Ο Έντι Ενκέτια έχει βαλθεί να δείξει σε όλους ότι δεν είναι η λύση ανάγκης, αλλά, ο επιθετικός που έχει ανάγκη η Άρσεναλ!

«Όλη την εβδομάδα προπονήθηκε τόσο σκληρά. Σαν κτήνος. Σαν πραγματικό ζώο. Ήταν σαν να μου έλεγε “Μεγάλε αν δεν με βάλεις βασικό μάλλον είσαι… τυφλός”. Ο Έντι Ενκέτια είναι ένας παίκτης που ξεχωρίζει από τους άλλους. Δεν έρχεται να σου πει “γιατί δεν με έβαλες”. Αλλά σου δείχνει “πρέπει να με βάλεις”. Και αυτό λέει πολλά από μόνο του».

Ο Μίκελ Αρτέτα θα πει καλό λόγο για τους παίκτες του όταν ένα ματς έχει πάει στράφι. Αλλά δύσκολο όταν έχει νικήσει η Άρσεναλ και έχοντας ένα… ανήσυχο απόγευμα. Όπως αυτό στην πρεμιέρα της στην Premier League με αντίπαλο τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο «Έμιρεϊτς».

Ο Ισπανός τεχνικός, όμως, φρόντισε να… ντοπάρει τον άνθρωπο που σημείωσε το πρώτο γκολ της αγωνιστικής χρονιάς. Ξέρει πόσο σημαντικός είναι και ότι έχει να τραβήξει… κουπί. Ο Ενκέτια δεν στοίχισε ούτε λίρα για τους «κανονιέρηδες», όμως, δείχνει γιατί είναι τόσο ικανός στράικερ όταν πρέπει!

Και όπως φαίνεται το παλμαρέ του δεν είναι μόνο γεμάτο από κινήσεις που φέρνουν τέρματα. Μα κατά κύριο λόγο…τηλεφωνήματα. Όπως ο αγαπημένος του πανηγυρισμός!

Από μικρός ήταν κόντρα σε όλους!

Η Τσέλσι ναι μεν έχει καλές ακαδημίες. Οι Λονδρέζοι κατά καιρούς έχουν τάξεις με σπουδαίους παίκτες. Ωστόσο, οι ευκαιρίες που τους δίνουν για να εξελιχτούν είτε στα πρώτα τους βήματα, είτε αργότερα στην πρώτη ομάδα είναι λίγες ως ελάχιστες. Μάλιστα, ο μικρός Έντι αν και έδειχνε ότι μπορεί να πάει μπροστά με την ταχύτητά του και την ικανότητά του να «διαβάζει» το παιχνίδι έμεινε ελεύθερος από τους «μπλε»,

Αυτό δεν χάλασε την Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» μην μπορώντας να πιστέψουν ότι ένα τόσο σπουδαίο έμεινε χωρίς ομάδα τον έκαναν άμεσα δικό τους. Τα υπόλοιπα είναι λίγο ως πολύ ιστορία με τον ίδιο να διαπρέπει στα τμήματα υποδομής και να πηγαίνει από γκολ σε γκολ και να είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Μέχρι που έγινε βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας των Λονδρέζων υπό τις οδηγίες του Ουνάι Έμερι με τον Μίκελ Αρτέτα να τον καθιερώνει στα πλάνα του.

Κάτι παραπάνω από αναπληρωματικός πολυτελείας! 

Δεν είχε να πει πολλά. Αλλά είχε να κάνει πολλά. Ο Έντι Ενκέτια από τότε που προβιβάστηκε ήταν στο… περίμενε. Και το έκανε καρτερικά. Βλέποντας και χωρίς να βγάλει άχνα. Μάθαινε τόσα από εκείνους που ήταν πιο μπροστά του. Ωστόσο, σιγά- σιγά ξεκίνησε να μεγαλώνει και να μην τον χωράει ο πάγκος.

Ο Μίκελ Αρτέτα τη σεζόν 2022-2023 του έδινε λεπτά ως αλλαγή. Μέχρι που μπήκε στα… βαθιά, αφού ο Γκάμπριελ Ζεσούς τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Ο Ενκέτια ήταν σαν έτοιμος από καιρό. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση «ψαρωμένος». Δεν ήταν μόνο τα γκολ του, αλλά και ο τρόπος που τα σημείωνε. Όπως εκείνο με τη Γουέστ Χαμ στο «’Έμιρεϊτς» με τον Βραζιλιάνο στις εξέδρες να τον καμαρώνει και τον Άγγλο να κάνει… πίβοτ και να σκοράρει.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη στιγμή του δεν ήταν παρά το εντός έδρας παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκεί έκανε πράγματα και θαύματα, όπου σημείωσε δύο γκολ στη νίκη της ομάδας του με σκορ 3-2 με το δεύτερο να είναι το πιο κρίσιμο, αφού μπήκε στο 90′ και έδωσε τη νίκη στους «κανονιέρηδες». Είπαμε κάτι παραπάνω από μία απλή αλλαγή.

Δεν… λύγισε με το «14» στην πλάτη!

Είχε σημειώσει κάποια γκολ. Μερικά κόντρα στη Τσέλσι εκτός από εντυπωσιακά ήταν και σημαντικά. Ο Έντι Ενκέτια δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά όταν έμαθε ότι έχει την ευκαιρία για να φορέσει το «14» στην πλάτη. Όχι κάποιο τυχαίο νούμερο στην Άρσεναλ. Αλλά αυτό με το οποίο έχει διαπρέψει… κάποιος Τιερί Ανρί. Ο άνθρωπος με τα περισσότερα γκολ με το κανόνι στο στήθος.

Τα social media πήραν «φωτιά». Οι ειρωνείες, το κράξιμο και άλλα πολλά ήταν καθημερινότητα πλέον. Εκείνος δεν άκουσε. Δεν «λύγισε» από την πίεση από τις απαιτήσεις και το έδειξε με τα γκολ του τη σεζόν 2022-2023, όπου έφτασαν τα εννιά σε όλες τις διοργανώσεις με τις τελικές του πάσες να είναι τρεις.

Για όλους έχει ένα γκολ μέσα στο «Έμιρεϊτς»

Η Νότιγχαμ Φόρεστ δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει εύκολη τη ζωή της Άρσεναλ στην πρεμιέρα της στην Premier League. Ήθελε να αγχώσει τους Λονδρέζους μπροστά στον κόσμο τους. Και για ένα μεγάλο κομμάτι τα κατάφερε. Μέχρι ο Μαρτινέλι έκανε μία… πιρουέτα και έδωσε την μπάλα στον Ενκέτια. Ο Άγγλος άσος πέρασε την μπάλα από το μάτι της βελόνας και νίκησε τον Ματ Τέρνερ για το 1-0. Αυτό ήταν. Όλα έγιναν πιο εύκολα και απλά για τους γηπεδούχους.

Και όχι μόνο αυτό. Ο νέος ήρωας της Άρσεναλ όταν παίζει στο «σπίτι» της πάντα έχει… κέφια! Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από τους αριθμούς του, αφού μετράει 14 γκολ σε 16 εμφανίσεις στο «Έμιρεϊτς».