι ούτε ναι, ούτε όχι. Σαφώς, μιλάμε για το μεγαλύτερο, το κορυφαίο τουρνουά, ωστόσο πρέπει να ρίξουμε μια ματιά και στην υπόλοιπη σεζόν. Τι έκανε σε αυτή λοιπόν ο Μέσι;
Πέρα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος -και του Σούπερ Καπ- στη Γαλλία, που όντως, μικρή σημασία έχει (έως ελάχιστη), ο «Ψύλλος» έγραψε 41 συμμετοχές με 21 γκολ και 20 ασίστ. Ο μοναδικός με 20+ γκολ και ασίστ μέσα στη σεζόν.
Για τους λάτρεις της στατιστικής, ορίστε ο συγκεντρωτικός πίνακας Μέσι Vs Χαάλαντ:
Στο τέλος ο παράγοντας «ηλικία»
Είδαμε από τα παραπάνω νούμερα πως ναι μεν ο Χάαλαντ υπερτερεί κατά πολύ στα γκολ, και ο Μέσι στις ασίστ. Ο Νορβηγός πήρε το τρεμπλ όντας καταλυτικός για τη Σίτι, ο Αργεντινός οδήγησε την πατρίδα του στην κορυφή του κόσμου και πήρε ακόμη δυο τίτλους με την Παρί.
Κάπου εδώ ερχόμαστε να παραθέσουμε και έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα: αυτόν της ηλικίας. Δεν είναι σωστό, δίκαιο για τον Χάαλαντ, όμως ο Μέσι είναι πια 36 χρόνων. Μόνο ο ίδιος ξέρει για πόσο ακόμα θα αγωνίζεται. Σίγουρα όμως δεν έχει μπροστά του μια 10ετια και βάλε, όπως ο στράικερ της Σίτι.
Και αυτή η παράμετρος μέτρησε αρκετά σε όσους ψήφισαν και ανέδειξαν το Μέσι για 8η φορά κορυφαίο ποδοσφαιριστή. Είναι βέβαιο πως ο Χάαλαντ θα έχει μπροστά του αρκετές ευκαιρίες για να του δοθεί το βραβείο. Ο Μέσι παίρνει την 8η και τελευταία της καριέρας του. Την άξιζε; Σαφώς. Περισσότερο από τον Χάαλαντ; Μάλλον όχι. Όμως όπως πολύ σωστά είπε ο Πεπ, δηλαδή ο ίδιος ο προπονητής του Χάαλαντ:
« Η Χρυσή Μπάλα πρέπει να χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, τον Μέσι, και τους υπόλοιπους. Η χειρότερη σεζόν του (Μέσι) είναι η κορυφαία για τους άλλους!»
Pep Guardiola choosing between Erling Haaland or Lionel Messi for the Ballon d’Or: Level impossible 😅 pic.twitter.com/I2ZuUa4r4y
— Sky Sports Premier League (@SkySportsPL) October 20, 2023