Υπάρχει ένα στατιστικό που δεν έχουμε δει ποτέ σε Μουντομπάσκετ. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης ποιοι θα μπορούσαν να το καταγράψουν φέτος.

Έχουμε δει πολλά απίθανα πράγματα στο Μουντομπάσκετ, όμως υπάρχει ένα στατιστικό, αρκετά σύνηθες στο NBA που αγνοείται ακόμα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ μετράει συνoλικά 73 χρόνια παρουσίας. Και όμως υπάρχει ένα ατομικό στατιστικό που δεν έχει σημειωθεί ποτέ. Και μάλιστα στη φετινή διοργάνωση υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες που φλερτάρουν να το σημειώσουν. Ο λόγος για το triple-double. Δηλαδή το διψήφιο αριθμό σε 3 βασικές στατιστικές κατηγορίες (πχ. πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα). Και ήδη από την πρώτη αγωνιστική κάποιος παίκτης ήταν κοντά σε αυτό.

Οι πιο κοντινές απόπειρες

Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις παικτών που έφτασαν αρκετά κοντά σε αυτό το στατιστικό κατά την διάρκεια του Μουντομπάσκετ αλλά κανείς δεν τα έχει καταφέρει ακόμα. Στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2019, δύο παίκτες σταμάτησαν μόλις μία ασίστ μακριά. Ο Ντένις Σρόντερ σημείωσε 21 πόντους, κατέβασε 10 ριμπάουντ και μοίρασε 9 ασίστ κόντρα στον Καναδά. Όντας τόσο κοντά στο να γράψει ιστορία. Άλλο τόσο κοντά βρέθηκε και ο Τζο Ίνγκλις από πλευράς Αυστραλίας. Ο πολύπειρος γκαρντ κόντρα στη Σενεγάλη είχε 17 πόντους μαζί με 10 ριμπάουντ και 9 ασίστ.

Ο βασικός μνηστήρας φέτος

Ο νο.1 υποψήφιος να καταγράψει αυτό το στατιστικό στο φετινό Μουντομπάσεκτ είναι από την Σλοβενία και είναι πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης και ακούει στο όνομα Λούκα Ντόντσιτς. Ο σταρ των Μάβερικς στα φιλικά προετοιμασίας της Εθνικής Σλοβενίας μας έδωσε άλλη μία γεύση για το τι μπορεί να κάνει μέσα στο παρκέ. Αλλά και ότι μπορεί να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Μουντομπάσκετ που θα καταγράψει αυτό το στατιστικό. Στο φιλικό κόντρα στο Μαυροβούνιο, μία ομάδα που επίσης συμμετέχει στην διοργάνωση έγραψε στα στατιστικά του, 34 πόντους, 13 ριμπάουντ και 14 ασίστ οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη στο τέλος. Και με τον ρόλο που έχει αναλάβει στη Εθνική Σλοβενίας και την ώρα που έχει την μπάλα στα χέρια του, δεν αποκλείεται να τον δούμε να φτάνει στο πρώτο triple double στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο αθόρυβος αλλά βασικότατος υποψήφιος

Αν μιλάμε για triple double δεν θα μπορούμε να αφήσουμε εκτός συζήτησης τον Τζος Γκίντεϊ. Ο Αυστραλός guard/forward είναι ο νεότερος που έχει καταγράψει το σχετικό στατιστικό στην ιστορία του NBA. Σε ηλικία μόλις 19 χρονών και 84 ημερών με τους Οκλαχόμα Σίτυ Θάντερ. Πλέον, μετρώντας 2 σεζόν στο ΝΒΑ έχει δει το triple double συνολικά 8 φορές δίπλα στο όνομα του.

Στο εναρκτήριο παιχνίδι της Αυστραλίας για το Μουντομπάσκετ μάλιστα φλέρταρε με το στατιστικό αυτό κόντρα στη Φινλανδία. Τελείωσε το παιχνίδι με 14 πόντους, 9 ασίστ και 8 ριμπάουντ αφήνοντας υποσχέσεις ότι μπορεί να είναι αυτός που θα γράψει ιστορία.

Η αδικία προς τις παλιότερες γενιές

Το μπάσκετ δεν ήταν πάντα όμως το ίδιο. Στα 73 χρόνια της διοργάνωσης, το μπάσκετ έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Από την εισαγωγή της γραμμής του τριπόντου, την έλευση των αστέρων του NBA το 1993, μέχρι τον τρόπο που παίζεται συνολικά το παιχνίδι. Και κάτι ακόμα που άλλαξε μαζί με αυτά είναι και ο τρόπος που σημειώνονται οι ασίστ. Παλιότερα για να μετρήσει μία ασίστ, έπρεπε να είναι η τελική πάσα που οδηγεί σε καλάθι. Σήμερα αρκεί μία πάσα που θα οδηγήσει σε βολές να μετρήσει για ασίστ με την προϋπόθεση ότι ο παίκτης θα ευστοχήσει σε τουλάχιστον μία βολη. Αυτό είναι μία σημαντική αδικία προς τους παίκτες του παρελθόντος. Καθώς είδανε αρκετές πάσες τους που οδήγησαν σε βολές να μην καταλογίζονται ποτέ ως ασίστ.

Και αυτό λογίζεται ως αδικία στις παλιότερες γενιές παικτών. Δεδομένου των τόσο μεγάλων ονομάτων που έχουμε δει κατά καιρούς σε Παγκόσμια Κύπελλα. Για παράδειγμα οι 6.8 ασίστ ανά παιχνίδι του Τόνυ Κούκοτς το 1994 με την φανέλα της Κροατίας πιθανότατα θα ήταν πολύ περισσότερες αν οι ασίστ μετρούσαν με τον ίδιο τρόπο με σήμερα. Και πιθανότατα να είχαμε δει ένα στατιστικό triple double ήδη μία φορά σε Μουντομπάσκετ. Ωστόσο οι ενδείξεις είναι αρκετά ενθαρρυντικές ότι μπορεί “το ρόδι να σπάσει” φέτος. Μην ξεχνάμε ότι ο Ματέους Πονίτκα το έκανε, με την φανέλα της Πολωνίας, πέρυσι πρώτη φορά στα πλαίσια του Ευρωμπάσκετ κόντρα στη Σλοβενία. Καταγράφοντας το πρώτο triple double του ευρωπαϊκού θεσμού.