Η FIFA ανησυχεί σοβαρά ότι θα συμβούν περιστατικά ρατσιστικού χαρακτήρα με αφορμή το ξεκίνημα της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Η FIFA ανησυχεί σοβαρά ότι θα συμβούν περιστατικά ρατσιστικού χαρακτήρα με αφορμή το ξεκίνημα της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 από τη ζώνη της Νότιας Αμερικής.

Για το λόγο αυτό έχει στείλει επιστολή υπενθυμίζοντας τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στους προκριματικούς αγώνες του Μουντιάλ 2026.

Η FIFA, όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα της Βαρκελώνης «Mundo Deportivo», εάν συμβεί κάποιο «ρατσιστικό» περιστατικό, ο διαιτητής πρέπει να εφαρμόσει τη σχετική διαδικασία που προβλέπει τρεις φάσεις.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει το παιχνίδι. Έπειτα, να γίνει ανακοίνωση για να σταματήσει αυτό το είδος συμπεριφοράς. Δεύτερον, να διακόψει το παιχνίδι στέλνοντας τους παίκτες στα αποδυτήρια για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτή η αντίδραση πρέπει να συνοδεύεται από μια άλλη  ανακοίνωση και ένα νέο αίτημα για διακοπή αυτού του τύπου συμπεριφοράς. Και ως τελευταίο σενάριο, υπάρχει η οριστική διακοπή του αγώνα, ανακοίνωση της απόφασης από τα μεγάφωνο και εκκένωση του σταδίου.

Αλλά η FIFA έχει επίσης ενεργοποιήσει ένα σύστημα ελέγχου κατά των διακρίσεων, που περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των προκριματικών αγώνων όπου μπορεί να συμβούν τέτοια περιστατικά.

Σε αυτούς τους «ριψοκίνδυνους» αγώνες πρέπει να είναι παρόντες παρατηρητές που πρέπει να κάνουν τις σχετικές αναφορές που πρέπει να σταλούν στην Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA.

Παράγοντες όπως προηγούμενα περιστατικά κατά τη διάρκεια ή μετά από αγώνες θα ληφθούν υπόψη κατά τον χαρακτηρισμό των αγώνων ως «υψηλού κινδύνου». Επίσης η ύπαρξη ακροδεξιών ή ξενοφοβικών γκρουπ, το ιστορικό πλαίσιο συγκρούσεων μεταξύ των δύο ομάδων ή οποιαδήποτε θρησκευτική, γεωπολιτική ένταση θα λαμβάνομαι υπόψη.

Οι παρατηρητές που ορίζονται για αυτούς τους αγώνες από τη FIFA θα εργάζονται ανώνυμα για λόγους ασφαλείας. Η ταυτότητά τους θα κοινοποιηθεί μόνο στα δικαστικά όργανα της FIFA και στο CAS εάν είναι απαραίτητο, δεν θα γνωστοποιηθεί όμως στους κατηγορούμενους ή στα άλλα μέρη στις ακροάσεις ή στους εκπροσώπους τους.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!