Η επιλογή του Σάσα Βεζένκοφ να πάει στο NBA μας υπενθυμίζει πως όταν οι παίκτες έχουν τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να τις αρπάζουν.

Η free agency του NBA ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και όλοι περίμεναν εξελίξεις για την υπόθεση του Σάσα Βεζένκοφ. Οι εξελίξεις για τον Βούλγαρο φόργουορντ δεν άργησαν να έρθουν. Μερικές ώρες μετά την έναρξή της οι Σακραμέντο Κινγκς κατέθεσαν της πρότασή τους. Μια πρόταση που ο 27χρονος παίκτης δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Οι «βασιλιάδες» του έβαλαν στο τραπέζι περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια για 2+1 χρόνια. Προφανώς και δεν θα τα πάρει όλα λόγω των φόρων. Αλλά και πάλι, δεν είχε να κάνει με τα χρήματα. Η απόφαση του Βεζένκοφ να αφήσει τον Ολυμπιακό ήταν πολύ δύσκολη. Κάτι που βγαίνει και από το περιβάλλον του, αλλά και από τον ίδιο. Όμως τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Πρέπει να αρπάζονται.

Η λογική του Βεζένκοφ πάνω από το συναίσθημα

Οι επιλογές του Σάσα ήταν δύο. Ή να μείνει στον Ολυμπιακό υπογράφοντας ουσιαστικά για τέσσερα χρόνια με αυξημένες απολαβές. Να είναι το πρώτο… βιολί σε μια καλοδουλεμένη ομάδα και ένας από τους καλύτερους παίκτες στη Euroleague. Ή να μαζέψει τα πράγματά του και να κυνηγήσει το όνειρο. Ένα όνειρο που δεν μπορούν να έχουν όλοι οι παίκτες. Καθώς όταν το NBA σου χτυπά την πόρτα εσύ δεν κρύβεσαι κάτω από κρεβάτι. Αλλά το καλωσορίζεις.

Με λίγα λόγια η κατάσταση ήταν «λογική vs συναισθήματος». Και ο Βεζένκοφ ταλαντεύτηκε πολύ. Πάρα πολύ. Όμως διάλεξε βάση λογικής. Και καλά έκανε. Θα βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον. Θα έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει το παιχνίδι του. Να μάθει περισσότερα. Και πάνω από όλα θα ανταγωνιστεί τους καλύτερους. Το όνομα του στην Ευρώπη το έχει αποκαταστήσει. Ακόμα κι αν δεν πήρε τίτλο. Δεν τον πήραν δα και τα χρόνια, είναι μόλις 27 ετών.

Το συμβόλαιο με τους Κινγκς είναι 2+1 χρόνια, που σημαίνει πως ακόμα κι αν το εξαντλήσει και θελήσει να γυρίσει πίσω τότε θα είναι ακόμα σε εξαιρετική ηλικία. Θα έχει και την ευκαιρία του να κυνηγήσει τη Euroleague. Είτε αυτό είναι στον Ολυμπιακό, είτε κάπου αλλού. Ωστόσο τώρα είναι η ώρα να κάνει το όνειρο κάθε παιδιού και να πατήσει τα φανταχτερά παρκέ του μαγικού κόσμου. Και μακάρι να τα πάει εξαιρετικά.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι μια χαρά

Με την αποχώρηση του Βεζένκοφ ο Ολυμπιακός είναι αναγκασμένος να κινηθεί για ένα βασικό 4άρι. Ακόμη κι αν η απώλεια είναι μεγάλη, καθώς μιλάμε για τον καλύτερο παίκτης της περασμένης σεζόν στην Ευρώπη, οι Ερυθρόλευκοι δεν θα τα βάψουν… μαύρα. Έχουν ήδη τις εναλλακτικές έτοιμες και θα κοιτάξουν να πάρουν την καλύτερη δυνατή επιλογή. Άλλωστε ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει καλύτερα από όλους μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Σάσα αναδείχθηκε μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. Προφανώς και είχε τις ατομικές του φάσεις όπως εκείνα τα σουτ με κρεμασμένο τον αντίπαλο πάνω του. Όμως μπορεί να αντικατασταθεί. Το αν θα είναι στον ίδιο βαθμό δεν το ξέρει κανείς. Το μπασκετικό IQ του Βεζένκοφ είναι μεγάλο και οι κινήσεις του στο παρκέ είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Το σίγουρο είναι πως όταν οι Ερυθρόλευκοι εκτελούν από τη θέση «4» θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν την προσέγγισή τους. Ανάλογα με τον αντικαταστάτη. Όμως πρόκειται για εξαιρετικά δουλεμένη ομάδα, με έναν εξαιρετικό προπονητή. Άρα και αυτή, όπως και ο Βεζένκοφ, θα βρει τον δρόμο και θα προσπαθήσει να παραμείνει στην κορυφή.

Και όπως είπε ο Σάσα, μέχρι οι δρόμοι του Ολυμπιακού και του ίδιου να συναντηθούν ξανά…