Ο δις Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στο Τόκιο, Εβγκένι Ρίλοφ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εφόσον απαιτηθεί να προβεί σε δήλωση αποκήρυξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο δις Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στο Τόκιο, Εβγκένι Ρίλοφ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εφόσον απαιτηθεί να προβεί σε δήλωση αποκήρυξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο όρος αυτός έχει τεθεί από τη World Aquatics (κατ’ εφαρμογή των σχετικών συστάσεων της ΔΟΕ), προκειμένου να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν ως ουδέτεροι στις διεθνείς διοργανώσεις του υγρού στίβου, απ’ όπου παραμένουν αποκλεισμένοι εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μιλώντας μόνο για τον εαυτό μου, αν χρειαστεί να υπογράψω τέτοια δήλωση, θα αρνηθώ. Δεν θέλω να δεχθώ τους όρους τους» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο Ρίλοφ, ο οποίος το 2021 στο Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε 100μ. και 200μ. ύπτιο. «Ακόμη κι αν υποχρεωθούμε να αγωνιστούμε υπό ουδέτερη σημαία, κάτι που έχουμε κάνει με επιτυχία στο παρελθόν, είναι προφανές ότι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, όλο αυτό το πράγμα έχει γίνει συνήθεια. Υπήρξε μία εποχή που νόμιζαν ότι έπρεπε να το περάσουμε αυτό, αλλά η αναίδεια τους συνεχίζει να μεγαλώνει. Σε κάθε περίπτωση, περιμένω να οριστικοποιηθεί η όλη κατάσταση».

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Ο Ρώσος κολυμβητής εκτίμησε ότι οι συμπατριώτες του που θα δεχθούν να προβούν στη συγκεκριμένη δήλωση «θα μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού» και υποστήριξε ακόμη ότι «η υπογραφή της δήλωσης σημαίνει ότι λες την πατρίδα σου κακή. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προς το παρόν προετοιμαζόμαστε για τις διοργανώσεις που θα διεξαχθούν στη Ρωσία. Πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε, μόνο αν αποκατασταθούν πλήρως όλα τα δικαιώματά μας, διαφορετικά θα παραμείνουμε ουδέτεροι αθλητές σε όλη μας τη ζωή».

Ο Εβγκένι Ρίλοφ έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία, και, λίγο καιρό μετά την έναρξη της εισβολής, συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, φέροντας το διακριτικό γράμμα “Ζ”, σύμβολο της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Η ενέργεια αυτή οδήγησε τη World Aquatics να του επιβάλλει ποινή αποκλεισμού εννέα μηνών.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!