Το Debut.gr ξετυλίγει το κουβάρι της μπασκετικής καριέρας του Έισι Λο που όμως η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι...

Ελάχιστοι είναι οι παίκτες που ερχόμενοι μεσούσης της σεζόν μπορούν να κάνουν την διαφορά. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Έισι Λο, ο οποίος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έδειξε τις ικανότητές του και μαζί με του υπόλοιπους παίκτες άλλαξαν την μπασκετική ιστορία του Ολυμπιακού. Το Debut.gr παρουσιάζει τη μπασκετική ζωή του Έισι Λο.

Η αρχή

Γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου του 1985, στα 18 του χρόνια εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ, παρόλο που και άλλα κολέγια είχαν δείξει ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του. Ο Λο αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του κολεγίου και η φανέλα του με το νούμερο 1 είναι η μοναδική στην ιστορία του σχολείου που έχει αποσυρθεί.

Κατά τη διάρκεια της κολεγιακής του καριέρας σκόραρε 1.653 πόντους, μοίρασε 540 ασίστ και γενικότερα αποτέλεσε τον παίκτη που στις κρίσιμες στιγμές ήταν εκεί για να πάρει την μπάλα στα χέρια του. Γι’ αυτό εξάλλου αγαπήθηκε τόσο πολύ και από το κοινό του Τέξας. Εξού και το προσωνύμιο «Captain Clutch».

Οι εμφανίσεις του φυσικά και δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις ομάδες του ΝΒΑ. Έτσι το 2007 θα γίνει draft στη θέση νούμερο 11 από τους Ατλάντα Χοκς και πλέον το όνειρο του ΝΒΑ ήταν όλο μπροστά του.

Καριέρα στο NBA

Εδώ αξίζει να κάνουμε μία σημαντική παρατήρηση. Ο Έισι Λο έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα σαν παίκτης. Ενώ κάνει τα πάντα με το δεξί, αντίθετα σουτάρει με το αριστερό χέρι. Αυτό συνέβη επειδή είχε σπάσει το χέρι του τρεις φορές αλλά δεν ήθελε να αφήσει το μπάσκετ. Έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει το αριστερό του χέρι ειδικότερα για τα μακρινά του σουτ.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρένθεση, ο Λο παρέμεινε στους Χοκς για δύο σεζόν. Μάλιστα η ομάδα του κατάφερε να μπει στα playoffs του ΝΒΑ αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω στους μετέπειτα πρωταθλητές Μπόστον Σέλτικς. Κατάφεραν να φτάσουν την σειρά στο 7ο παιχνίδι όμως ο αποκλεισμός ήταν μοιραίος. Ο ίδιος όμως είχε την τύχη να αντιμετωπίσει έναν από τους αγαπημένους του παίκτες, τον Ραζόν Ρόντο.

Από το 2009 μέχρι το 2011 ακολούθησε ένα ντεμαράζ μετακινήσεων για τον Λο. Αρχικά, στις 25 Ιουνίου του 2009 μεταγράφηκε στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στους οποίους έμεινε για μόλις λίγους μήνες. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έγινε παίκτης των Σάρλοτ Μπόμπκατς αλλά το Φεβρουάριο του 2010 μεταγράφηκε στους Σικάγο Μπουλς. Στους «Ταύρους» παρέμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν (2009-2010). Από τους Μπουλς το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας με τους Μέμφις Γκρίζλις. Δεν κατάφερε όμως να στεριώσει ούτε εκεί και έτσι τον Δεκέμβριο του 2010 θα επέστρεφε ξανά στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Οι εμπειρίες που αποκόμισε από το NBA ήταν σίγουρα πολλές και σπουδαίες. Οι καλύτερες χρονιές του έγιναν το 2010-2011 με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (5.1 πόντοι, 1.8 ασίστ σε 15 λεπτά συμμετοχής) και στους Σικάγο Μπουλς (5.5 πόντοι, 1.3 ασίστ σε 11.3 λεπτά συμμετοχής), ενώ οι 22 πόντοι που πέτυχε απέναντι στους Ντάλας αποτελούν ατομικό ρεκόρ του. Αδύνατο του σημείο αποτελούσε το τρίποντο καθώς αυτά τα χρόνια περιορίστηκε μόλις στο 23%.

Στροφή στην Ευρώπη

Την σεζόν 2011-2012 αποφάσισε να αποχωρήσει από την Αμερική και να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι. Έτσι συμφώνησε με την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Μπορεί η χρονιά να μην εξελίχθηκε όπως ο ίδιος το είχε φανταστεί όμως τα ποσοστά ευστοχίας του ήταν αρκετά καλά ( 12.7 πόντους, 2.1 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ και 1.2 κλεψίματα).

Στην Σερβία όμως αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε στην ομάδα. Εκείνη την περίοδο ο Ολυμπιακός είχε «βγει» στην αγορά και αναζητούσε έναν περιφερειακό παίκτη και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε καταλήξει στον Ράσιτς της Ιταλικής Σιένα.

H μεταγραφή του Ράσιτς όμως καθυστερούσε και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Λο. Πληρώνοντας ο ίδιος το opt-out του συμβολαίου του αποχώρησε από την Παρτιζάν, υπογράφοντας στον Ολυμπιακό συμβόλαιο διάρκειας έξι μηνών.

Ευρωπαϊκή καταξίωση

Το ντεμπούτο του Έισι Λο με την ερυθρόλευκη φανέλα έγινε στα πλαίσια της Euroleague σε ματς εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτό το ματς ήταν και λίγο καρμικό αν αναλογιστούμε και τη συγκλονιστική συνέχεια.

Ο Λο σε συνδυασμό με τον Ολυμπιακό ανέτρεψαν όλα τα εναντίων τους προγνωστικά κατακτώντας την Euroleague στο συγκλονιστικό τελικό της Κωνσταντινούπολης (62-61 την ΤΣΣΚΑ, όπου αγωνίστηκε τραυματισμένος) και στην συνέχεια με 3-2 νίκες υπέταξαν και τον Παναθηναϊκό στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Λο ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό για άλλα δύο χρόνια. Μπορεί να μην κατέκτησαν κάποιον εγχώριο τίτλο όμως η back to back κατάκτηση της Euroleague έχει μείνει στην μνήμη όλων. Σε έναν τελικό όπου ο Ολυμπιακός νίκησε με 100-88 την Ρεάλ Μαδρίτης παραμένοντας έτσι πρωταθλητής Ευρώπης και όπου ο Λο ανακηρύχθηκε MVP του τελικού πραγματοποιώντας μία εκπληκτική εμφάνιση.

Πολλές επιτυχίες – Μία ατυχία

Η επόμενη σεζόν (2013-2014) ξεκίνησε ξανά με όνειρα και φιλοδοξίες. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Η χρονιά για τον Λο και τον Ολυμπιακό ξεκίνησε αρκετά καλά με την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου στην Βραζιλία όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Ένας τραυματισμός στο γόνατο δεν του επέτρεψε να επιστρέψει ποτέ στα παρκέ τερματίζοντας άδοξα έτσι τη καριέρα του. Ο ίδιος παραμένει ακόμα ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ολυμπιακού.

Ο ίδιος πάντως συνεχίζει να ασχολείται ακόμα με το μπάσκετ από διαφορετική σκοπιά. Πλέον εκτελεί χρέη σκάουτερ γιατί όπως δήλωσε το μπάσκετ θα αποτελεί «πάντα κομμάτι της ζωής του» Όπως φυσικά θα συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ολυμπιακού καθώς το πνεύμα του μαχητή που διέθετε δεν γίνεται να ξεχαστεί!