Η Εθνική Ελλάδος προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ένα καλοκαίρι που εκπέμπει μια περίεργη... αύρα.

Βρισκόμαστε πλέον περίπου τρεις εβδομάδες από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου η Εθνική θα διεκδικήσει μια σημαντική διάκριση. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη συνεχίζει την προετοιμασία της για να εμφανιστεί όσο πιο έτοιμη γίνεται.

Μια προετοιμασία που δεν είναι όπως θα περιμέναμε. Οι έμπειροι παίκτες που δεν θα μπορέσουν να ενισχύσουν την Εθνική είναι αρκετοί. Η ποιότητα δυστυχώς δεν είναι σε μεγάλα επίπεδα και έτσι θα πάμε σε μια σύνθεση… πιο ανάγκης. Σε σχέση πάντα με αυτό που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε μέσα στο παρκέ.

Το καλοκαίρι λοιπόν μπορεί να είναι περίεργο, με όλες αυτές τις απουσίες (η κάθε μία για δικούς της λόγους), όμως η Εθνική θα πρέπει να το αφήσει πίσω και ο Δημήτρης Ιτούδης να δουλέψει με τα όπλα που έχει.

Όλοι στην Εθνική… κρέμονται από τον Γιάννη

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα αποτελούσε πρώτο θέμα. Πέρσι ήταν επειδή ήταν πανέτοιμος και θα τον βλέπαμε να ηγείται σε άλλη μία διοργάνωση. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο «Greek Freak» έμεινε νωρίς εκτός πλέι-οφ στο ΝΒΑ. Κάτι που ίσως έδειχνε πως θα ήταν ξεκούραστος για την Εθνική.

Ωστόσο, το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στο γόνατο εδώ και αρκετό καιρό -είναι η αλήθεια- έπρεπε να διορθωθεί. Έτσι οι Μπακς αποφάσισαν να τον βάλουν στο χειρουργείο. Κάτι που μάθαμε λίγο αργότερα και όχι εκείνο το διάστημα. Ο Γιάννης συνεχίζει την αποθεραπεία του και όλοι περιμένουν τι θα αποφασίσει.

Όπως ήταν λογικό ο Ιτούδης τον συμπεριέλαβε στην προεπιλογή. Οι Μπακς είναι δεδομένο πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να παίξει. Όμως η απόφαση είναι δική του. Αν εκείνος νιώσει πως είναι καλά δεν θα διστάσει να πει το «ναι». Και το Μιλγουόκι δεν θα έχει λόγο.

Παρόλα αυτά ο Γιάννης δεν πρόκειται να κοροϊδέψει κανέναν. Όπως είπε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο σε ερώτηση που του έγινε, αν δεν ήθελε θα είχε μείνει ήδη εκτός. Τη δικαιολογία άλλωστε την είχε. Έκανε ολόκληρη εγχείρηση. Η Εθνική θα τον περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή. Αν είναι οκ θα φορέσει ξανά το Εθνόσημο. Αν όχι δεν πρόκειται να επιβαρύνει την ομάδα και να μείνει εκτός μετά από ένα ματς πχ.

Όλοι φυσικά ελπίζουν για την επάνοδό του. Δεν ανακαλύπτει κανείς την Αμερική. Αν ο Γιάννης παίξει αλλάζουν τα δεδομένα για την πορεία της Ελλάδας στο τουρνουά. Προς το παρόν λοιπόν περιμένουμε…

Η… λειψανδρία στα γκαρντ για την Εθνική και ο Γουόκαπ

Νικ Καλάθης, Κώστας Σλούκας και Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν είναι με την Εθνική. Οι δύο πρώτοι εδώ και τόσα χρόνια ήταν παρόντες σε συνεχόμενα καλοκαίρια. Δεν είπαν ποτέ όχι. Όμως τα χρόνια περνούν και το σώμα δεν αντέχει. Ο Σλούκας θέλει να είναι έτοιμος για τον Παναθηναϊκό, έπειτα από μια γεμάτη σεζόν που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.

Ο Καλάθης είναι πια 34 ετών. Η περίπτωσή του είναι περίεργη στη Φενέρ. Βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου και πρέπει να κοιτάξει το μέλλον του. Ίσως το Παγκόσμιο να ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξει πως είναι ακόμα στο κορυφαίο επίπεδο. Όμως ο Νικ ξέρει καλύτερα από όλους και επέλεξε πως δεν ήθελε να ρισκάρει.

Ο τρίτος της… παρέας είναι ο Ντόρσεϊ. Ένας παίκτης που πέρσι έδειξε καλά στοιχεία με το Εθνόσημο. Και εκείνος θέλησε να μείνει εκτός για να δουλέψει, έχοντας παράλληλα ένα θεματάκι στη μέση, συν ότι αναμένεται να γίνει πατέρας και θέλει να είναι κοντά στη σύντροφό του. Μια απώλεια που «πονάει» αρκετά. Καθώς ακόμα κι αν ήταν διαθέσιμος θα έμενε εκτός λογικά.

Οι απουσίες των Σλούκα-Καλάθη δεν άφηναν άλλα περιθώρια από το να επιλεγεί ο Τόμας Γουόκαπ. Ειδάλλως η Εθνική θα κατέβαινε χωρίς καθαρό οργανωτή. Θυμίζουμε πως ο Τάιλερ λογίζεται ως νατουραλιζέ, αφού η FIBA δεν τον πιάνει 100% Έλληνα παρά τις προσπάθειες της ΕΟΚ. Ωστόσο η επιθυμία του παίκτη να μη λάβει μέρος έκανε την επιλογή του Ιτούδη πιο εύκολη.

Ψάχνοντας τις κατάλληλες λύσεις

Με μια απλή ματιά στις κλήσεις βλέπουμε πως δεν υπάρχει ο άνθρωπος που θα απειλήσει σταθερά από μακριά. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει αυτή είναι η αλήθεια. Όλοι είναι σουτέρ μέρας. Παράλληλα, αποτελεί έκπληξη το «κόψιμο» του Λευτέρη Μαντζούκα, του πιο σταθερού ίσως σουτέρ. Όμως ο Ιτούδης μάλλον αναμένεται επιλέξει ανάμεσα σε παίκτες όμως ο Αγραβάνης, ο Θανάσης, ο Μήτογλου, συν φυσικά τον Γιάννη που είναι ακόμα αμφίβολος.

Η θέση «3» είναι… γεμάτη με Παπανικολάου, Παπαπέτρου και τον Ρογκαβόπουλο. Το ερωτηματικό και παράλληλα το στοίχημα είναι η περιφέρεια. Το μοντέρνο μπάσκετ ρίχνει εκεί το βάρος του, όμως αυτό δεν αναμένεται να είναι το πλάνο της Εθνικής. Οι παίκτες που απομένουν είναι μετρημένοι. Πλην του σίγουρου Γουόκαπ, ο Λαρεντζάκης και ο Λούντζης ήταν στην περσινή ομάδα, συνεπώς έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Εκείνοι που αναμένεται να παλέψουν για τις εναπομείναντες -πιθανόν δύο- θέσεις είναι οι Μωραΐτης, Μποχωρίδης, Τολιόπουλος και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να προστεθεί ένας από αυτούς και να πάρει περισσότερο χρόνο στο «2» ο Ρογκαβόπουλος.

Η δουλειά που έχει να κάνει ο Δημήτρης Ιτούδης δεν είναι εύκολη. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και από την στιγμή που δεν ξεκαθαρίζει η περίπτωση του Γιάννη θα πρέπει να δουλεύει σε δύο πλάνα ουσιαστικά. Το πιο σημαντικό είναι να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά που δίχως αμφιβολία είναι έτοιμα να δώσουν και την ψυχή τους για το Εθνόσημο, είτε παίζουν όλο το ματς, είτε απλά για μια κατοχή.