O Ουσμάν Ντεμπελέ αποχωρεί από την Μπαρτσελόνα στο χειρότερο timing για εκείνον, πηγαίνοντας σε μία ομάδα με πολλά ερωτηματικά.

«Ο Ουσμάν Ντεμπελέ είναι από τους καλύτερους παίκτες που υπάρχουν. Είναι χαρά και τιμή μας που είναι μαζί μας. Και αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη είναι ανώτερος από τον Κιλιάν Μπαπέ». Αυτή ήταν η ατάκα του Ζοάν Λαπόρτα τον Ιανουάριο του 2022. Ήταν η εποχή που η Μπαρτσελόνα τη μία προσπαθούσε να κρατήσει τον Γάλλο εξτρέμ στις τάξεις της με νέο συμβόλαιο. Την άλλη προσπαθούσε να τον πουλήσει κάπου για να βγάλει τα… σπασμένα. Και από την άλλη δεν είχε πρόβλημα να τον κρατήσει, χωρίς νέο συμβόλαιο, αρκεί να έπαιζε όσο καλύτερα μπορούσε και όπου βγει.

Ο νεαρός εξτρέμ από νωρίς είχε θέσει πολύ ψηλά τις βάσεις και τα standards. Η μία και μοναδική του σεζόν στη Γερμανία με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή για τους Καταλανούς, ώστε να κινηθούν για την απόκτησή του. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά να ενδώσουν στις σκληρές διαπραγματεύσεις των Βεστφαλών και να δώσουν όλα τα χρήματα που εκείνοι ζητούσαν, ώστε να τον ντύσουν στα χρώματά τους.

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2023. Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι ζει μία απόγνωση. Ένα δράμα όσον αφορά το μέλλον του Κιλιάν Μπαπέ και αν τελικά θα τον κρατήσει ή αν θα τον χάσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης Κάτι σαν την Μπαρτσελόνα πριν από μερικούς μήνες με τον Ντεμπελέ. Εν τέλει οι Παριζιάνοι πολεμούν τη φωτιά με… φωτιά -τακτική που πρώτος εφάρμοσε ο Πάνος Κιάμος – έχοντας δώσει τα χέρια με τον εξτρέμ της Μπαρτσελόνα.

Μία κίνηση που αν τους βγει σε βάθος χρόνου με θετικό πρόσημο όλοι θα έχουν να λένε για εκείνη. Ειδικά από την ώρα και τη στιγμή που μπορεί να στοιχίσει λιγότερο από 30 εκατομμύρια ευρώ -μάλλον 27-. Αλλά ακόμη και αν πάει… άπατη κανείς δεν θα τους «χρεώσει», ούτε θα τους βγάλει στη… σέντρα, μιας και έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, αποκτώντας έναν παίκτη που έχει πάρα πολλά ίδια χαρακτηριστικά με τον Μπαπέ.

Επιτέλους, ο Ουσμάν Ντεμπελέ πηγαίνει σε μία ομάδα του επιπέδου του!

Μία μεγάλη επένδυση που (δεν) έπιασε

Αναλόγως πως βλέπει το ποτήρι ο καθένας. Άλλοι το βλέπουν μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο. Έτσι και η μεταγραφή του Ουσμάν Ντεμπελέ στην Μπαρτσελόνα. Ο Γάλλος άφησε την Μπορούσια Ντόρτμουντ για 145 εκατομμύρια ευρώ. Μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ισπανικού συλλόγου. Τα πρώτα του χρόνια στη Βαρκελώνη μόνο εντυπωσιακά δεν ήταν.

Μία έπαιζε και πέντε δεν έπαιζε. Ο Ντεμπελέ είχε γίνει πρώτο θέμα όχι για κάποιο γκολ ή για κάποιο ρεκόρ που κατέρριψε. Αλλά για το γεγονός ότι έχανε προπονήσεις και ότι αργούσε να κοιμηθεί, γιατί έπαιζε μέχρι τα ξημερώματα είτε FIFA, είτε άλλα on line παιχνίδια. Κάτι και όχι τόσο ώριμο αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι στην Ισπανία -και γενικότερα- περίμεναν από εκείνον να βγει μπροστά και να δείξει ότι τα αξίζει όλα αυτά τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για χάρη του και με το παραπάνω.

Οι «κατσάδες» που έπεσαν τότε από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Αλλά και ο χρόνος που πέρασε τον έκαναν πιο ώριμο. Κάτι που φαινόταν στο γήπεδο ολοένα και περισσότερο. Αποκορύφωμα η σεζόν 2022-2023 όπου συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε η Μπαρτσελόνα να επιστρέψει στα πρωταθλήματα, μετά το 2019!

Ο άνθρωπος που τον στήριξε και τον πίστεψε είναι στην Μπαρτσελόνα

«Δεν ξέρω τι θα κάνετε. Αλλά θέλω τον Ντεμπελέ ο κόσμος να χαλάσει». Ο Τσάβι δεν είχε υπογράψει καλά- καλά το νέο του συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα για να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία και ο Ισπανός ζήτησε ένα πράγματα από τον Ζοάν Λαπόρτα. Να μην αφήσει τον Γάλλο εξτρέμ να φύγει.

Από εκεί και πέρα και όλα όσα ακολούθησαν πίσω από τις… κάμερες και τις κλειστές πόρτες το γνωρίζουν καλύτερα οι δύο άνδρες. Ο Τσάβι με τις κινήσεις του, τα λόγια του και γενικότερα τις πράξεις του έδειξε ότι στηρίζει και πιστεύει όσο κανείς άλλος τον Ντεμπελέ. Αυτό ήθελε και χρειαζόταν εκείνος. Κάποιον που να βάλει… πλάτη. Οι εμφανίσεις του Γάλλου εξτρέμ δεν δικαίωσαν μόνο τον ίδιο. Μα περισσότερο απ’ όλους τον Τσάβι που τον αναγέννησε!

Η καλύτερη περίπτωση για τον Ντεμπελέ

Από ταλέντο; Άλλο τίποτα. Από αυτό ποτέ δεν είχε πρόβλημα ο Ουσμάν Ντεμπελέ. Όμως, όταν ο Θεός μοίραζε… μυαλό και χαρακτήρα φαίνεται πως εκείνος κρατούσε ομπρέλα. Ναι μεν στην Μπαρτσελόνα τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε ότι έχει ωριμάσει και ότι μπορεί να βγει μπροστά αν και εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ο ηγέτης και αυτός που μπορεί να πάρει την ομάδα -όποια και αν είναι αυτή από το χεράκι- και να την οδηγήσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Γι’ αυτό και η Παρί Σεν Ζερμέν φαντάζει ως η καλύτερη περίπτωση ομάδας για τον Ντεμπελέ. Μιας και εκεί πέρα άλλοι θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ταμπέλα του ηγέτη που έχουν πάνω τους. Και όχι εκείνος. Τουλάχιστον όχι σε πρώτη φάση!

Η χειρότερη μεταγραφή για την Παρί

Όσα χρήματα και αν κοστίσει η μεταγραφή του Ουσμάν Ντεμπελέ για την Παρί Σεν Ζερμέν θα είναι λίγα. Από αυτή την άποψη οι Παριζιάνοι έκαναν πολύ καλά και κινήθηκαν για την αγορά του. Πόσο μάλλον αν καταφέρουν να τον χαρούν, έχοντας στο ρόστερ τους γι’ ακόμη έναν χρόνο και τον Μπαπέ. Οι δύο Γάλλοι θα βάλουν… φωτιά στα άκρα των Παριζιάνων με την τεχνική τους κατάρτιση και την ταχύτητα που διαθέτουν!

Ωστόσο, η Παρί Σεν Ζερμέν για να προχωρήσει στην Ευρώπη δεν θέλει «αιώνια ταλέντα». Αλλά ηγέτες. Και παίκτες που δεν τραυματίζονται εύκολα. Ποδοσφαιριστές που δεν… μασάνε στα δύσκολα και δεν καταλαβαίνουν από καυτές έδρες. Και αγωνιστικά σίγουρα έναν σέντερ φορ και όχι ακόμη έναν εξτρέμ. Οπότε αν τους βάλει κάτω κανείς τους λόγους καταλαβαίνει, γιατί αυτή η μεταγραφή δεν είναι και τόσο καλή για την Παρί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

https://www.youtube.com/watch?v=kk7FoiU00Gk&ab_channel=SVMM