Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της ιστορίας του (επιθετικά) και καλείται να βρει λύσεις.

Το μπάσκετ έχει αλλάξει και στηρίζεται πολύ στην επίθεση. Κάτι που ο Ολυμπιακός είχε ως μεγάλο όπλο πέρυσι. Φέτος όμως, σε αυτό το ξεκίνημα, μοιάζει με την Αχίλλειο πτέρνα του. Η χθεσινή (17/10) ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο έφερε ξανά στο προσκήνιο όσα είδαμε, εν μέρει, και στο ματς με την Μπαρτσελόνα. Οι 53 πόντοι ενεργητικό δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αναλύσεις.

Σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στη δύναμη και στο μπόλικο «μπασκετικό» ξύλο τα εύκολα καλάθια είναι… χρυσός. Πόσο μάλλον όταν δεν μπορείς να τελειώσεις τις φάσεις κοντά στη ρακέτα. Τα 14/34 δίποντα λένε πολλά από μόνα τους, όπως και τα 5/19 τρίποντα, με τον Γουόκαπ να έχει μόνος του 3/5 και οι άλλοι 2/14! Σαφώς υπάρχουν και δικαιολογίες, όμως το πρόβλημα στο μπροστά μέρος παραμένει κομβικό τη δεδομένη στιγμή.

Το ενεργειακό θέμα που έχει ο Ολυμπιακός

Αν μπορέσουμε να βρούμε μια… δικαιολογία είναι σίγουρα το ενεργειακό κομμάτι. Οι τραυματισμοί έχουν δημιουργήσει μπόλικα προβλήματα, σε μια ομάδα που δεν το είχε συνηθίσει τα τελευταία δύο χρόνια. Η μόνη φορά που είχε να διαχειριστεί τόσες απουσίες ήταν τη σεζόν 2021-22. Εκείνον τον Γενάρη που ο κορωνοϊός είχε πλήξει τους Ερυθρόλευκους και είχαν σερί ήττες.

Οι απουσίες λοιπόν έχουν αναγκάσει τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μην έχει κάνει ακόμα προπόνηση με όλη την ομάδα. Δεν έχει γίνει καν σωστή προετοιμασία. Που παίζει κομβικό ρόλο στο να αντέχουν οι παίκτες σε βάθος χρόνου σε ένα ματς και να μην… σβήνουν μετά το 30′.

Η απώλεια ενέργειας φέρνει τεράστιο πρόβλημα ειδικά σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός. Ομάδες που βασίζονται στην κίνηση στην επίθεση καθώς δεν έχει σταθερή απειλή από μακριά. Και όταν δεν υπάρχει απειλή από μακριά, η κούραση ρίχνει ακόμα περισσότερο τα νούμερα.

Ο Κάνααν, το περιορισμένο ροτέισον και το καμπανάκι

Το ξεκίνημα της αναμέτρησης στο Μιλάνο σημαδεύτηκε από την… κουταμάρα του Αϊζάια Κάνααν. Ο Αμερικανός δέχθηκε μια «χαζή» τεχνική ποινή πάνω σε σουτ και στη συνέχεια σε ένα επιθετικό ζήτησε τα… ρέστα από τον διαιτητή αφήνοντας «γυμνούς» τους Ερυθρόλευκους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την απώλεια ενός παίκτη που είναι μόνιμη απειλή από μακριά, ήρθε και η αποβολή του Λαρεντζάκη με 5 φάουλ. Ήταν χαρακτηριστικό πως ο Μπαρτζώκας τελείωσε το ματς με τους Λούντζη και Πάπας στο παρκέ. Οι οποίοι δεν τα πήγαν άσχημα, όμως δεν μπόρεσαν να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Όλα αυτά… χάλασαν το μυαλό των παικτών και έφεραν αστάθεια. Αυτό όμως προφανώς δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού οι Πειραιώτες είναι δομημένοι με τέτοιον τρόπο που δεν έχουν το εύκολο σκορ. Όπως είχαν πέρυσι με τον Βεζένκοφ ή στις καταστάσεις πικ εν ρολ με τον Σλούκα. Πλέον η μπάλα περνά περισσότερο στον συγκινητικό Μιλουτίνοφ ο οποίος όμως είναι πραγματικά… σκασμένος.

Το… καμπανάκι έχει ηχήσει για τον Ολυμπιακό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει τι πρέπει να κάνει και σίγουρα γνωρίζει καλύτερα από όλους τι πρέπει να γίνει. Φυσικά καλό θα ήταν να δούμε πλήρη την ομάδα για να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα. Όμως το πρώτο δείγμα, κυρίως επιθετικά, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά…