Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού ανακοίνωσε ότι έχει απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στις επίσημες γυναικείες διοργανώσεις της

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι έχει απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στις επίσημες γυναικείες διοργανώσεις της, ενώ διεξάγει «ενδελεχή ανάλυση» των εξελίξεων, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Οι νέοι κανονισμοί, που εγκρίθηκαν από το συμβούλιο της FIDE αυτόν τον μήνα, θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Αυγούστου και απαιτούν από τους τρανς παίκτες να παρέχουν «επαρκή απόδειξη μιας αλλαγής φύλου που συμμορφώνεται με τους εθνικούς τους νόμους και κανονισμούς».

«Σε περίπτωση που το φύλο αλλάξει από αρσενικό σε θηλυκό, ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε επίσημες διοργανώσεις της FIDE για γυναίκες μέχρι να ληφθεί περαιτέρω απόφαση της FIDE», ανέφερε η ομοσπονδία.

«Η FIDE αναγνωρίζει ότι αυτό είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα για το σκάκι και ότι εκτός από τους τεχνικούς κανονισμούς για τους κανονισμούς των διεμφυλικών μπορεί να χρειαστεί να αναπτυχθεί περαιτέρω πολιτική στο μέλλον σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία», ανέφερε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος της FIDE είπε ότι η απόφαση ελήφθη για να καθοριστούν καλύτερα οι διαδικασίες που εμπλέκονται όταν ένας παίκτης αλλάζει φύλο.

«Η νομοθεσία για τους τρανς αναπτύσσεται γρήγορα σε πολλές χώρες και πολλοί αθλητικοί φορείς υιοθετούν τις δικές τους πολιτικές. Η FIDE θα παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και θα δει πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στον κόσμο του σκακιού», ανέφερε η δήλωση.

«Δύο χρόνια είναι ένα χρονικό περιθώριο που φάνηκε λογικό για τις ενδελεχείς αναλύσεις τέτοιων εξελίξεων. Είναι προκειμένου να τεθεί μια συγκεκριμένη προθεσμία για επανάληψη αυτών των πολιτικών, χωρίς να βιαστούμε».

Οι τρανς παίκτες μπορούν ακόμα να αγωνίζονται στις «ανοιχτές» κατηγορίες τουρνουά, πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι σκακιστικοί αγώνες είναι ανοιχτοί σε όλους τους παίκτες, με εξαίρεση μερικά τουρνουά όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών.

Τα διοικητικά όργανα για αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας, του στίβου και της κολύμβησης, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής για τις τρανς γυναίκες σε κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!
Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε!