Βασίλης Σπανούλης: Και ποιος δεν τίμησε με την παρουσία του τον «Kill Bill» στο gala που παρέθεσε ο Ολυμπιακός παραμονή της «Night of the Legend».

Ο Βασίλης Σπανούλης θα δει τη φανέλα του να αποσύρεται σήμερα στον ουρανό του ΣΕΦ σε μία λαμπερή εκδήλωση που θα συνοδευτεί από το φιλικό του Ολυμπιακού με την Ολίμπια Μιλάνο.

Στο gala που πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης ο Kill Bill ευχαρίστησε τους προέδρους της ομάδας τους Πειραιά για την τιμή που του κάνουν να αποσύρουν τη φανέλα του.

Βασίλης Σπανούλης © Eurokinissi

Αναλυτικά όσα είπε:

«Σημαίνει πάρα πολλά. Είμαι ευλογημένος. Πιστεύω ότι ήρθα σε μία ομάδα για να κερδίσουμε μαζί, να κάνουμε ξανά μεγάλη την ομάδα και να κερδίσουμε τίτλους. Μέσα από τόσες δυσκολίες που περάσαμε τα καταφέραμε.

Έκανα φίλους ζωής, έχτισα μια σχέση με τον κόσμο που πραγματικά δεν ξέρω εάν την έχουν νιώσει άλλοι αθλητές σε αυτό το μέγεθος. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έχω αυτή τη σχέση με τον κόσμο.

Έχτισα μια εκπληκτική σχέση με τους προέδρους. Ποτέ στη ζωή μου δεν πούλησα οπαδηλίκι, προσπάθησα με τη δουλειά, την αφοσίωση και τον σεβασμό μου να κερδίσω τη θέση μου στον οργανισμό του Ολυμπιακού.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Πάντα σεβόμουν τους πάντες και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Είμαι υπερήφανος για όσα πετύχαμε με τον Ολυμπιακό και ευλογημένος για αυτή την τιμή που μου κάνουν οι πρόεδροι και η οικογένεια του Ολυμπιακού. Να αποσύρουν τη φανέλα μου σε ένα τέτοιο διήμερο.

Έχουμε ξαναδεί να αποσύρουν φανέλες, αλλά αυτό είναι κάτι το ξεχωριστό. Το βλέπετε όλοι και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου».

Προς τιμήν του θρύλου του ελληνικού μπάσκετ παρευρέθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες προκειμένου να τιμήσουν τον «Kill Bill».

Όλοι τους παραχώρησαν δηλώσεις λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ξεπέρασε τον ουρανό, ότι σημάδεψε τον αθλητισμό και άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Βασίλης Σπανούλης © Eurokinissi

Δημήτρης Διαμαντίδης: «Παράδειγμα για τα παιδιά η αφοσίωσή του, δε θα ξεχάσω το τελευταίο σουτ που έβαλε»

«Όταν ήμασταν συμπαίκτες κατακτήσαμε πολύ ωραία πράγματα. Όταν ήμασταν φίλοι περάσαμε πολύ ωραία, όταν ήμασταν αντίπαλοι έχει τα καλά του έχει και τα κακά του, αλλά έτσι είναι η ζωή.

Πέρα από αυτά όμως ο Βασίλης είχε μία τρομερή καριέρα, έχει συνεισφέρει στο ελληνικό μπάσκετ πάρα πολλά. Σήμερα έχει μία πολύ ωραία εκδήλωση και είμαστε εδώ για να τον τιμήσουμε. Είδα και μέσα πάρα πολύ κόσμο και του αξίζει μόνο ένα μπράβο, σε αυτόν στην οικογένειά του, στα παιδιά του. Να είναι υγιής, συνεχίζει στον χώρο του μπάσκετ, εμείς είμαστε εδώ για να τον τιμήσουμε.

Ένα πράγμα που του έχω πει πάρα πολλές φορές είναι το πόσο αφοσιωμένος ήταν σε αυτό που έκανε και πόσο δούλευε. Είναι ένα πολύ ωραίο tip για τα παιδιά τα οποία ασχολούνται με το μπάσκετ ή θέλουν να ασχοληθούν».

Για το ποια στιγμή του Σπανούλη δε θα ξεχάσει: «Όταν έβαλε το τελευταίο καλάθι (σ.σ. στους τελικούς του 2016 κόντρα στον Παναθηναϊκό), δεν μπορώ να το ξεχάσω αλλά θα το συνηθίσω».

Για την παρουσία ενός «θρύλου» του Παναθηναϊκού στο Gala του Σπανούλη: «Η διαφορά μας μπορεί να είναι 40 λεπτά στο παρκέ, το οποίο είναι λογικό γιατί θες να κερδίσεις. Αλλά μέχρι εκεί, έξω είμαστε φίλοι. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για τους οπαδούς και για τους παίκτες».

Βασίλης Σπανούλης © Eurokinissi

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας στην ιστορία του Ολυμπιακού»

Για το τι σημαίνει η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη ως αθλητής: «Καταρχήν είναι μεγάλη βραδιά για τον Ολυμπιακό, είναι ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας που κατά την γνώμη μου έχει φορέσει τη φανέλα του και είναι μεγάλη στιγμή για τον Ολυμπιακό. Μία τέτοια τιμή σήμερα και αύριο δείχνει το μέγεθος του συλλόγου μας. Σαν προσωπικότητα, όλη η Ευρώπη μιλάει γι’ αυτόν, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς. Είμαι χαρούμενος, εάν αυτός είναι χαρούμενος σήμερα».

Για το αν είναι καιρός οι άνθρωποι που προσφέρουν στο ελληνικό μπάσκετ να τιμώνται κοντά στην εποχή που τελειώνουν την καριέρα τους: «Είναι κάτι που συνηθίζεται στις ΗΠΑ που σέβονται τους πρωταγωνιστές του αθλήματος, κατά κύριο λόγο τους παίκτες και μετά τους προπονητές. Είναι πρωτοποριακό έτσι όπως το κάνει ο Ολυμπιακός. Είναι καταπληκτικό, ο Βασίλης έχει σταματήσει 2-3 χρόνια τον αθλητισμό από την πλευρά του παίκτη και είναι σημαντικό για παιδιά, έχει αρκετά, και τη γυναίκα του να χαρούν να νιώσουν συγκινησιακά, γιατί αύριο και σήμερα οι στιγμές θα είναι έντονες».

Βασίλης Σπανούλης © Eurokinissi

Γιώργος Πρίντεζης: «Το αξίζει και με το παραπάνω ο Βασίλης»

Για τη γιορτή του Σπανούλη: «Είναι μία μέρα που κάθε αθλητής εύχεται, όλοι μας την περιμέναμε και εγώ προσωπικά είμαι διπλά και τριπλά χαρούμενος για τον Βασίλη, το αξίζει και με το παραπάνω.

Με τον Βασίλη έχουμε περάσει τόσες στιγμές που είναι δύσκολο να απομονώσεις μία. Δεν είναι μόνο οι αγωνιστικές, είναι και οι εξωαγωνιστικές. Το γνωρίζετε όλοι ότι κακά τα ψέματα όλοι με την ομάδα περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο από ότι με τις οικογένειές μας, οπότε οι καθημερινές τριβές, οι καθημερινές συνήθειες είναι οι περισσότερες οπότε δεν μπορώ να απομονώσω ένα».

Για το αν θα γίνει προπονητής: «Ο Βασίλης έγινε προπονητής, έκαστος στο είδος του. Εγώ ακόμα ρουφάω, εισπράττω ενέργεια, προσπαθώ να κάνω μία επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και νομίζω ότι σιγά σιγά αρχίζει το μυαλό και μπαίνει σε ένα κλίμα μπασκετικό.

Ο Βασίλης δεν είναι από αυτούς που κοιτάζει τα γούρια αλλά κάθε φορά που πηγαίναμε σε Final Four είχε τυχαία και ένα παιδί στην κοιλιά της γυναίκας του. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, μπορεί, ίσως και όχι τι να πω».

Βασίλης Σπανούλης © Eurokinissi

Βαγγέλης Λιόλιος: «Οι δύο βραδιές ενώνουν πολλούς ανθρώπους, ενώνει το μπάσκετ και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε»

Για το τι αντιπροσωπεύει ο Σπανούλης ως κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ: «Αυτό που θα βιώσουμε είναι η προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ. Έχει πάρα πολλά να δώσει. Έδωσε ως παίκτης, θα δώσει και ως προπονητής. Θα δούμε και αργότερα πώς θα συνεχίσει. Εδώ είμαστε όλοι για να τον τιμήσουμε και θα θυμηθούμε πόσα πολλά έχει προσφέρει και πόσο μπροστά έχει πάει το ελληνικό μπάσκετ στο παγκόσμιο στερέωμα».

Για το τι χαρακτηρίζει τον Σπανούλη: «Είναι η ματιά του. Αυτό τα λέει όλα. Είναι μοναδική».

Για το αν είναι συγκινητικό ότι αυτό που οργάνωσε ο Ολυμπιακός για τον Σπανούλη: «Είναι, γιατί – για να σας πω τι αισθάνομαι: Νομίζω ότι αυτές οι δύο βραδιές θα δείξουν το μέγεθός του ως προσωπικότητα, όχι ως αθλητή, γιατί ενώνει πολλούς ανθρώπους, ενώνει το μπάσκετ και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε».

Βασίλης Σπανούλης © Eurokinissi

Κώστας Παπανικολάου: «Με τα λόγια δεν μπορώ να περιγράψω όλο το φάσμα του Σπανούλη»

Για το τι αντιπροσωπεύει τον Σπανούλη ως παίκτη: «Με τα λόγια δεν μπορώ να περιγράψω όλο το φάσμα του Σπανούλη και τι σημαίνει για εμένα ως παίκτη και άνθρωπο – που μετράει πιο πολύ. Δεν θέλω να καταχραστώ και τον χρόνο γιατί αν ξεκινήσω θα περιμένει πολύς κόσμος. Αυτή η εκδήλωση είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει για τον Βασίλη και το λιγότερο που αξίζει και για αυτό που ήταν ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος».

Για το τι του έμαθε ως αρχηγός ο Σπανούλης και προσπαθεί να εφαρμόσει: «Καταρχήν – επειδή και εγώ έχω ποτιστεί με αυτό – προσπαθώ να περάσω στην ομάδα κάθε χρόνο ότι μέσω της σκληρής δουλειάς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Μόνο αθλητικά προκαλώντας ο ένας τον άλλο μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό το είχε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ο Βασίλης και ποτίστηκαν όλες οι ομάδες ανά τα χρόνια που ήταν αρχηγός και για αυτό ήρθαν τόσες επιτυχίες».

Για την συμβουλή που του έδωσε ο Σπανούλης και δεν θα ξεχάσει ποτέ: «Είναι πάρα πολλές οι συμβουλές. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι συμβουλές που έδινε, τις έδινε αληθινά, από την καρδιά του, επειδή ήθελε όντως να σε βοηθήσει. Για αυτό λέω ότι ο άνθρωπος Βασίλης έκανε πάρα πολλά για εμένα και τον χαρακτήρα μου, με διαμόρφωσε ως άνθρωπο και θα είμαι πάντα ευγνώμων».

Βασίλης Σπανούλης © Eurokinissi

Μίλαν Τόμιτς: «Ένας ηγέτης που όταν έχανε, δεν μπορούσε να κοιμηθεί 2-3 βράδια»

Για το τι είναι ο Σπανούλης και τι αντιπροσωπεύει για τον Ολυμπιακό: «Ο Βασίλης και ως παίκτης και τώρα (σ.σ ως προπονητής) ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Αυτό είναι το ένα πράγμα που τον χαρακτηρίζει. Ένας ηγέτης που όταν έχανε, δεν μπορούσε να κοιμηθεί 2-3 βράδια. Σκεφτόταν τι μπορούσε να κάνει για την ομάδα. Είναι ένας παίκτης που έχει εμπνεύσει πολλά παιδιά να έρθουν στο γήπεδο. Είναι ηγέτης και ένας πάρα πολύ καλός οικογενειάρχης».

Για το τι σημαίνει η απόσυρση της φανέλας του Σπανούλη: «Είναι ένα μεγάλο πράγμα που δείχνει τον σεβασμό προς τον Βασίλη. Έπρεπε να γίνει και ήταν πολύ σωστό».

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Το λιγότερο που μπορούσε να γίνει ήταν να αποσυρθεί η φανέλα»

Για την σπουδαία βραδιά για τον Σπανούλη: «Νομίζω ότι μία βραδιά δεν είναι αρκετή. Έχει κάνει τόσα φοβερά πράγματα και είναι ένα παιδί που μας έχει γεμίσει περηφάνεια και έχει παρακινήσει τα παιδιά μας να ασχολούνται με το άθλημα

Έχει κάνει απίστευτα πράγματα στην καριέρα του, τον ευχαριστούμε πολύ, αλλά όχι μόνο για το μπάσκετ που έπαιξε, αλλά και τον τρόπο που στεκόταν μέσα στα γήπεδα και συνεργαζόταν με τους ανθρώπους που είχε γύρω του».

Για το πόσο σημαντικό είναι για το ελληνικό μπάσκετ να έχει προσωπικότητες σαν του Σπανούλη: «Ο Βασίλης έχει κάνει πράγματα που είναι δύσκολο κάποιος να τα προβλέψει, αν και από πιτσιρικάς – επειδή ήμουν συμπαραστάτης του στα πρώτα του βήματα – ήταν ένα παιδί που είχε πάθος, πίστη, δούλευε σκληρά και άκουγε σιωπηλός πράγματα που θα τον βοηθούσαν να φτάσει ψηλά,. Δεν έφτασε απλά ψηλά, ξεπέρασε τον ουρανό. Νομίζω πως δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση μόνο για αυτά που έκανε ως αθλητής, αλλά και ως οικογενειάρχης».

Βασίλης Σπανούλης © Eurokinissi

Για το αν κρατάει μία στιγμή από την συνύπαρξή τους: «Υπάρχουν πολλές στιγμές, αλλά σίγουρα η πρώτη χρονιά που βρεθήκαμε στο Μαρούσι, έδειξε πώς μπορεί να ηγηθεί του μπάσκετ αλλά και οποιασδήποτε ομάδας. Εκείνο το Μαρούσι διεκδίκησε το πρωτάθλημα Ελλάδας».

Για το πώς βλέπει την κίνηση της απόσυρσης της φανέλας του: «Το λιγότερο που μπορούσε να γίνει ήταν να αποσυρθεί η φανέλα. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει για ένα παιδί που ξεκίνησε δειλά, μακριά από το κέντρο του μπάσκετ και άρχισε να συναγωνίζεται τους κορυφαίους στον κόσμο και να μας κάνει κι εμάς να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες».

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Για το αν υπήρξε στιγμή που θυμάται να λυγίζει ο Σπανούλης: «Ποτέ δεν λύγισε. Ποτέ δεν σταματούσε να ονειρεύεται και να πιστεύει και αυτό ήταν το μεγαλύτερό του κίνητρο. Κάθε μέρα ήταν στο γήπεδο, έδινε τον καλύτερό του εαυτό και ήθελε να υλοποιήσει αυτόν τον σκοπό».

Για το αν περίμενε όταν τον είχε παίκτη ότι θα έφτανε μία τέτοια στιγμή: «Νόμιζα ότι δεν θα σταματούσε ποτέ. Πίστευα πάρα πολύ στον Βασίλη από την αρχή, οπότε λάθος άνθρωπος ρωτάτε».

Για το αν υπάρχουν παίκτες με τα στοιχεία του Σπανούλη: «Για να φτάσουμε τόσο γρήγορα στο τέλος είναι νωρίς να ξεκινήσουμε από τα νέα παιδιά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν φτάνουν τα προσόντα και να αντιλαμβάνεσαι στο παιχνίδι, αλλά σκληρή δουλειά, γιατί χωρίς σκληρή δουλειά δεν θα φτάσεις ούτε στο 1/10 αυτά που έκανε ο Βασίλης».

Για το γεγονός ότι νέα παιδιά δεν ακολουθούν τον αθλητισμό επειδή δεν έχουν στήριξη: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα να χάνουμε, αλλά πρόβλημα είναι αν δεν προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι από χθες. Σπανούλης

Εμείς, για να φτάσουμε το μπάσκετ ψηλά υπήρξαν περίοδοι κακές αγωνιστικά. Δεν σταματήσαμε όμως να προπονούμαστε, να δουλεύουμε και να μην χάνουμε την πίστη μας για την ευκαιρία. Τα νέα παιδιά αυτό που πρέπει να καταλάβουν ότι κάθε μέρα είναι μία καινούρια μέρα και να δώσουν περισσότερα για την προηγούμενη». Σπανούλης

Σάσα Βεζένκοφ: «Δίπλα στον Σπανούλη έμαθα το τι σημαίνει νικητής»

Για το αν είναι έκπληξη της βραδιάς ότι είναι στο gala για τον Σπανούλη: «Προσπαθούσαμε να το κρατήσουμε κρυφό, δεν μπορούσα να παραλείψω αυτή την εκδήλωση, ο Βασίλης είναι οικογένεια, έχουμε κρατήσει μία πάρα πολύ καλή σχέση. Δεν του το είπα ούτε εγώ, ευχαριστώ τον Ολυμπιακό και ευχαριστώ το Σακραμέντο που με άφησε για να μπορέσω να είμαι εδώ σε αυτή την όμορφη εκδήλωση». Σπανούλης

Για το αν έμαθε κάτι από τον Σπανούλη: «Το πόσο σκληρά δουλεύει, το πόσο σκληρά δούλευε μέσα από τα χρόνια. Ήμασταν τρία χρόνια μαζί, μακάρι ο Θεός να με αξίωνε να ήμασταν και παραπάνω. Έμαθα το τι σημαίνει νικητής, έμαθα το πως να προσεγγίζεις να είσαι έτοιμος να είσαι νικητής, γιατί στο τέλος θέλει και λίγο τύχη. Αλλά το να είσαι προετοιμασμένος να είσαι νικητής, το να δουλεύεις σκληρά και να μην τα παρατάς ποτέ, ήταν σίγουρα από τα πολλά που έμαθα δίπλα στον Βασίλη». Σπανούλης

Για το “7” στο Σακραμέντο: «Εντάξει με τον Βασίλη μιλάμε καθημερινά, ήταν νομίζω κάτι που θα του άρεσε. Έχω και μία μπλούζα για αυτόν και σίγουρα είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ». Σπανούλης

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!

Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!