Ο Ντένις Μπέργκαμπ είχε μεγάλο φόβο με τα αεροπλάνα, αλλά, αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι... αέρινος στο στιλ παιχνιδιού του.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες και ακόμη περισσότερες δηλώσεις γύρω από την κλάση του Ντένις Μπέργκαμπ. Για το πόσο σπουδαίος ήταν σαν παίκτης. Αλλά κυρίως σαν άνθρωπος. Για το κύρος που είχε και τον σεβασμό που εξέπεμπε.

Ειδικά οι συμπαίκτες του όταν πάει η κουβέντα σε εκείνον πίνουν νερό στο όνομά του. Στην ιστορία έχει μείνει μία ατάκα του Τιερί Ανρί που είχε απαντήσει στην ερώτηση που του είχε γίνει για το ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε στην καριέρα του: «Ο Ντένις Μπέργκαμπ. Όχι ο Λιονέλ Μέσι. Αλλά ο Ντένις Μπέργκαμπ.

Ήταν απλά μία ιδιοφυΐα. Έκανε τη ζωή μας τόσο εύκολη όσο είχε την μπάλα στα πόδια του. Μπορούσε να δημιουργήσει και να σκοράρει με την ίδια ευκολία».

Η αρχή του Ντένις Μπέργκαμπ. Η αρχή ενός θρύλου

Ο Ολλανδός γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1969 στο Άμστερνταμ. Και όπως ήταν λογικό, αφού είχε έφεση, με την μπάλα στα πόδια του έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Άγιαξ. Που αλλού;

Ήδη από τα μικράτα του έδειχνε ότι θα πάει μπροστά. Τεχνική κατάρτιση, καλές επαφές με την μπάλα και μπορούσε εύκολα να σκοράρει. Σίγουρα νούμερά του δεν ήταν τόσο καλά για να σπάσει το ένα ρεκόρ, μετά το άλλο. Ακόμα και τότε που οι άμυνες ήταν πιο… χαλαρές σε σχέση με τώρα.

Ωστόσο, ξεχώριζε για το αρχοντικό στιλ παιχνιδιού του. Αέρινο! Ήταν… ιπτάμενος και ας μην έβαζε το πόδι του σε αεροπλάνο -από το 1994 και έπειτα-. Μετά τον Άγιαξ ακολούθησε η Ίντερ με τον Μπέργκαμπ να είναι κάτοικος Μιλάνου για δύο χρόνια (1993-1995), χωρίς όμως να το αγαπήσει και να αγαπηθεί από αυτό.

Μέχρι που ήρθε η μεταγραφή του στην Άρσεναλ και εκεί άλλαξαν όλα. Όχι μόνο για τον ίδιο. Αλλά και για την αγγλική ομάδα που μαζί του… απογειώθηκε και κατάφερε να συνδυάσει το θέαμα με την αποτελεσματικότητα!

Ο φόβος με τα αεροπλάνα o πιο δύσκολος αντίπαλός του

Κακά τα ψέματα. Σε μία εποχή που ακόμα το ποδόσφαιρο ταχυδυναμικά δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο που είναι σήμερα ο Ντένις Μπέργκαμπ ήταν εύκολο να κάνει τη διαφορά. Ειδικά όταν είχε την μπάλα στα πόδια του.

Ναι μεν δεν ήταν ο πιο γρήγορος, αλλά, όπως είχε κάποτε και ο Αντρέα Πίρλο το ποδόσφαιρο δεν παίζεται με τα πόδια, αλλά με τον… εγκέφαλο. Και αυτό ίσχυε στο 100% για τον Ολλανδό.

Ωστόσο, στον εγκέφαλό του αρκούσε να γίνει ένα… κλικ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 όταν δύο δημοσιογράφοι συμπατριώτες του τού έκαναν μία πλάκα όσον αφορά το αεροπλάνο που ήταν όλοι μέσα.

Αυτή η φάρσα είχε να κάνει με μία… βόμβα που βρισκόταν στο εν πτήσει αεροπλάνο. Οι δυο τους γέλασαν. Αλλά ο «Ντένις ο τρομερός» έμεινε χωρίς… φτερά, αφού από εκεί και πέρα είχε τον γνωστό και διάσημο φόβο με τα αεροπλάνα. Κάτι που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να μπει μέσα για τα μακρινά ματς που η μεταφορά έπρεπε να γίνει τον εν λόγω τρόπο.

Παρόλα αυτά η φοβία του δεν μείωσε ούτε την απόδοσή του, ούτε την αγάπη που είχαν προς το πρόσωπό του οι οπαδοί της Άρσεναλ που είχαν ένα μεγάλο πανό για εκείνον όπου έγραφε: «Γιατί να πετάξεις όταν μπορείς να περπατήσεις στο νερό;».


Μερικά πράγματα που έκανε μόνο ο Ντένις Μπέργκαμπ στην Άρσεναλ

Ο Ντένις Μπέργκαμπ, τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα έζησε στην Αγγλία με τη φανέλα της Άρσεναλ. Δίπλα στον Αρσέν Βενγκέρ που τον εμπιστεύτηκε με κλειστά μάτια.

Ο Ολλανδός φόρεσε τη φανέλα με το κανόνι στο στήθος από το 1995 ως το 2006. Ήταν μέλος -και μάλιστα σημαντικό- του τελευταίου πρωταθλήματος των Λονδρέζων το 2004. Ήταν μέλος των «Ανίκητων», ενώ πανηγύρισε 87 γκολ, 94 ασίστ σε 315 ματς και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα.

Παράλληλα, το «Έμιρεϊτς» άνοιξε τις πύλες του τον Αύγουστο του 2006 για το προς τιμήν του φιλικό παιχνίδι ανάμεσα σε θρύλος του Άγιαξ και της Άρσεναλ.

Εκτός αυτού υπάρχει άγαλμα έξω από το γήπεδο για χάρη του, ενώ το τέρμα του με αντίπαλο την Νιούκαστλ κόντρα στον Νίκο Νταμπίζα θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο που έχει σημειωθεί στην Premier League.