Ακτιβιστές του γερμανικού κινήματος «Letzte Generation» («Τελευταία Γενιά») απειλούν να...διακόψουν τον Μαραθώνιο του Βερολίνου την Κυριακή (24/9).

Ακτιβιστές του γερμανικού κινήματος «Letzte Generation» («Τελευταία Γενιά») απειλούν να…διακόψουν τον Μαραθώνιο του Βερολίνου την Κυριακή (24/9), μια εβδομάδα μετά τον «ψεκασμό» με πορτοκαλί και κίτρινη μπογιά τις στήλες στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, τη γραμμή τερματισμού του αγώνα.

«Θα διακόψουμε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθής στην κλιματική καταστροφή», ανέφερε το κίνημα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σε δελτίο τύπου την Παρασκευή.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η «Letzte Generation» («Τελευταία Γενιά») είχε ήδη προσπαθήσει, σε κοινή δράση με το γαλλικό κίνημα «Dernière Renovation», να διακόψει τον ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στο Ντόρτμουντ. Η δράση είχε αποτύχει, οι τέσσερις ακτιβιστές είχαν «πιαστεί», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος της «Dernière Renovation».

Την Κυριακή, ωστόσο, ακτιβιστές κατάφεραν να βάψουν με σπρέι την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το πιο διάσημο μνημείο του Βερολίνου, ζητώντας τη διακοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2030 και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο καθαρισμός της Πύλης, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό το σύμβολο της Γερμανίας ελπίζει να περάσει πρώτος την Κυριακή ο Κενυάτης Ελιούντ Κιπσόγκε, 38 ετών, ο οποίος έχει ήδη καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ δύο φορές, το 2018 και το 2022.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτα κακό όσον αφορά τις διαδηλώσεις, αλλά έχουμε σχέδια να αντιμετωπίσουμε τέτοια ενδεχόμενα», σχολίασε ο Γιούργκεν Λοκ, γενικός διευθυντής του μαραθωνίου, μιλώντας σήμερα (22/9) σε συνέντευξη Τύπου.

Οι διοργανωτές και η αστυνομία του Βερολίνου συνεργάζονται «για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα», πρόσθεσε, καλώντας «οποιονδήποτε σκοπεύει να διαδηλώσει να μην παρεμβαίνει άμεσα στον αγώνα».

Οι οικολογικές ενέργειες γνωστές ως «αστική ανυπακοή» έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε αθλητικές διοργανώσεις. Τα μέλη της «Τελευταίας Γενιάς» σε αρκετές περιπτώσεις έχουν προσπαθήσει να διακόψουν την κυκλοφορία. Ή έχουν πετάξει διάφορες ουσίες σε πίνακες ζωγραφικής σε μουσεία.

Τον Ιούλιο, διέκοψαν σοβαρά την εναέρια κυκλοφορία στα γερμανικά αεροδρόμια του Αμβούργου και του Ντίσελντορφ.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!