Το debut.gr έψαξε και βρήκε παίχτες μπάσκετ που επέλεξαν να αγωνιστούν σε εθνικές ομάδες που καμία σχέση δεν είχαν με την καταγωγή τους.

Σημείο των καιρών θα έλεγε κανείς. Πλέον οι παίχτες από όλο τον κόσμο, δεν ανακατεύονται μόνο στις ευρωπαϊκές και μη ομάδες αλλά και στις εθνικές τους. Άλλοι το κάνουν για την φήμη και για μία καλή μεταγραφή και άλλοι γιατί απλά θέλουν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία καθώς στην χώρα τους δεν θα έβρισκαν ποτέ μία θέση στο ρόστερ της ομάδας. Αυτό το φαινόμενο γινόταν, γίνεται και θα γίνεται τόσο στο μπάσκετ, όσο και στα υπόλοιπα αθλήματα. Πάμε να δούμε αναλυτικά την λίστα. 

Νικ Φαζέκας (Ιαπωνία) 

Ο Φαζέκας είναι Αμερικάνος παίχτης του μπάσκετ με θητεία τόσο στο ΝΒΑ όσο και στην Ευρώπη. Αγωνίστηκε για τους Ντάλας Μάβερικς και τους Λος Άντζελες Κλίπερς. Στην Ευρώπη ήρθε για λογαριασμό της Βιλερμπάν αλλά και της Οστάνδης. Το 2019 απέκτησε το ιαπωνικό διαβατήριο. Την ίδια χρόνια αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA, βοηθώντας τα μέγιστα στην ομάδα της Ιαπωνίας. Τελείωσε το τουρνουά με πολύ κολακευτικά νούμερα μετρώντας περίπου 14 πόντους ανά αγώνα. 

Μπλέικ Σιλμπ (Τσεχία) 

Ο Σιλμπ είναι Αμερικάνος μπασκετμπολίστας, ο οποίος το 2015 πήρε την τσέχικη υπηκοότητα. Το 2007 δεν μπόρεσε να επιλεγεί στο νταφτ του ΝΒΑ και έτσι άρχισε το ταξίδι του στην Ευρώπη. Έχει περάσει από πολλές ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Γαλατάσαραϊ και η Μπέτις. Πλέον αγωνίζεται στο τσέχικο πρωτάθλημα για λογαριασμό της USK Πράγα. Με τα χρώματα της εθνικής αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 κατακτώντας την έκτη θέση. Ατομικά μέτρησε 7,3 πόντους ανά αγώνα. 

Μπόμπι Ντίξον (Τουρκία) 

Ο μικρόσωμος γκάρντ εδραιώθηκε και μεγαλούργησε στην Φενέρμπαχτσε. Κατέκτησε μάλιστα και την πρώτη του Ευρωλίγκα  το 2017 υπό τις οδηγίες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Το 2015 έγινε Τούρκος πολίτης, με το όνομα Άλι Μοχάμεντ και άνοιξε ο δρόμος για να αγωνιστεί με τα χρώματα της χώρας. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ με την Τουρκία τελειώνοντας την διοργάνωση με 15 πόντους ανά αγώνα. Ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε και στα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες. 

Μπο ΜακΚάλεμπ (Βόρεια Μακεδονία) 

Γνωστός για το πέρασμά του από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Μεγαλούργησε κυρίως με την φανέλα της ιταλικής Σιένα και της Φενερμπαχτσέ. Το 2010 απέκτησε διαβατήριο της Βόρειας Μακεδονίας. Πήρε μέρος στο Ευρωμπάσκετ του 2011. Ο Αμερικάνος πραγματοποίησε εξαιρετικό τουρνουά και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ήταν η πρώτη φόρα που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας έφτασε τόσο μακριά σε ένα τουρνουά μπάσκετ. Σημειωτέων άνηκε και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. 

Άντονι Ράντολφ (Σλοβενία) 

Ο Ράντολφ είναι Αμερικάνος ο οποίος γεννήθηκε στην Δυτική Γερμανία. Έχει αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες στο ΝΒΑ. Βέβαια το όνομά του έχει συνδεθεί με αυτό της Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει αγωνιστεί με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στους Παναμερικανικούς αγώνες το 2015. Το 2017 απέκτησε το σλοβένικο διαβατήριο και αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ της ίδιας χρονιάς. Η πορεία λίγο πολύ είναι γνωστή, βοηθώντας την παρέα του Ντράγκιτς και Ντόνσιτς να φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Τελείωσε το τουρνουά με 11,7 πόντους ανά αγώνα.  

Νίκολα Μίροτιτς (Ισπανία) 

Ο Μίροτιτς αυτήν την στιγμή είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Με μακρά θητεία στο ΝΒΑ γύρισε για να βοηθήσει την Μπαρτσελόνα να φτάσει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Γεννήθηκε στο Μαυροβούνιο αλλά σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Ισπανία λόγω του μπάσκετ. Αρχικά αγωνίστηκε στις μικρές εθνικές των φούριας ρόχας. Το 2015 έπαιξε με το ανδρικό τμήμα των Ισπανών φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Έβαλε και αυτός το λιθαράκι πετυχαίνοντας 12,7 ανά παιχνίδι. Την επόμενη χρονιά έδωσε το παρών και στο Ολυμπιακό τουρνουά κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. 

Σερζ Ιμπάκα (Ισπανία) 

Η Ισπανία, γενικά έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους νατουραλιζέ παίκτες. Έτσι και ο μεγαλόσωμος σέντερ γεννήθηκε στην Δημοκρατία του Κονγκό. Η θητεία του γνωστή, πλέον είναι συμπαίχτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς, ενώ έχει αναδειχθεί και πρωταθλητής ΝΒΑ με την ομάδα των Ράπτορς. Έχει αγωνιστεί και με την εθνική Ισπανίας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2011, μετρώντας 7,1 πόντους ανά αγώνα. Το 2012 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο. 

Τζέι Αρ Χόλντεν (Ρωσία) 

Ο Αμερικάνος γκάρντ μεγαλούργησε με την ομάδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παραμένοντας στην ομάδα για εννέα ολόκληρα χρόνια κερδίζοντας πολλούς τίτλους και διακρίσεις. Έγινε Ρώσος πολίτης και αγωνίστηκε και με την εθνική ομάδα της χώρας. Άφησε το στίγμα του στην χώρα κερδίζοντας το Ευρωμπάσκετ του 2007 απέναντι στους Ισπανούς. Μάλιστα πέτυχε το νικητήριο καλάθι πέντε δεύτερα πριν το τέλος της αναμέτρησης. Έτσι η Ρωσία κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης. Αγωνίστηκε επίσης και στο Ολυμπιακό τουρνουά το 2008 που διεξήχθη στο Πεκίνο.