Πολλά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία είχε η χθεσινή αναμέτρηση της Σίτι με την Σεβίλλη για το Uefa Super Cup.

Από τη Μάντσεστερ Σίτι στη Σεβίλη, από τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον Χοσέ Λουίς Μεντιλαμπάρ και από τον Εν Νεσίρι Κόουλ Πάλμερ. Αυτά τα είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ 2023 (Μάντσεστερ Σίτι -Σεβίλλη 1-1, 5-4 στα πέναλτι), χθες (16/8) στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», σύμφωνα με τη Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

Αναλυτικά τα ρεκόρ:

* Η νικήτρια του Champions League έχει κερδίσει 10 από τις 11 τελευταίες συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Η εξαίρεση έγινε το 2018 όταν η Ατλέτικο Μαδρίτης (νικήτρια του Europa League) νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης (4-2).
* Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε η 25η ομάδα (και η 6η αγγλική) που κατέκτησε το τρόπαιο.
* Η Σεβίλλη έχει κερδίσει μόνο 1 από τις 7 συναντήσεις της στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Την πρώτη φορά το 2006 εναντίον της Μπαρτσελόνα), χάνοντας τις έξι που ακολούθησαν.
* Η ομάδα που σημείωσε το πρώτο γκολ κέρδισε τις 22 από τις 29 αναμετρήσεις του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ που έχουν παιχτεί σε έναν μόνο αγώνα. Σε 4 από αυτές τις 7…επιστροφές, η χαμένη ομάδα ήταν μόνο η Σεβίλλη. (2007 vs Μίλαν, 2015 vs Μπαρτσελόνα, 2020 vs Μπάγερν, 2023 vs Μάντσεστερ Σίτι).

* Ήταν το 3ο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ με δύο Ισπανούς προπονητές (Πεπ Γκουαρντιόλα κα Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ), μετά τις συναντήσεις 2010 (Κίκε Σάντσες Φλόρες και Ράφα Μπενίτεθ) και 2015 (Λουίς Ενρίκε και Ουνάι Έμερι).
* Ο Γιουσέφ Εν Νεσίρι είναι ο 2ος Μαροκινός παίκτης που σκοράρει σε αγώνα Super Cup Ευρώπης. Ο πρώτος ήταν ο Χακίμ Ζίγετς το 2021 για την Τσέλσι κόντρα στη Βιγιαρεάλ.
* Ο Εν Νεσίρι σημείωσε 18 γκολ με τη Σεβίλλη το 2023. Tο υψηλότερο ρεκόρ μεταξύ των σημερινών παικτών της La Liga σε όλες τις διοργανώσεις σε αυτό το ημερολογιακό έτος (ο επόμενος είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφκι με 15).

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

* Ο Κόουλ Πάλμερ έγινε ο 2ος παίκτης που σκόραρε στο Community Shield (Αγγλικό Super Cup) και στο UEFA Super Cup την ίδια χρονιά, μετά τον Μάικλ Όουεν το 2001.

* Ο Κόουλ Πάλμερ (ηλικίας 21 ετών 102 ημερών) είναι ο 2ος νεότερος Άγγλος παίκτης που σκόραρε σε αγώνα Σούπερ Καπ Ευρώπης. Πίσω μόνο από τον Ντέιβιντ Φέρκλοφ που σκόραρε για τη Λίβερπουλ εναντίον του Αμβούργου το 1977 σε ηλικία 20 ετών 321 ημερών.
* Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει κερδίσει όλα τα ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ που έχει «παίξει» ως προπονητής (4 στα 4). Ισοφάρισε τον κάτοχο του ρεκόρ Κάρλο Αντσελότι που επίσης κέρδισε το τρόπαιο 4 φορές.

* Ο Γκουαρντιόλα είναι ο πρώτος προπονητής που κατακτά το τρόπαιο με 3 διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα 2009, 2011, Μπάγερν 2013, Μάντσεστερ Σίτι 2023).
* Ο Γκουαρντιόλα με μόλις 15 χρόνια καριέρας έγινε ο 2ος πιο νικητής προπονητής όλων των εποχών. Έχει 36 τρόπαια στον απολογισμό του τώρα. Έχει ξεπεράσει τους 35 τίτλους του Μιρτσέα Λουτσέσκου (σε μια καριέρα 42 ετών) και πλησιάζει πιο κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του Άλεξ Φέργκιουσον (49 τίτλοι σε 39 καριέρας).

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!