Έχουν περάσει 52 χρόνια από την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη που έκανε ο Πανιώνιος με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ουέφα.

Ο Πανιώνιος μπορεί να απόλεσε λίγη από τη λάμψη του τα τελευταία χρόνια αλλά τα πρόσφατα χρόνια του παρελθόντος, είχε λάμψει στην Ευρώπη. Το 2017 είχε καταφέρει να κερδίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί, πέρασε αρχικά το εμπόδιο της Γκόριτσα με δύο νίκες (2-0 στη Νέα Σμύρνη και 3-2 στη Σλοβενία), αλλά ύστερα αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Μακάμπι Τελ Αβίβ (ήττες με 1-0).

Ένα ταξίδι στην Ευρώπη που φαίνεται μακρινό

Η προηγούμενη φορά που είχε ευρωπαϊκή παρουσία ήταν τη σεζόν 2008-2009. Τότε, συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο, στο οποίο αποκλείστηκε από τη Νάπολι σε διπλές αναμετρήσεις με συνολικό σκορ 1-0.

Αυτή ήταν η ένατη φορά που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και παρά το γεγονός ότι δεν μετράει πολλές προκρίσεις, υπάρχει μία ευρωπαϊκή διάκριση που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες και αποτελεί την περηφάνια κάθε φίλου των “κυανέρυθρων”. Αναφερόμαστε φυσικά, στην ιστορική πρόκριση του “Ιστορικού” έναντι της πανίσχυρης από τότε Ατλέτικο Μαδρίτης στον πρώτο γύρο του νεοσύστατου Κυπέλλου Ουέφα το φθινόπωρο του 1971.

Δείγμα του μεγέθους των “ροχιμπλάνκος” την εποχή εκείνη ήταν η εκπληκτική τους πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το ίδιο έτος (ηττήθηκε από τον μετέπειτα νικητή της διοργάνωσης Άγιαξ). Φυσικά, μόλις πριν ένα χρόνο (1970) είχαν κατακτήσει το ισπανικό πρωτάθλημα.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Έτσι η τύχη τα έφερε με τέτοιο τρόπο ώστε, ο Πανιώνιος, ο οποίος είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος μετά τη νίκη επί του φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Παναθηναϊκό, με 2-1 σε εξ΄αναβολής αγώνα, να κονταροχτυπηθεί με την Ατλέτικο Μαδρίτης στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Ουέφα.

Στην πρώτη αναμέτρηση που διεξήχθη στην ισπανική πρωτεύουσα, οι Μαδριλένοι βρέθηκαν να προηγούνται με 2-0 μέχρι το 80ο λεπτό, για να ακολουθήσει ένα γκολ του Κώστα Λαγού που έκανε τους φίλους του Πανιώνιου να ονειρεύονται ενόψει της ρεβάνς.

Πανιώνιος… is in the house

Έτσι, στις 6 Οκτωβρίου του 1971 στο κατάμεστο Γ. Καραϊσκάκης οι παίκτες του Πανιωνίου επιφύλασσαν μία βραδιά στους φίλους του συλλόγου που θα έμενε ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες τους μέχρι και σήμερα. Απέναντί τους βρίσκονταν κάποιοι εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών εκείνης της περιόδου που μεσουρανούσαν στην Ισπανία, όπως ο μέσος Αδελάρδο και οι επιθετικοί Λουίς Αραγονές (ο μετέπειτα καταξιωμένος προπονητής), Χαβιέρ Ιρουρέτα (πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα και ως προπονητής) και Χοσέ Εουλόγιο Γκάρατε.

Το πρώτο ημίχρονο δεν συμπεριλάμβανε πολλές φάσεις με συνέπεια οι δύο ομάδες να κατευθυνθούν στα αποδυτήρια ισόπαλες 0-0. Ωστόσο, στην επανάληψη ο “Ιστορικός” είχε άλλη άποψη και θέλησε από νωρίς να δηλώσει τις προθέσεις του με αποτέλεσμα να ανοίξει το σκορ στο 52ο λεπτό χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Θανάση Ιντζόγλου.

Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού που επικρατούσε σε όλο το σωματείο για το συγκεκριμένο αγώνα ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος του συλλόγου είχε τάξει πριμ στους παίκτες σε περίπτωση πρόκρισης με αποτέλεσμα μετά το γκολ του Ιντζόγλου οι συμπαίκτες του ποδοσφαιριστή να του φωνάζουν: “Τα λεφτά, Θανάση, τα λεφτά”.

Αυτό το γκολ αποδείχθηκε ικανό να στείλει τους φίλους της ομάδας στους εφτά ουρανούς και τον Πανιώνιο να πανηγυρίζει την πιο ιστορική ευρωπαϊκή πρόκρισή του μέχρι σήμερα στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ουέφα.

Στην επόμενη φάση των “32” του θεσμού, η κλήρωση για μία ακόμη φορά δεν έκλεισε το μάτι στον “Ιστορικό”, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαθήρια της εποχής, την ουγγρική Φερεντσβάρος. Δυστυχώς, ο Πανιώνιος δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει μία ακόμη υπέρβαση χάνοντας στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα με το βαρύ 6-0. Το τέλος της ευρωπαϊκής πορείας του Πανιωνίου, μάλιστα, ήταν επεισοδιακό, καθώς σε εκείνη την αναμέτρηση μία σειρά από παίκτες του συλλόγου αποβλήθηκαν λόγω εκνευρισμού με συνέπεια να τιμωρηθεί ο Πανιώνιος με βαριά τιμωρία αποκλεισμού από τα επόμενα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Πανιώνιος – Ατλέτικο Μαδρίτης, οι λεπτομέρειες

Πανιώνιος – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0 (52′ πέν. Θανάσης Ιντζόγλου)

Πανιώνιος (Τζο Μάλετ): Φίλης, Χριστοδούλου, Θεοφιλόπουλος, Παπασίκας, Κυριαζής, Μωραϊτέλης, Χάιτας, Θ. Ιντζόγλου, Λαγός, Δέδες (77′ Χιώτης), Μαύρος.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Μ. Ντομίνγκο): Ρόντρι, Μέρλο, Γκαγιέγο (32′ Βιθέντε), Αδελάρδο, Οβεθέρο (46′ Κέκε), Ιγκλέσιας, Αραγονές, Γκάρατε, Σαλθέδο, Ιρουρέτα, Αλμπέρτο.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!
Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε!