Η Άρσεναλ έχει ξεμπερδέψει με τις πιο σοβαρές προσθήκες που έπρεπε να κάνει στο ρόστερ της από πολύ νωρίς!

Η Άρσεναλ και μεταγραφές κάνει. Και παίκτες έτοιμους να πουλήσει έχει. Και αυτούς που ήθελε και είναι ο «κορμός» της. Οι Λονδρέζοι γι’ ακόμη ένα καλοκαίρι εμφανίζονται συνεπείς στον προγραμματισμό τους. Η επιθυμία του Μίκελ Αρτέτα είναι… διαταγή για τον τεχνικό διευθυντή του συλλόγου, Εντού Γκασπάρ.

Ο Βραζιλιάνος μαζί με τον Ισπανό είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει τις επαφές και γενικότερα όλο το «ψήσιμο» των ποδοσφαιριστών, προκειμένου να υπογράψουν όσο πιο γρήγορα και όσο πιο φτηνά γίνεται με τους «κανονιέρηδες». Πράγμα όχι και τόσο εύκολο και απλό. Ειδικά στην εποχή, όπου ζούμε. Μιας και τα χρηματικά ποσά για παίκτες που έχουν κάνει μία ή παραπάνω καλές σεζόν έχουν πάει στον… Θεό.

Η Άρσεναλ, όμως, προχωράει κανονικά. Δεν καταλαβαίνει από κανέναν και τίποτα. Αν η περσινή σεζόν ήταν πολύ καλή, από το πόσο ανταγωνιστική ήταν η ομάδα, όχι απαραίτητα από το πόσο αποτελεσματική στάθηκε στο τέλος, η επόμενη αγωνιστική χρονιά έχει από τώρα τα σημάδια που δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα για την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου.

Κάποτε οι Άγγλοι -και πιο συγκεκριμένα αρχές των 90s- αποκαλούσαν την Άρσεναλ «Boring, boring», γιατί ναι μεν έπαιρνε νίκες και ενίοτε κούπες. Όμως, το έκανε με τον πιο…αντιτουριστικό τρόπο: γιώμες, κεφαλιές, γκολ. Αυτό, όμως, άλλαξε για τα καλά μετά την έλευση του Αρσέν Βενγκέρ. Πλέον οι φίλοι της ομάδας δεν αποκλείεται να ξεσηκώσουν πάλι το εν λόγω σύνθημα. Όχι, φυσικά γιατί οι παίκτες του Αρτέτα αγωνίζονται όπως οι τότε «κανονιέρηδες».

Αλλά, γιατί θα έχουν κλείσει από πολύ νωρίς όλες τις μεγάλες «τρύπες» του ρόστερ. Δεν θα έχουν ούτε άγχος, ούτε πίεση για το τι θα συμβεί στο μεταγραφικό παζάρι από εδώ και πέρα. Σχεδόν ανιαρό. Σχεδόν βαρετό. Σχεδόν… boring, boring!

Το πρώτο χτύπημα (Κάι Χάβερτς)

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν εκείνη που έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του Κάι Χάβερτς. Όμως, η ισπανική ομάδα μόλις άκουσε πόσα αξίωνε για χάρη του η Τσέλσι την… έκανε με ελαφρά πηδηματάκια! Η Άρσεναλ από την άλλη δεν έκανε πίσω ούτε λεπτό. Άλλωστε η επιθυμία του παίκτη ήταν να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Αρτέτα.

Ο Ισπανός στις πολλές φορές που επικοινώνησε μαζί του κατάφερε να τον πείσει ότι είναι πολύ σημαντικός για το project που υπάρχει στον σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου. «Το να αγωνίζομαι με την Άρσεναλ στο Champions League είναι κάτι που μπορεί να μου δώσει μεγάλη χαρά. Πόσο μάλλον αν φτάσω να το κατακτήσω μαζί της ή έστω να πάω πολύ ψηλά», τα λόγια του Γερμανού ως παίκτης των «κανονιέρηδων».

Η μεταγραφή του στοίχισε 65 εκατομμύρια λίρες για την Άρσεναλ. Όμως, η ποιότητά του και το γεγονός ότι μπορεί να παίξει σε τόσες και τόσες επιθετικά λύνει τα χέρια του Αρτέτα!

Το πιο ακριβό (Ντέκλαν Ράις)

Αυτή η μεταγραφή δεν ήθελε υπομονή. Ήθελε χρόνο. Πίστη. Ήθελε γερά νεύρα και λίγο από ικανότητες… poker. Η Άρσεναλ εξ αρχής έδειξε ότι δεν είχε σκοπό να μείνει μόνο στα λόγια. Είχε σκοπό να κάνει all in για να αποκτήσει τον Ντέκλαν Ράις από τη Γουέστ Χαμ. Τα «σφυριά» από την άλλη δεν θα… έπεφταν χωρίς μάχη.

Τι και αν είχαν την Άρσεναλ μπροστά τους; Τι και αν ο 24χρονος μέσος τους πίεζε με τρόπο; Τι και αν η Μάντσεστερ Σίτι μπήκε, είδε και τελικά έφυγε; Η Γουέστ Χαμ ήταν σκληρός διαπραγματευτής. Μιας και δεν επιθυμούσε μόνο πολλά χρήματα. Αλλά και να τα πάρει όλα εδώ και τώρα. Δηλαδή σε διάστημα 18 μηνών. Και όχι να περιμένει δύο με τρία ή και παραπάνω χρόνια.

Οι πρωταθλητές Αγγλίας και Ευρώπης δεν είχαν καιρό για χάσιμο και παιχνίδια. Κατάλαβαν ότι μία ρώσικη ρουλέτα με τους ανθρώπους της Γουέστ Χαμ την ώρα που η Άρσεναλ ήταν ένα βήμα μπροστά θα τους έκανε κακό επικοινωνιακά. Και έτσι αποχώρησαν νωρίς. Καλό; Κακό; Η ιστορία θα κρίνει στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη οι «κανονιέρηδες» βγήκαν… νικητές από το μαρτύριο της σταγόνας -γνωστό κινέζικο βασανιστήριο- και όλα δείχνουν πως θα εντάξουν στο ρόστερ τους έναν μέσο περιοπής.

Η Άρσεναλ θα κάνει τον Ράις όχι μόνο την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της (105 εκατομμύρια λίρες αναμένεται να στοιχίσει το deal). Αλλά και την πιο ακριβή μεταγραφή Άγγλου ποδοσφαιριστή, ξεπερνώντας αυτή του Τζακ Γκρίλις από την Άστον Βίλα στη Μάντσεστερ Σίτι κατά πέντε εκατομμύρια λίρες που έγινε το καλοκαίρι του 2021.

Το παιδί για όλες τις δουλειές (Γιούριαν Τίμπερ)

Ο Άγιαξ ήταν και είναι μαγαζί… γωνία για κάθε «μεγάλο σύλλογο» στην Ευρώπη που ψάχνει νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες. Αυτούς που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις. Ο Γιούριαν Τίμπερ είναι ένας από αυτούς και η Άρσεναλ τον θέλει διακαώς! Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ οι Λονδρέζοι τα έχουν βρει σε όλα με τον σύλλογο του Άμστερνταμ. Το ίδιο και με τον παίκτη.

Ο Αρτέτα με αυτή την κίνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει ένα πολυεργαλείο στα χέρια του που μπορεί να καλύψει όποια τρύπα εμφανιστεί -βλέπε τραυματισμός του Σαλιμπά- και να βοηθήσει πολύ. Όχι μόνο τώρα. Αλλά κυρίως στο μέλλον!

Κάποιο μικρό… bonus

Πάνω- κάτω αυτές ήταν και είναι οι μεταγραφές της Άρσεναλ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι Λονδρέζοι θα σταματήσουν να κοιτάνε ή να μην δείξουν ενδιαφέρον για άλλους παίκτες σε άλλες θέσεις αν και εφόσον τους δοθεί κάποια ευκαιρία. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Εντού και ο Αρτέτα έχουν ήδη κοιτάξει με… λάγνο βλέμμα μερικούς πιτσιρικάδες.

Ο λόγος για τον Τσάβι Σίμονς της Αϊντχόφεν και τον Αρντά Γκιουλέρ. Δύο παιδιά που έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους. Και όχι μόνο. Αλλά και όλο τον κόσμο, αφού ήδη υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Είτε σε επίσημο χαρακτήρα, είτε σε πιο χαλαρό! Όπως και να ‘χει αν προκύψει κάτι για την Άρσεναλ θα είναι το… κερασάκι στην τούρτα. Θα είναι ένα μικρό bonus. Μιας και οι βασικές κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, έγιναν!

Οι… εσωτερικές μεταγραφές!

Όπως γράψαμε και πιο πάνω η Άρσεναλ έχει σχέδιο. Όχι μόνο στα λόγια. Αλλά κυρίως στις πράξεις. Οι Λονδρέζοι έπαθαν (πολλές φορές τα χρόνια του Αρσέν Βενγκέρ) και έμαθαν. Κατάλαβαν ότι δεν φτάνει μόνο το όραμα, τα μεγάλα συμβόλαια και η ιστορία του συλλόγου. Πρέπει να πείσουν και να πείθουν τους παίκτες που ήταν μαζί τους να θέλουν να παραμείνουν σε αυτούς.

Και το έκαναν. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οι Γκάμπριελ Μαρτινέλι, Άαρον Ράμσντεϊλ, Μπουκάγιο Σάκα, Γουίλιαμ Σαλιμπά και Ρέις Νέλσον ανανέωσαν για πολλά χρόνια ακόμα. Κάτι που δείχνει ότι ο Αρτέτα θα μπορεί να εμπιστευτεί τον βασικό του κορμό για αρκετά χρόνια ακόμα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τον Όντεγκαρντ στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Είπαμε… Η Άρσεναλ έχει σχέδιο!