Ο Ολυμπιακός κλείνει σιγά-σιγά το ρόστερ του, με τα ερωτήματα να είναι πολλά για το τι έχει στο μυαλό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Βρισκόμαστε στα μέσα ενός… καυτού μπασκετικού καλοκαιριού και ο Ολυμπιακός, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες, κάνουν τις κινήσεις τους. Οι Ερυθρόλευκοι είδαν τους Κώστα Σλούκα και Σάσα Βεζένκοφ να χαιρετούν. Δύο τεράστιες απώλειες που το τεχνικό τιμ καλείται να καλύψει. Κάτι που δεν είναι, αλλά φυσικά όχι αδύνατο. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε το περίφημο ρητό «ουδείς αναντικατάστατος».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μετά τα όσα έγιναν με τον Νίκολα Μίροτιτς, βρήκε τον παίκτη που θα μοιραστεί τη θέση «4» με τον Άλεκ Πίτερς. Ο Λουκ Σίκμα έπιασε λιμάνι και πλέον μένει να αποδείξει πως η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο στην ταυτότητα. Μια κίνηση που μας δίνει την εντύπωση πως πλέον ο Έλληνας τεχνικός θα μεταφέρει το βάρος της δημιουργίας στην γραμμή των ψηλών. Και θα περιμένει το… ερωτηματικό, που δεν είναι άλλο από τον παίκτη που θα αποκτηθεί στη θέση «2» και θα εκείνος που θα τραβήξει στο σκορ.

Η δύναμη ισχύος στην front line

Μπορεί η περιφέρεια των Πειραιωτών να… έχασε με την απώλεια του Κώστα Σλούκα, ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι, όχι όμως και η front line. Ο Ολυμπιακός επέλεξε να πλαισιώσει τον Μουσταφά Φαλ με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, δημιουργώντας ίσως το καλύτερο δίδυμο σέντερ στη Euroleague. Συν τον νεραό Γιώργο Τανούλη. Και παράλληλα, πρόσθεσε στα πάουερ φόργουορντ τον Λουκ Σίκμα (προφανώς δεν είναι Βεζένκοφ, κανείς δεν είναι).

Μια πρώτη ματιά λοιπόν παρατηρούμε πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας ίσως ρίξει το βάρος της δημιουργίας στους ψηλούς. Καθόλου απίθανο αν αναλογιστούμε πως θα έχει στο ρόστερ του Φαλ και Σίκμα που βλέπουν… γήπεδο καλύτερα από πολλά γκαρντ. Ενώ και ο Μιλουτίνοφ δεν είναι και τόσο… αδαής σε αυτόν τον τομέα.

Συνεπώς τις σκηνές που βλέπουμε εδώ και δύο σεζόν με τον Φαλ να ανεβαίνει στην κορυφή για να κάνει «παιχνίδι» θα τις δούμε και με άλλους. Μια κίνηση που σίγουρα παίρνει την πίεση από τους κοντούς. Και φυσικά αναγκάζει τους αντίπαλους ψηλούς και τραβηχτούν προς τα έξω, αφήνοντας κενά στη ρακέτα. Κενά που δημιουργούν χώρους ώστε παίκτες όπως ο Παπανικολάου και ο ΜακΚίσικ μπορούν να εκμεταλλευτούν. Περιμένουμε λοιπόν ακόμα πιο… fun to watch καταστάσεις από τον Έλληνα τεχνικό.

Το μεγάλο ερωτηματικό που έχει ο Ολυμπιακός

Με την γραμμή των ψηλών να έχει κλείσει κατά μεγάλο ποσοστό, το βάρος πέφτει στον γκαρντ. Η υπόθεση με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν προχώρησε καθώς η Φενέρμπαχτσε δεν θέλει να τον αφήσει να φύγει. Έτσι ο Ολυμπιακός είναι αναγκασμένος να εξαντλήσει τις πιθανότητές του για παίκτη από το NBA, έχοντας παράλληλά το βλέμμα τους σε παίκτες όπως ο Νταρούν Χίλιαρντ.

Όπως κι αν έχει το δεδομένο είναι ένα. Αφού η δημιουργία του Σλούκα αναμένεται να ισοσκελίζεται από τους ψηλούς, το σκορ που χάνεται από τον Βεζένκοφ θα καλυφθεί από το «2». Τα ερωτηματικά λοιπόν είναι ποιον παίκτη θα επιλέξουν οι Ερυθρόλευκοι. Και φυσικά αν εκείνος μπορέσει να επωμιστεί το βάρος αυτό. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και ο Αϊζάια Κάνααν στο ρόστερ. Ένας παίκτης που έχει αποδείξει ότι μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι και τη φετινή σεζόν αναμένουμε μια καλύτερη επιθετικά επίδοση. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί να βοηθήσει κι εκείνος να καλυφθούν οι πόντοι του Βούλγαρου φόργουορντ.