Δημήτρης Ιτούδης και Κώστας Παπανικολάου μίλησαν για την Εθνική και την έναρξη του Μουντομπάσκετ αλλά για τη πρώτη αγωνιστική κόντρα στην Ιορδανία το Σάββατο στις 11:45.

Με τη συνέντευξη Τύπου του Ομοσπονδιακού τεχνικού Δημήτρη Ιτούδη και του αρχηγού της εθνικής ανδρών Κώστα Παπανικολάου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη «μάχη» της εθνικής ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Ο Δημήτρης Ιτούδης εξήγησε πως οι είκοσι προπονήσεις στην προετοιμασία δεν επαρκούν, αλλά τόνισε πως «θέλουμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί». Ο Ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε και για την πρεμιέρα της εθνικής κόντρα στην Ιορδανία το ερχόμενο Σάββατο (26/8, 11:45). «Η Ιορδανία έχει παίκτες πολυδιάστατους στις θέσεις 3, 4 ή και 5. Ο Χόλις-Τζέφερσον μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς, όπως και ο Ντουβερίογλου στη θέση ‘5’. Υπάρχει και ο Μπζάι που σουτάρει πολύ καλά. Ο προπονητής τους χρησιμοποιεί διάφορες τακτικής, παίζουν πολλή ζώνη και θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι,» εξήγησε ο Ιτούδης.

Ο αρχηγός της εθνικής, Κώστας Παπανικολάου, εξήγησε από την πλευρά του: «Τώρα έχουμε μια ομάδα με αρκετά νέα στελέχη, αλλά όλοι έχουν δείξει τη νοοτροπία τους. Θα πρέπει όταν έρθει η ώρα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας».

Αναλυτικά τι δήλωσαν ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ιτούδης και ο αρχηγός της Εθνικής Ανδρών Κώστας Παπανικολάου εν όψει της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου:

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης επισήμανε: «Είναι επίτευγμα για το ελληνικό μπάσκετ και την ομοσπονδία να είμαστε για μια ακόμη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Προφανώς δεν ήρθαμε εδώ για την εμπειρία, αλλά θέλουμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το να είσαι ανταγωνιστικός σημαίνει πως πρέπει να ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου, να έχεις υψηλούς στόχους και να βγαίνεις από τη ζώνη ασφάλειάς σου. Ήδη, λόγω της διαφοράς ώρας και κλίματος είμαστε εκτός ζώνης ασφάλειας. Θέλουμε να δούμε πόσο ανταγωνιστικοί μπορούμε να είμαστε».

«Σήμερα κάναμε την εικοστή μας προπόνηση και σε είκοσι προπονήσεις δεν μπορείς να έχεις αυτό που θέλεις. Όμως είμαστε σε καλό δρόμο για να καταλάβουμε τις αρετές μας και τις αδυναμίες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Όταν το κάνεις αυτό, έχεις ήδη πετύχει πολλά. Είμαι περήφανος γιατί οι παίκτες έχουν δείξει αφοσίωση από την πρώτη μέρα, καταλαβαίνουν τις δυσκολίες, αντιλαμβάνονται ποιοι είμαστε και αυτό που μένει είναι να βγούμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το ποιος θα ξεκινά ή ποιος θα τελειώνει τα παιχνίδια εξαρτάται και από τα παιχνίδια. Δυστυχώς κάποιες συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να έχουμε συνέχεια από πέρσι ως ομάδα, αλλά θα βρούμε την ταυτότητά μας μέσα από τους αγώνες. Έχουμε αυτοπεποίθηση για το πώς θα πρέπει να παίξουμε σε αυτή τη διοργάνωση, ανάλογα και με τους αντιπάλους μας που σεβόμαστε».

«Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου, ο κόσμος σε παρακολουθεί και δεν μπορείς να ξεγελάσεις κανέναν. Εμείς θα βγούμε για να παλέψουμε, να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, με στόχο να είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που προσπαθήσαμε. Αν φτάσουμε στο ύψος των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε ικανοποιημένοι».

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

«Όποιος είναι στην εθνική ομάδα, όχι μόνο οι 12 που είναι εδώ, αξίζουν να είναι μέλη της. Δεν τους κάνουμε εμείς χάρη, αυτοί μας κάνουν χάρη. Όταν απουσιάζουν κάποιοι παίκτες για λόγους που σεβόμαστε, ανοίγει μια ευκαιρία για άλλους. Πρέπει να είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις την ευκαιρία αυτή. Παίκτες όπως ο Μωραΐτης ή ο Ρογκαβόπουλος ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο Μήτογλου είναι μια άλλη περίπτωση, είπαμε πως θα πρέπει να ξεκινήσει κάτω από το μηδέν και έχει μεγάλο κίνητρο. Είμαστε ενθουσιασμένοι να δούμε πού θα φτάσουμε». Ιτούδης

«Δυστυχώς θυμάμαι ότι και στις πρώτες μας δηλώσεις στην προετοιμασία μιλούσαμε για τις πυρκαγιές. Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί αυτό που γίνεται στην Ελλάδα και είναι θλιβερό. Ελπίζω κι εύχομαι όχι μόνο η ελληνική κοινότητα αλλά όλες να εμποτιστούν με περίσσια γνώση και εμπειρία ώστε να αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Εύχομαι όσα συμβαίνουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ανώδυνες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Θα πρέπει να νιώθει ο καθένας προστατευμένος από οποιαδήποτε τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική». Ιτούδης

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

«Βοηθά όταν βάζεις σουτ. Δίνει ώθηση στους παίκτες, δίνει αυτοπεποίθηση σε όλη την ομάδα και σε βοηθά και στην άμυνα. Στα παιχνίδια βλέπεις όμως και άλλα πράγματα. Εμείς είμαστε μια ομάδα που μπορεί να επιστρέψει παρότι οι αντίπαλοι παίρνουν διαφορές. Έχουμε τρόπους να κατεβάσουμε τον ρυθμό των αντιπάλων, να τους οδηγήσουμε σε λάθη, αν και σε κάποια παιχνίδια δεν τα αξιοποιήσαμε επιθετικά. Το θέμα είναι η ομαδική παραγωγή. Μοιράζουμε καλά την μπάλα, αναζητούμε το καλύτερο δυνατό σουτ και αυτό δείχνει πως θέλουμε και μπορούμε να παίξουμε ομαδικό μπάσκετ. Είμαστε σε μια διοργάνωση που δεν έχεις πολύ χρόνο, θέλεις νίκες. Ο αγώνας με την Ιορδανία είναι… τελικός, σεβόμαστε τον αντίπαλο που έχει συγκεκριμένες αρετές».

«Δεν θα σας πω το πλάνο μας για την Ιορδανία, δεν θα ήταν και τόσο έξυπνο από μέρους μου. Η Ιορδανία έχει παίκτες πολυδιάστατους στις θέσεις 3, 4 ή και 5. Ο Χόλις-Τζέφερσον μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς, όπως και ο Ντουβερίογλου στη θέση ‘5’. Υπάρχει και ο Μπζάι που σουτάρει πολύ καλά. Ο προπονητής τους χρησιμοποιεί διάφορες τακτικής, παίζουν πολλή ζώνη και θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι».

«Ξέραμε ότι θα έχουμε απουσίες, το είχαμε συνειδητοποιήσει κι εμείς αλλά και οι παίκτες. Θα ήταν αδύνατο η αποθεραπεία κάποιων παικτών να είναι τόσο άμεση. Από την αρχή, λοιπόν, πορευτήκαμε με συγκεκριμένα δεδομένα. Η διάρκεια σε μια προσπάθεια είναι αυτή που μετράει. Υπάρχουν ομάδες στο Παγκόσμιο που έχουν μια χημεία και μια διάρκεια με μικρές προσθαφαιρέσεις προς το καλύτερο. Σε μας αυτό δεν συνέβη.

Θα ήταν ευχής έργο, αλλά δεν έγινε και δεν μπορούμε να μιλάμε με υποθέσεις. Έχουμε όμως μια ανανέωση, παιδιά για τα οποία ανοίγουν οι πόρτες και τα παράθυρα. Δεν ξέρω πώς θα είναι τα αποτελέσματα, ελπίζουμε για το καλύτερο. Προφανώς οι είκοσι προπονήσεις δεν φτάνουν. Εγώ θα ήθελα περισσότερες, αλλά υπάρχει τρομερή διάθεση. Προσεγγίζουμε τα παιχνίδια σε τελικούς και σε έναν τελικό ποτέ δεν ξέρεις. Δεν θεωρώ ότι ερχόμαστε εδώ ως φαβορί, αλλά ως μια ομάδα που έχει υψηλές προσδοκίες ο καθένας από τον εαυτό του. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα».

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

«Περιμένουμε να είμαστε συνεπείς στο να δίνουμε μάχες κάνοντας περήφανο τον ελληνικό λαό και τους εαυτούς μας. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές. Θέλουμε να κάνουμε acting, όχι reacting. Το ταβάνι αυτής της ομάδας δεν το ξέρω. Δεν έχουμε θέσει ταβάνι, γιατί δεν ξέρουμε τη συνέχεια. Πάμε να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε με την Ιορδανία, δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό. Θα δούμε στην πορεία. Η ομάδα θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Θα δούμε αν μια μέρα θα είναι ‘ζεστός’ ο Κώστας, ο Νίκος, ο Θωμάς, ο Γουόκαπ δηλαδή».

«Δεν συμφωνώ ότι είχαμε διστακτικότητα στα σουτ. Στα πρώτα φιλικά ήμασταν αρκετά εύστοχοι και μετά όχι τόσο, με διακυμάνσεις. Δημιουργήσαμε όμως προϋποθέσεις. Τη ζώνη δεν μπορείς να τη σπάσεις μόνο με σουτ. Περισσότερο είχαμε κακή ισορροπία και υποστήριξη του σουτ. Πρέπει να πηγαίνουμε με μεγαλύτερο ζήλο στο επιθετικό ριμπάουντ, υποστηρίζοντας αυτά τα σουτ αν δεν μπουν».

«Η υπόσχεση των παικτών και των προπονητών είναι πως θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Ο κόσμος περνά δύσκολα και μια μικρή βοήθεια στην ψυχολογία τους θα είναι σημαντικό για μας. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω στην τύχη».

Ο αρχηγός της εθνικής Κώστας Παπανικολάου υπογράμμισε:

«Είναι πολύ σημαντικό που είμαστε σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Είμαστε συνεπείς σε αυτά τα μεγάλα ραντεβού. Τώρα έχουμε μια ομάδα με αρκετά νέα στελέχη, αλλά όλοι έχουν δείξει τη νοοτροπία τους. Θα πρέπει όταν έρθει η ώρα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας».

«Όταν είσαι ανταγωνιστικός, δεν μπορείς να μιλήσεις για το τι θα σε ικανοποιεί πριν αρχίσεις την προσπάθειά σου. Εμείς θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την προσπάθειά μας, όπως και οι Έλληνες που θα μας παρακολουθούν. Ξέρουμε πως είναι απλώς ένα σπορ, αλλά εδώ έχεις την ευκαιρία να εκπροσωπείς τη χώρα σου».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να κερδίσεις κάποια παιχνίδια και να πιστέψεις πως σκαρφάλωσες στο βουνό. Θα πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι, με το μυαλό στη θέση του και να προετοιμαζόμαστε για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Είτε παίζουμε με την Ιορδανία, τις ΗΠΑ ή τη Νέα Ζηλανδία. Θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας, ξεκινώντας με το ματς του Σαββάτου».

«Θα πρέπει να παρέχουμε στήριξη στους ανθρώπους που παλεύουν να σώσουν ζωές και το βιός μιας ολόκληρης ζωής. Δυστυχώς με ενοχλεί όλο αυτό που το έχουμε συνηθίσει, η ωμότητα αυτής της κατάστασης. Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι, οι αρμόδιοι φορείς να δράσουν, ώστε να μη βλέπουμε μανάδες να κλαίνε τα παιδιά τους επειδή έπεσε ένα αεροπλάνο ή γιαγιάδες να ξεσπιτώνονται. Στα λόγια είμαστε όλοι καλοί, το θέμα είναι να κάνουμε πράξεις. Η πρόληψη είναι αναγκαία».

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

«Δεν μπορώ να πω ότι η αυτοπεποίθησή μας επηρεάστηκε από τα αποτελέσματα στα φιλικά. Ξέραμε τι θέλαμε μέσα από αυτά τα φιλικά. Είχαμε συγκεκριμένους στόχους, μικρούς στόχους, μέσα από αυτά τα φιλικά που χρησιμοποιήσαμε για να γίνουμε καλύτεροι κρατώντας τα θετικά στοιχεία και πετώντας τα άσχημα. Δεν είμαστε στο 100%, δεν θα μπορούσαμε με είκοσι προπονήσεις, αλλά θεωρώ πως είμαστε σε ένα καλό επίπεδο και η προσπάθειά μας θα είναι να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα και παιχνίδι με το παιχνίδι».

«Σε μια ομαδική προσπάθεια πρέπει να σέβεσαι τους τριγύρω σου. Η μεγαλύτερη ευλογία για αυτή την ομάδα θα είναι να είναι διαφορετικός ο πρωταγωνιστής σε κάθε ομάδα. Δεν είμαστε η ομάδα που έχει τον έναν σταρ που θα βάζει με συνέπεια 20 πόντους και θα ξεκολλά την ομάδα όταν κολλάει. Θα πρέπει να δουλεύουμε ως καλοδουλεμένη μηχανή και να εκμεταλλευόμαστε την παραμικρή λεπτομέρεια προς όφελός μας». Ιτούδης

«Στόχος είναι να κοιτάς πόσο μπορείς να ανοίξεις την πόρτα και να δεις τον ουρανό. Δεν σημαίνει ότι αν φτάσαμε κάπου είσαι ευχαριστημένος με αυτό ή αν δεν φτάσουμε είμαστε για… αποκεφαλισμό όλοι. Θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια που θα δώσει νόημα στη δουλειά που έχουμε κάνει όλοι εδώ πέρα». Ιτούδης

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

«Είμαι πολύ τυχερός που ζω σε αυτή την εποχή και έχω καθημερινή επικοινωνία με την οικογένειά μου. Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά για μένα η Εθνική ομάδα είναι όντως τιμή και δεν το λέω για να το πω. Όταν ο άνθρωπός σου στηρίζει αυτό που έχεις στο μυαλό σου, μπορείς να μπεις πιο εύκολα σε αυτή τη διαδικασία. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αφήνεις τη σύζυγό σου στο μαιευτήριο, αλλά είχα προετοιμαστεί πνευματικά. Όλοι εδώ στην ομάδα με βοήθησαν πολύ και ψυχολογικά, με τα λόγια τους, τα δώρα, τις εκπλήξεις τους. Αυτό σε βοηθά να δώσεις τη μάχη όπως πρέπει, σωστά. Αν θέλει η μοίρα να κάνει μια εξαίρεση και να έχω μια επιτυχία όπως ο Σπανούλης κάθε φορά που γινόταν πατέρας, θα το δεχτώ με μεγάλη χαρά». Ιτούδης

«Υπάρχει τόσο μεγάλη ομοψυχία σε αυτή την ομάδα, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Σίγουρα θα υπάρξουν και οι εντάσεις, αλλά υπάρχει αίσθημα αλληλοβοήθειας, να δώσεις στον άλλο μια συμβουλή. Κι αυτό το έχουν όλα τα παιδιά. Υπάρχουν στιγμές που και ο Θανάσης και ο Ιωάννης θα πιάσει κάποιον να του πει κάτι. Το πιο σημαντικό είναι ο καθένας να δέχεται τη συμβουλή και να καταλαβαίνει πως είναι για το καλό της ομάδας, χωρίς να το παίρνει ως προσβολή». Ιτούδης

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!