Το όνομά της σε πολλούς μπορεί να είναι άγνωστο αλλά η ίδια αποτελεί ήδη έναν μπασκετικό «Θρύλο». Μπορεί να είναι μόλις 22 χρονών αλλά τα κατορθώματά της είναι μεγάλα και σύντομα θα κάνει έναν ολόκληρο κόσμο να παραμιλά. Αν δεν το έχει ήδη κάνει. Το debut.gr παρουσιάζει την Σαμπρίνα Ιονέσκου.

Το γυναικείο μπάσκετ πολλές φορές το αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Αυτό όμως είναι λάθος τόσο για το άθλημα όσο και για τις ίδιες τις αθλήτριες. Το λάθος αυτό έρχεται να μας το αποδείξει η 22χρονη Σαμπρίνα Ιονέσκου. Η νεαρή αθλήτρια μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή σαν όνομα αλλά πιστέψτε μας. Τα επιτεύγματά της είναι ήδη πολλά και αξίζει να την γνωρίσουμε καλύτερα. Το debut.gr παρουσιάζει την ταλαντούχα Σαμπρίνα Ιονέσκου.

Ιονέσκου

Η Πρώτη Επαφή Της Ιονέσκου Με Το Μπάσκετ

Η Ιονέσκου γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1997 και έχει καταγωγή από τη Ρουμανία. Γεννήθηκε όμως στην Αμερική αφού οι δικοί της είχαν μετακομίσει εκεί αρκετά χρόνια πριν. Η σχέση της με το μπάσκετ ξεκίνησε ξαφνικά και δεν ήταν καθόλου εύκολη. Επειδή δεν υπήρχαν πολλά κορίτσια που να ασχολούνταν με το μπάσκετ εκείνη ζήτησε να αγωνίζεται με την ομάδα των αγοριών. Η απάντηση που της έδωσαν ήταν πως θα έπρεπε να παίζει με κούκλες.

Η Ιονέσκου δεν το έβαλε κάτω. Όχι μόνο βρήκε κι άλλα κορίτσια για να παίζει μπάσκετ αλλά στο τέλος δημιούργησε και γυναίκεια ομάδα στο σχολείο της. Το ταλέντο της ήταν τεράστιο και ήταν κάπως άδικο να παίζει με κορίτσια της ηλικίας της. Γι’ αυτό το λόγο από ένα σημείο και μετά αγωνιζόταν είτε με κορίτσια μεγαλύτερης ηλικίας είτε με την ομάδα των αγοριών.

Σε συνέντευξή της η Ιονέσκου δήλωσε πως είναι φυσική σκόρερ χωρίς αυτό να την εμποδίζει να βελτιώνει και τους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού της. Λόγω του μικρού της ηλικίας της οι συμπαίκτες της δεν της πάσαραν συχνά τη μπάλα. Γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να παίρνει τα ριμπάουντ προκειμένου η μπάλα να είναι στα δικά της χέρια. Αργότερα οι καταστάσεις τα έφεραν έτσι που έπρεπε να βρει τρόπο να βελτιώσει τη πάσα της.

Στο τελευταίο της σχολικό χρόνο οδήγησε την ομάδα του σχολείου της μέχρι το τελικό του πρωταθλήματος. Είχε κατά μέσο όρο  25.3 πόντους, 8.8 ασίστ, 7.6 ριμπάουντ, 4.5 κλεψίματα και 1.3 τάπες. Στο τελικό παρόλο που σκόραρε 24 πόντους, μοίρασε 10 και μάζεψε 10 ριμπάουντ δεν μπόρεσε να φέρει το τρόπαιο στην ομάδα της.

Ιονέσκου

Κολεγιακή Καριέρα

Οι βάσεις είχαν μπει οπότε μοιραία η Ιονέσκου θα βρισκόταν σε κάποιο κολέγιο. Εν τέλει το κολέγιο του Όρεγκον ήταν αυτό στο οποίο εντάχθηκε η ταλαντούχα Ρουμάνα μπασκετμπολίστρια χωρίς κανείς όμως να περιμένει αυτό που θα ακολουθούσε.

Το ότι η νεαρή αθλήτρια ήταν εξαιρετική κανείς δεν μπορούσε να το διαψεύσει. Κανένας όμως δεν πίστευε πως θα κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με την Ιονέσκου στην σύνθεσή του, το 2017 και 2018 το Όρεγκον βρέθηκε στις 8 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Το 2019 προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η μία υπέρβαση διαδεχόταν την άλλη.

Φυσικά πρωταγωνίστρια σε όλη αυτή τη προσπάθεια ήταν η Ιονέσκου η οποία σημείωσε εξαιρετικές ατομικές διακρίσεις. Ας τις αριθμήσουμε:

  • USBWA National Freshman of the Year-2017
  • 2xNancy Lieberman Award-2018/19
  • 3xPac-12 Player of the Year-2018/20
  • John R. Wooden Award-2019
  • Wade Trophy-2019

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Η νεαρή αθλήτρια έχει γράψει ήδη ιστορία στο NCAA καθώς έχει σημειώσει 26 triple doubles και 2.000 + πόντους, 1.000 + ριμπάουντ και 1.000 + ασίστ. Φυσικά είναι η μόνη αθλήτρια που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο είτε στη κατηγορία ανδρών είτε στη κατηγορία γυναικών.

Μετά από όλα αυτά όλοι θα περίμεναν πως λάμβανε μέρος στα draft του WNBA όπου λογικά και θα λάμβανε τη πρώτη θέση. Η Ιονέσκου ήρθε να μας διαψεύσει για άλλη μία φορά. Ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στο Όρεγκον και τη σεζόν 2019/20 καθώς είχε αφήσει μία δουλειά στη μέση. Τη κατάκτηση του τίτλου. Ήθελε τόσο πολύ να κατακτήσει αυτό το τρόπαιο και κάπως έτσι να κλείσει ένα επιτυχημένος κύκλος. Το Associated Press την ανακήρυξε ομόφωνα αθλήτρια της χρονιάς αλλά ο κορωνοϊός έβαλε…φρένο στα όνειρα της. Οι αθλητικές δραστηριότητες διακόπηκαν και κάπως έτσι η Ιονέσκου αποχωρεί από το NCAA χωρίς το πολυπόθητο τρόπαιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα μας απασχολήσει ευχάριστα στο μέλλον. Εξάλλου όλο το μέλλον είναι μπροστά της.

WNBA

Στις 17 Απριλίου του 2020 επιλέχθηκε στο νούμερο 1 του Draft από τους New York Liberty. Από την αρχή ήταν το φαβορί, το επιβεβαίωσε και στη πράξη. Πλέον ανοίγονται νέοι ορίζοντες μπροστά της και φυσικά πολλές νέες προκλήσεις. Στόχος της φυσικά να φτάσει στη κορυφή. Στο χέρι της είναι…

Ιονέσκου

Ιονέσκου – Black Mamba: Κάτι παραπάνω από μία φιλία

«Μεγάλωσα παρακολουθώντας τον Κόμπι, αγώνα με τον αγώνα, δαχτυλίδι με το δαχτυλίδι, θριαμβεύοντας χωρίς απολογίες.. Ήθελα να γίνω σαν εκείνον… Λάτρευα το ανταγωνιστικό πνεύμα του. Επιθυμούσα να είμαι η πρώτη που θα εμφανιστώ και η τελευταία που φύγω από το γήπεδο. Ήθελα να ξυπνήσω και να το κάνω και την επόμενη μέρα».

Μόνο από αυτά τα λόγια της Ιονέσκου μπορούμε να καταλάβουμε το θαυμασμό που έτρεφε η Ιονέσκου προς τον Kobe. Η μοίρα τα έφερε έτσι που η νεαρή αθλήτρια κατάφερε να γνωρίσει τον μέντορά της. Μετά από ένα ματς του Όρεγκον, ο Κόμπε μαζί με την Τζιάνα και τις υπόλοιπες παίκτριες μπήκαν στα αποδυτήρια για να συναντήσουν τους νικητές. Τότε ο αείμνηστος Κόμπε πλησίασε στην Ιονέσκου και της είπε «να μην συμβιβάζεσαι, να ελέγχεις ότι μπορείς».

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ήταν πιο συχνές και φυσικά η προπόνηση έγινε καθημερινότητά τους. Ο Κόμπε πάντα έλεγε στη νεαρή αθλήτρια πως έχει να δώσει τόσα πολλά στο μπάσκετ που δεν πρέπει να μένει σιωπηλή. Δεν είναι και λίγο να σου λέει κάτι τέτοιο ένας αθλητής του βεληνεκούς του Κόμπε Μπράιαντ.

«Ο Κόμπι στην ουσία μού έλεγε “σε βλέπω και μού αρέσει αυτό που μού δείχνεις. Αλλά τώρα πρέπει να μού δείξεις και κάτι περισσότερο. Είναι ώρα να πάρεις αυτό το παιχνίδι, αυτό το Final 4, αυτό το “καυτό” με προοπτική παιχνίδι, αυτή την γυναικεία ομάδα του Oregon και να τα πας στο επόμενο επίπεδο. Το επίπεδο εκείνο που κανείς δεν περιμένει να έρθει. Έτσι πας από το “καλός” στο “σπουδαίος”».

Το τέλος τόσο του Κόμπε όπως και της Τζιάνα της στοίχισε πολύ. Στην εκδήλωσε που έγινε για να τιμηθεί η μνήμη τους, η Ιονέσκου βρέθηκε στο βήμα και μίλησε για τον μέντορά της. Τον άνθρωπο που την έκανε να αγαπήσει το μπάσκετ και να δημιουργήσει αυτό τον ατσάλινο χαρακτήρα. Αυτό το Mamba Mentality.

Μετά το τέλος της τελετής, η Ιονέσκου έπρεπε να αποχωρήσει διότι υπήρχε προγραμματισμένος αγώνας. 21 πόντους, 12 ριμπάουντ και 12 ασίστ ήταν ο απολογισμός φτάνοντας αισίως στο 26ο triple-double. Φυσικά η νίκη και η εμφάνιση της ήταν αφιερωμένη σ’ εκείνον. Η ημερομηνία του αγώνα; 24/2. Τα νούμερα των Κόμπε και Τζιάνα…

Καταλήγοντας, η Ιονέσκου αποτελεί το μέλλον του μπάσκετ. Πρόκειται για μία παίκτρια που είναι μόλις 22 χρονών και έχει ήδη γράψει ιστορία. Τα κατορθώματά της εξάλλου τα αναφέραμε. Ας της δείξουμε τη προσοχή που χρειάζεται γιατί τέτοια ταλέντα σπανίζουν στην εποζή μας. Και όπως είχε πει και ο μεγάλος Κόμπε Μπράιαντ. «Η σπουδαιότητα δεν έχει να κάνει με το φύλο».