Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα συμπληρώνονται 19 από τότε που η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Αλλά κανείς δεν έχει ξεχάσει το «πειρατικό».

Όσοι το έχουν ζήσει ακόμα προσπαθούν να το… συνειδητοποιήσουν. Και ας έχουν περάσει 19 χρόνια από το Euro 2004! Αλλά αυτοί που ήταν «παρών» είτε στο γήπεδο, είτε μπροστά από κάποια τηλεόραση ή κρατώντας κάποιο ραδιόφωνο όσο καλά και αν θυμούνται εκείνο το βράδυ είναι σε δύσκολη θέση να το περιγράψουν σε όλους εκείνους που δεν τα έζησαν όλα αυτά. Δεν φτάνουν οι λέξεις.

Πλέον δεν είναι ένα και δύο χρόνια. Αλλά αν ήταν άνθρωπος θα είχε ξεκινήσει να σπουδάζει και να ψηφίζει. Μπορεί σε όλους εκείνους που θυμούνται τα γκολ, τα ματς και την πορεία του «πειρατικού» να φαίνεται σαν… χθες. Όμως, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά που μάλλον θυμίζει άλλον αιώνα.

Η Εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου με τη νίκη της κόντρα στην Πορτογαλία με σκορ 1-0 στις 4 Ιουλίου του 2004 δεν κατάφερε απλά να γράψει ιστορία. Αλλά να σοκάρει τον κόσμο. Όχι μόνο εκείνον της «στρογγυλής θεάς». Το γκολ του Άγγελου Χαριστέα έστειλε στον έβδομο ουρανό κάθε Έλληνα. Όπου και αν ήταν. Ό,τι και αν έκανε εκείνο το βράδυ.

Το σύνολο που δημιούργησε ο Ότο Ρεχάγκελ επιβεβαίωσε ότι το ποδόσφαιρο είναι τόσο ωραίο, γιατί σου επιτρέπει να ονειρεύεσαι. Και όχι μόνο αυτό. Στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου δεν επικρατούν απαραίτητα εκείνοι που παίζουν καλύτερα ή που έχουν τα πιο μεγάλα συμβόλαια. Αλλά και αυτοί που το θέλουν πιο πολύ. Αυτοί που πέφτουν με τα μούτρα σε κάθε φάση. Σε κάθε μονομαχία. Αυτοί που εν τέλει δεν τα παρατάνε ποτέ και γίνονται μύθοι. Θρύλοι.

Αυτή ήταν η εθνική ομάδα του Euro 2004. Αυτό ήταν το «πειρατικό»!

Η πορεία μέχρι τον τελικό

Ο όμιλος της Εθνικής μας ομάδας μόνο εύκολος δεν ήταν. Πορτογαλία, Ισπανία και Ρωσία. Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ από νωρίς έδειξαν ότι δεν πήγαν για διακοπές στο Euro. Έτσι, επικράτησαν με σκορ 2-1 της Πορτογαλίας με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σημειώνει το πρώτο του γκολ με την εθνική του ομάδα απέναντί μας. Και σίγουρα δεν το έχει ξεχάσει, παρά το γεγονός ότι έχει σημειώσει τόσα και τόσα!

Πολλοί θεώρησαν ότι η πρεμιέρα ήταν τυχερή για το «πειρατικό». Όμως, απέναντι στην Ισπανία των πολλών και σπουδαίων ποδοσφαιριστών ήρθε μία απίθανη μπαλιά από τον Βασίλη Τσιάρτα η περίφημη «σαν να βάζω ένα ποτήρι νερό» με τον Άγγελο Χαριστέα να νικάει τον Ίκερ Κασίγιας με δύσκολο τελείωμα. Έτσι, το 1-1 έμεινε ως το τέλος.

Τα δύσκολα έδειχναν πως είχαν περάσει. Μιας και μπορούσαμε να περάσουμε χωρίς καν να νικήσουμε τη Ρωσία. Αλλά το ξεκίνημα κόντρα στην «αρκούδα» μόνο καλό δεν ήταν με την Εθνική να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και να δέχεται δύο τέρματα. Το γκολ του Βρύζα ήταν αρκετό, ώστε να περάσουμε στα νοκ- άουτ με την τύχη να είναι με το μέρος μας, αφού η Ρωσία είχε καλές ευκαιρίες για ένα ακόμη γκολ που θα τα κατέστρεφε όλα!

Στα νοκ- άουτ το «πειρατικό» ξεκίνησε την πορεία του προς τον… μύθο! Η Γαλλία με τους Ζιντάν και Ανρί να είναι στην καλύτερη φάση τους ναι μεν απείλησαν πολλές φορές την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη. Αλλά δεν την παραβίασαν ποτέ. Αντιθέτως στην ιστορία έμεινε η κούρσα του Θοδωρή Ζαγοράκη από τα δεξιά, η σέντρα του και η κεφαλιά- κανονιά του Άγγελου Χαριστέα και το 1-0 που έφερε την πρόκριση στον ημιτελικό.

Το ματς με την Τσεχία ήταν ακατάλληλο για καρδιακούς. Μόλις στο 2′ οι Τσέχοι είχαν δοκάρι σε σουτ του Ροζίσκι. Λίγο αργότερα ο Νέντβεντ σε σύγκρουσή του με τον Κώστα Κατσουράνη και κατόπιν αφού έπεσε σε κάποια μπουκάλια με νερό, τραυματίστηκε σοβαρά και έγινε αλλαγή. Κάτι που ευνόησε την Εθνική μας. Από τα αξιοσημείωτα εκείνης της βραδιάς το μαρκάρισμα του Μιχάλη Καψή στον Κόλερ που ήταν 2,02 σε ύψος! Αλλά ο Έλληνας στόπερ του έδειξε ότι το… μέγεθος δεν παίζει πάντα ρόλο. Το 0-0 έμεινε και μετά τα 90 λεπτά, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να οδηγηθεί στην παράταση. Εκεί στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, μετά από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα, ο Τραϊανός Δέλλας νίκησε κάθε άλλον παίκτη στον αέρα και έκανε το 1-0 για την Εθνική ομάδα που άφησε εκτός συνέχειας και τους Τσέχους.

Ο τελικός

Πριν το παιχνίδι πολλοί Πορτογάλοι δήλωναν σίγουροι σε ρεπορτάζ της εποχής ότι η εθνική τους θα έπαιρνε εκδίκηση. Και ότι δεν γινόταν να χάσουν δύο φορές από την Ελλάδα μέσα σε έναν… μήνα. Αλλά φαίνεται πως δεν είχαν ρωτήσει τον Θοδωρή Ζαγοράκη και την παρέα του. Το ματς όπως ήταν λογικό ήταν κλειστό, χωρίς πολλές φάσεις.

Άλλωστε και οι δύο ομάδες είχαν ένα κάποιο άγχος. Ειδικά οι γηπεδούχοι που ένιωθαν περισσότερη πίεση, έχοντας ένα μεγάλο «πρέπει» πάνω από τα κεφάλια τους. Το πιο σημαντικό γκολ την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήρθε στο 56′ όταν ο Άγγλος Μπασινάς από τα δεξιά εκτέλεσε κόρνερ με τον Άγγελο Χαριστέα να παίρνει την κεφαλιά και να κάνει το 1-0.

Από εκεί και πέρα ήταν σχετικά εύκολο για τους… πειρατές μας να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους, όπως είχαν κάνει άλλωστε τόσες και τόσες φορές σε εκείνο το τουρνουά. Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας, όμως, δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν φάσεις, παρά μόνο σουτάροντας από απόσταση. Κάτι που ήταν βούτυρο στο ψωμί της Εθνικής μας ομάδας που επικράτησε με 1-0 και έγραψε ιστορία μέσα στο «Ντα Λουζ».

Ένα μεγάλο πάρτι

Ο κόσμος στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει να βγαίνει στους δρόμους μετά το ματς με τη Γαλλία και την πρόκριση επί των «τρικολόρ» στα προημιτελικά. Λογικό και επόμενο στις 4 Ιουλίου να μην μείνει σοκάκι και δρομάκι απάτητο σε όλη την χώρα!

Τι έγραψε ο Τύπος

Τι είπαν οι ξένοι

Η αλήθεια ήταν ότι το ποδόσφαιρο της Εθνικής μας ομάδας δεν ήταν και το καλύτερο για το… μάτι των ξένων. Οι ουδέτεροι σπανίως είχαν να πουν καλό λόγο για τον Ότο Ρεχάγκελ και τις τακτικές με τις οποίες προσέγγιζε κάθε ματς. Ειδικά οι Άγγλοι που είδαν την εθνική τους ομάδα με τα τόσα και τόσα μεγάλα ονόματα να μην προχωράει και πάλι είχαν ρίξει πολλές φορές χολή για το «πειρατικό» και τον τρόπο που νικούσε.

Αυτό βέβαια εμάς δεν μας πείραξε λεπτό. Μιας και η ιστορία έγραψε ότι το 2004 η Ελλάδα κατέκτησε το Euro με την Αγγλία να παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής νωρίς- νωρίς!

REUTER: «Η Ελλάδα άφησε αναίσθητη την Πορτογαλία (…) Η απίστευτη Οδύσσεια του Euro 2004 για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τη νίκη 1-0 επί των διοργανωτών Πορτογάλων. Οι Έλληνες επέδειξαν εκπληκτική αμυντική ικανότητα και έφτασαν πιο ψηλά απ΄ ό,τι είχαν ονειρευτεί και οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί τους»

DPA (γερμανικό πρακτορείο): «Η Ελλάδα σόκαρε την Πορτογαλία και ολόκληρο τον κόσμο. Η ομάδα που παιζόταν 80-1 στο ξεκίνημα της διοργάνωσης δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, νικώντας 1-0 την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2004»

AFP (γαλλικό πρακτορείο): «Η Ελλάδα υπέταξε και την Πορτογαλία, σε έναν ομηρικό θρίαμβο. Οι Έλληνες έγραψαν την Κυριακή το τελευταίο κεφάλαιο της ομηρικής περιπέτειάς τους, κατακτώντας ενάντια σε όλα τα προγνωστικά τον τίτλο στο Euro 2004»

EFE (ισπανικό πρακτορείο): «Ο βασιλιάς της τακτικής έστεψε την Ελλάδα βασίλισσα της Ευρώπης. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας βρίσκεται ανάμεσα στους μύθους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με ακόμη μια εντυπωσιακή αμυντική επίδειξη και εκπληκτική αποτελεσματικότητα, νίκησαν την Πορτογαλία»

ANSA (ιταλικό πρακτορείο): «Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Χαριστέας τιμώρησε τους Πορτογάλους στο σπίτι τους. Στέρησε από τον Σκολάρι τη δυνατότητα να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, μετά από αυτόν του Μουντιάλ με τη Βραζιλία»

BBC: «Η Ελλάδα νίκησε τους διοργανωτές στον τελικό προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

FOX: «Η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με το μοναδικό γκολ του Άγγελου Χαριστέα»

SKY SPORTS: «Η Ελλάδα πήρε το ευρωπαϊκό στέμμα (…) Τα αουτσάιντερ είναι οι νέοι πρωταθλητές Ευρώπης»

CNN: «Η Ελλάδα κέρδισε το Euro 2004. Η κεφαλιά του Χαριστέα οδήγησε την Ελλάδα στο μεγαλύτερο σοκ όλων των εποχών στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

CNN TURK: «Η μεγαλύτερη της Ευρώπης στο ποδόσφαιρο είναι η Ελλάδα»

MARCA (Ισπανία): «Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα. Η Ελλάδα απέναντι σε όλα τα προγνωστικά στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης»

HURRIYET (Τουρκία): «Το EURO 2004 ξεκίνησε με έκπληξη, τελείωσε με έκπληξη. Η γείτονας Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης»

EL MUNDO (Ισπανία): «Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της»

L`EQUIPE (Γαλλία): «Grecissima. Η Ελλάδα είναι πραγματικά η πιο δυνατή. Πέρασαν την Πορτογαλία δύο φορές, τη Γαλλία και την Τσεχία, απέκλεισαν και την Ισπανία. Είναι οι βασιλιάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας»

GAZZETTA DELLO SPORT (Ιταλία): «Η Ελλάδα μύθος της Ευρώπης. Η Εθνική του Ρεχάγκελ ανέβηκε στο θρόνο της Ευρώπης τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας»

FANATIK (Τουρκία): «Η Ευρώπη υποκλίνεται στην Ελλάδα»

RECORD (Πορτογαλία): «… Και νικήτρια είναι η Ελλάδα. Η Εθνική μας ηττήθηκε στο Στάδιο του Φωτός. Το γκολ πέτυχε ο Χαριστέας, μετά το πρώτο και μοναδικό κόρνερ της Ελλάδας σε όλον τον αγώνα. Τώρα έφθασε η στιγμή που το πάρτι δίνει τη θέση του στη θλίψη, σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, όπου πολύ λίγοι θα στοιχημάτιζαν τα χρήματά τους».

A BOLA (Πορτογαλία): «Η ψευδαίσθηση χάθηκε στο τέλος του Euro 2004. Ο Χαριστέας στο 57ο λεπτό ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ, που ανέβασε την ελληνική ομάδα στον Όλυμπο των νικητών και γκρέμισε τις προσδοκίες των Πορτογάλων».

Το ρόστερ των Θεών!

Το σλόγκαν που ήταν στο λεωφορείο της Εθνικής ομάδας ήταν: «Η αρχαία Ελλάδα είχε 12 Θεούς. Η σύγχρονη έχει 11».

Αυτό λοιπόν ήταν το ρόστερ των… Θεών που έκαναν όλη την Ευρώπη να παραμιλάει το καλοκαίρι του 2004:

Βασίλης Λάκης
Φάνης Κατεργιανάκης
Κώστας Χαλκιάς
Γιάννης Γκούμας
Νίκος Νταμπίζας
Παντελής Καφές
Γιώργος Γεωργιάδης
Ντέμης Νικολαΐδης
Βασίλης Τσιάρτας
Γιώργος Καραγκούνης
Στέλιος Γιαννακόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Άγγελος Χαριστέας
Ζήσης Βρύζας
Στέλιος Βενετίδης
Θοδωρής Ζαγοράκης
Άγγελος Μπασινάς
Κώστας Κατσουράνης
Γιούρκας Σεϊταρίδης
Μιχάλης Καψής
Τραϊανός Δέλλας
Τάκης Φύσσας
Αντώνης Νικοπολίδης

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!