Λίγες ημέρες μετά τη μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Αλ Χιλάλ, ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr για το όχι και τόσο άδοξο φινάλε του Βραζιλιάνου.

Κάπου στα μέσα Ιουλίου, έλεγα μεταξύ σοβαρού και αστείου σε έναν φίλο μου πως «Δε θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν δω τον Νεϊμάρ στη Σαουδική Αραβία.» Προσέξτε. Μέχρι τότε δεν είχε κυκλοφορήσει το παραμικρό για αποχώρηση του Βραζιλιάνου από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Τελικά, αυτή μου η…. ιδέα έγινε πραγματικότητα, και παρακάτω θα προσπαθήσουμε σύντομα και στοχευμένα να δούμε τις -περισσότερες αν όχι όλες- παραμέτρους αυτής της μεταγραφής που κατ’εμέ αποτελεί την «ταφόπλακα» στην καριέρα του Νέι…

Το «μοιραίο» καλοκαίρι του 2017

Αρχές Αυγούστου του 2017, ο Νεϊμάρ σκοράρει ένα καταπληκτικό γκολ στο φιλικό «el clasico» απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Λίγες ώρες αργότερα ξεκινάει να αναπαράγεται η φήμη πως η Παρί Σεν Ζερμέν είναι έτοιμη να πληρώσει την αδιανόητη ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ. Και λίγες μέρες αργότερα, ο Νειμάρ παρουσιάζεται στο «Parc De Princes».

Αυτή είναι για εμένα η απόφαση που άλλαξε μια για πάντα την καριέρα του. Ο Βραζιλιάνος δεν άντεξε στη σκιά του Μέσι, ήθελε να είναι το νούμερο 1, ήθελε τη «Χρυσή Μπάλα» και πήγε στο Παρίσι. Τι ακολούθησε; Πολλά γκολ και ασίστ, πρωταθλήματα και κύπελλα Γαλλίας. Δηλαδή με λίγα λόγια, ένα τίποτα.

https://twitter.com/PSG_Report/status/1691495187405582350

«Ο Νεϊμάρ θέλει να επιστρέψει στη Μπαρτσελόνα!»

Από το καλοκαίρι του 2019, μέχρι και το εφετινό, αυτή η ατάκα «έπαιζε» σε κάθε αθλητικό σάιτ οποιαδήποτε χώρας. Και με όσα έχουν διαρρεύσει (το έχει πει και ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ), μια χρονιά αυτή η επιστροφή όντως ήταν έτοιμη να συμβεί και… χάλασε στις λεπτομέρειες.

Δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα μπορούσε να συμβεί φέτος, διότι ο Τσάβι εξαρχής ξεκαθάρισε στον «τρελαμένο» με την ιδέα της επιστροφής του Νέι, Τζοάν Λαπόρτα πως δεν θέλει τον παίκτη στην ομάδα. Όχι φυσικά επειδή δεν είναι καλός, αλλά επειδή θα επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τα αποδυτήρια και τους νεαρούς παίκτες. Είχε δίκιο; Κλείνουμε προς το ναι, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα συνέβαινε, αφού στα 31 του ο Νεϊμάρ αποφάσισε να πάει στη Σαουδική Αραβία.

https://twitter.com/DeadlineDayLive/status/1691061812748492800

Γελοίο να λέτε πως το έκανε για τα χρήματα!

Διαβάζω σε πολλά σχόλια πως «το έκανε για τα χρήματα», «εσύ αν σου έδιναν τόσα θα έλεγες όχι;» κλπ. Μπούρδες. Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι ο Νεϊμάρ 6 χρόνια στο Παρίσι (αφήνουμε έξω όσα πήρε στη Βαρκελώνη) δεν έγινε ζάμπλουτος; Τα χρήματα του λείπουν; Όχι βέβαια είναι η απάντηση.

Αυτό που στα αλήθεια του λείπει είναι να τον αναγνωρίσει ο κόσμος. Και αφού δεν το κατάφερε αυτό μετά τις τρομερές χρονιές του στη Μπαρτσελόνα (Ε, υπήρχε και ένας κύριος Μέσι εκεί), ούτε στην Παρί, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα το καταφέρει ποτέ.

Η καριέρα του κάπου εδώ…. τελείωσε!

Ξέρετε, είναι πολύ άσχημο που γράφω αυτά τα λόγια για τον αγαπημένο μου ποδοσφαιριστή (εξαιρούνται Ροναλντίνιο και Μέσι). Είναι πολύ δύσκολο να σκέφτομαι πως θα μπορούσε να γυρίσει ξανά πίσω στην αγαπημένη μου ομάδα, αλλά τελικά μια σειρά παραγόντων, δεν το «επέτρεψαν». Είναι πολύ κακό αλλά ταυτόχρονα και πολύ εύκολο που μπορώ να παραδεχθώ πως η καριέρα του κάπου εδώ τελείωσε. Εκτός αν του χρόνου «τα σπάσει» με τους Άραβες και γυρίσει στην Ευρώπη. Και πάλι όμως δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να κάνει κάτι.

Αυτό το χαμογελαστό αγόρι που έπαιζε για τη χαρά του παιχνιδιού και λατρευόταν από όλο τον κόσμο με τη «μπλαουγκράνα» φανέλα, πλέον έχει γίνει ένας περίγελος. Τέτοια χαρά και ενθουσιασμό εμφανίζει μόνο όταν φοράει τα κίτρινα της Βραζιλίας, δηλαδή ούτε 10 ματς το χρόνο. Είναι πολύ κρίμα ένας τόσο προικισμένος παίκτης να φτάνει σε αυτό το σημείο, όμως Νέι, εσύ φταις που από τα 31 σου είσαι πλέον παλαίμαχος….