Το Debut.gr θυμάται τον Λεβ Γιασίν, τον μεγαλύτερο τερματοφύλακα που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στο ποδόσφαιρο του 20ου αιώνα δεν υπήρχαν ή έστω δεν άρεσαν τόσο οι θέσεις κάτω από τη μεσαία γραμμή. Αυτό άφηνε τους αμυντικούς και τον τερματοφύλακα σε υποδεέστερη μοίρα. Η άμυνα στο ποδόσφαιρο ίσως άλλαξε βαρύτητα αργότερα όμως τα εύσημα για την αναπτέρωση της θέσης του τερματοφύλακα σίγουρα τα παίρνει ο Λεβ Γιασίν.

Ο Λεβ Ιβάνοβιτς Γιάσιν γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1929 και μέχρι σήμερα θεωρείται ακόμα από πολλούς ως ο καλύτερος τερματοφύλακας που πέρασε ποτέ στην ιστορία του αθλήματος. Ολόκληρη την επαγγελματική του καριέρα την πέρασε με τη Dynamo Moscow. Εκεί κέρδισε συνολικά 5 φορές το πρωτάθλημα Ρωσίας και 3 φορές το σοβιετικό κύπελλο. Τι ήταν αυτό όμως που τον έκανε τόσο ξεχωριστό;

Πέρα από το ότι ήταν μια εμβληματική φιγούρα με 1,90 ύψος ο Γιασίν όπως και κάθε παίχτης που ξεχωρίζει στο ποδόσφαιρο ήταν μπροστά από την εποχή του. Στα χρόνια που ο τερματοφύλακας ήταν μια υποτιμημένη θέση ο Γιασίν την ανέδειξε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Ζώντας το παιχνίδι. Σε κάθε φάση του αγώνα ο Γιασίν σαν δεύτερος προπονητής έδινε οδηγίες στους αμυντικούς του φωνάζοντας για το τι πρέπει να κάνουν και πως θα πρέπει να σταθούν κόντρα σε κάθε επίθεση. Αυτό σήμερα είναι δεδομένο τότε όμως όχι μόνο ήταν κάτι πρωτόγνωρο αλλά πέραν κάθε φαντασίας για έναν παίχτη να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Yashin

Σιγά σιγά στο άκουσμα του ονόματός του οι αντίπαλοι “λούζονταν” από φόβο ενώ άρχιζε να δημιουργείται ένας θρύλος γύρω του. Σε αυτό, πέραν βέβαια από τις τρομερές επιδώσεις του, συνέβαλε και η στιλιστική άποψη του πράγματος. Ο Γιασίν ντυνόταν συνέχεια με μαύρη εμφάνιση και συνήθως φορούσε και ένα επίσης μαύρο καπέλο. Από αυτά προέκυψε και το “παρατσούκλι” του η “μαύρη αράχνη” το οποίο και θα τον συνόδευε στην υπόλοιπη καριέρα του.

Η χρυσή μπάλα στα χέρια του Γιασίν

Η αθλητικότητα, η ευελιξία, τα αντανακλαστικά και οι αποφάσεις του ήταν κυριολεκτικά από το μέλλον. Ίσως μπορεί να θεωρηθεί και ο εφευρέτης του παιχνιδιού ενός από τους σημερινούς καλύτερους τερματοφύλακες (του Manuel Neuer). Ο Γιασίνήταν αυτός που πρώτος ενσωμάτωσε στο παιχνίδι του αυτές τις θεαματικές εξόδους εκτός μεγάλης περιοχής. Τότε το συγκεκριμένο εγχείρημα πολύ το χαρακτήριζαν circus playstyle. Όμως ήταν το μέλλον μπροστά στα μάτια τους.

Έτσι το 1963 το αδύνατο έγινε δυνατό. Ο Λεβ Γιασίν γίνεται κάτοχος της χρυσής μπάλας, σπάζοντας το κατεστημένο και γράφοντας ιστορία. Ήταν και είναι ο πρώτος και ο μοναδικός τερματοφύλακας που το πέτυχε ποτέ. Τα στατιστικά μέχρι το τέλος της καριέρας του έρχονται να επιβεβαιώσουν την κατάκτηση αυτή. Έσωσε περισσότερα από 150 πέναλτι σε επαγγελματικό επίπεδο, κάτι που επίσης δεν έχει καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα. Κράτησε επίσης την εστία του ανέπαφη σε 270 από τα 326 παιχνίδια που έπαιξε. Επιπλέον ανακηρύχθηκε και ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ου αιώνα. Τέλος συμμετάσχει στη Dream Team της Fifa, στη World Cup All Time Team της Fifa καθώς και στη World Team του 20ου αιώνα.

Yashin

Επίλογος

Ο Λεβ Γιασίν απεβίωσε to 1990 όμως η κληρονομιά που άφησε στον χώρο του ποδοσφαίρου μένει μέχρι και σήμερα. Ήταν αδιαμφισβήτητα αυτός που έφερε το μέλλον στη θέση του τερματοφύλακα και δικαίως θεωρείτε ως ο καλύτερος που πέρασε ποτέ. Η μαύρη ενδυμασία του, το αγέρωχο ανάστημά του, οι εξωγήινες αθλητικές του ικανότητες και οι ακροβατικές του επεμβάσεις συντελούν το πορτρέτο της “Μαύρης Αράχνης” που μέχρι σήμερα δεσπόζει ανάμεσα στους καλύτερους του αθλήματος.