Η Εθνική Ελλάδος δεν έχει να χάσει τίποτα από το ματς με τις ΗΠΑ και μπροστά της έχει σίγουρα έναν «τελικό».

Πλέον μπαίνουμε στη δεύτερη… στροφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Εθνική Ελλάδος είναι ήδη στο 1-0. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε τη δουλειά του απέναντι στην Ιορδανία και έχει άλλα δύο ματς. Ένα πάρα πολύ εύκολο και ένα πάρα πολύ δύσκολο. Με ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία αντίστοιχα.

Όχι, δεν έγινε κάποιο λάθος στην αντιστοίχιση. Το σύνολο του Στιβ Kερ είναι το πιο εύκολο εμπόδιο σε αυτή τη φάση των ομίλων. Την ίδια ώρα που με την ομάδα της Ωκεανίας αναμένεται να γίνει… πόλεμος για μια θέση στους «16» της διοργάνωσης. Όπως κι αν έχει όλα είναι στο χέρι της «γαλανόλευκης» για να πάρει την πρόκριση.

Η Εθνική καθάρισε με το εύκολο

Το ματς με την Ιορδανία δεν χωράει ιδιαίτερης ανάλυσης. Το μεγαλύτερο διάστημα δεν παίχτηκε καλό μπάσκετ από τις δύο ομάδες. Αλλά εδώ που τα λέμε δεν απασχολεί και κανέναν αυτό, εφόσον μια ομάδα παίρνει τη νίκη. Είναι τόσο σύντομα άλλωστε αυτά τα τουρνουά που δεν προλαβαίνουμε να δούμε και πολλά.

Οι Ιορδανοί μας πίεσαν δίχως αύριο. Έδειξαν αρκετές από τις αδυναμίες της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη και υπήρχαν στιγμές που την κόλλησαν στον τοίχο. Εκεί ήταν όμως που η ποιότητα ήταν εκείνη που επικράτησε εν τέλει. Οι μονάδες της Εθνικής μίλησαν στο κατάλληλο σημείο και σε μια εξαιρετική 4η περίοδο δεν άφησαν πολλά περιθώρια. Η νίκη ήρθε και το κουτάκι που λέει δίπλα «εύκολο» τσεκαρίστηκε.

Το ακόμα πιο εύκολο ματς για την Εθνική και ο… τελικός

Μπορεί πριν την εκκίνηση του Mundobasket όλοι στην Εθνική να μιλούσαν για τρεις «τελικούς» -και καλά έκαναν- όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν. Αυτόν με τη Νέα Ζηλανδία. Θα επιστρέψουμε όμως αυτό. Προέχει το ματς με τις ΗΠΑ. Το πιο εύκολο ματς που θα μπορούσε να δώσει η «γαλανόλευκη». Κανείς δεν έχει την παραμικρή απαίτηση.

Οι Αμερικανοί είναι το απόλυτο φαβορί και θα μπουν με αυτόν τον αέρα. Αυτό που έχουν να κάνουν οι παίκτες του Ιτούδη είναι να κάνουν το παιχνίδι τους και να διεκδικήσουν ό,τι τους δοθεί. Χωρίς άγχος. Προφανώς και κανένας επαγγελματίας αθλητής δεν μπαίνει σε ένα αγώνα για να χάσει. Είναι δεδομένο αυτό. Ούτε καν με την νοοτροπία ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Απλώς στην προκειμένη περίπτωση το άγχος δεν θα πρέπει να υπάρχει.

Από εκεί και πέρα όλοι ετοιμάζονται για τους Νεοζηλανδούς. Μια αναμέτρηση που αναμένουμε να γίνει… πόλεμος. Να πέσει μπόλικο μπασκετικό «ξύλο». Οι αντίπαλοι της Εθνικής μας φημίζονται για αυτό και δεν θα αφήσουν την ευκαιρία τους να πάει χαμένη. Ακόμα κι έτσι η ποιότητα της Ελλάδας είναι σαφώς μεγαλύτερη. Πρέπει απλά να το αποδείξει στις τέσσερις γραμμές για 40 λεπτά. Χωρίς να κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Η νίκη ακόμα και με μισό πόντο είναι υπεραπαραίτητη. Να επιτευχθεί η πρόκριση για τους «16» και εκεί θα παίξει τις όποιες πιθανότητές της για την οκτάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα ματς είναι έτσι κι αλλιώς. Όλα γίνονται. Προς το παρόν οι παίκτες μας ας απολαύσουν το ματς με τους Αμερικανούς. Ας μπουν πανέτοιμοι με τους Νεοζηλανδούς και η πρόκριση θα είναι στο χέρι τους. Τα υπόλοιπα στο παρκέ…