Premier League: Τα έσοδα των συλλόγων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο
Τα έσοδα των συλλόγων της Premier League, αυξήθηκαν κατά 12% και στο ποσό ρεκόρ των 5,5 δισεκατομμυρίων λιρών.
Τα έσοδα των συλλόγων της Premier League, αυξήθηκαν κατά 12% και στο ποσό ρεκόρ των 5,5 δισεκατομμυρίων λιρών (6,43 δισεκατομμύρια ευρώ) τη σεζόν 2021/22, καθώς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αξιοποίησε την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα μετά την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte.
Στην ετήσια ανασκόπηση του Football Finance, το Sports Business Group της Deloitte είπε ότι τα «πέντε μεγάλα» πρωταθλήματα στην Αγγλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είχαν συνδυασμένη αύξηση 10% στα έσοδα – με την ισπανική LaLiga να αυξάνεται κατά 11% στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,57 δισεκατομμύρια δολάρια) ενώ η γαλλική Ligue 1 εκτοξεύτηκε 26% στα 2 δισ. ευρώ.
Η Serie A της Ιταλίας ήταν το μοναδικό πρωτάθλημα από τα πέντε που κατέγραψε μείωση εσόδων, υποχωρώντας 7% στα 2,4 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από αγώνες για την Premier League αυξήθηκαν στα 763 εκατομμύρια λίρες το 2021/22, ξεπερνώντας κατά πολύ τη σεζόν 2020/21, μεγάλο μέρος της οποίας παίχτηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ξεπέρασε και τα επίπεδα προ της πανδημίας, που ήταν στα 684 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν 2018/19.
«Τα στοιχεία στην κορυφή δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει αναδυθεί με ανθεκτικότητα από την πιο απαιτητική του περίοδο μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Τιμ Μπριτζ, επικεφαλής συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte.
Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.
«Μετά την άρση των περιορισμών σχετικά με την COVID-19, η αυξημένη ζήτηση των οπαδών οδήγησε σε ρεκόρ εσόδων τόσο στα έσοδα των αγώνων όσο και στα εμπορικά έσοδα σε όλη την Ευρώπη».
Παρά την αύξηση των εσόδων, τα λειτουργικά κέρδη στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τη σεζόν 2018-19, εν μέρει λόγω της αύξησης του μισθολογικού κόστους κατά 15%.
Οι σύλλογοι θα πρέπει να προσαρμόσουν το μισθολογικό κόστος στο μέλλον για να συμμορφωθούν με τους νέους «κανονισμούς βιωσιμότητας» της UEFA, οι οποίοι ψηφίστηκαν το 2022 και περιορίζουν τις ομάδες από το να ξοδεύουν όχι περισσότερο από το 70% των εσόδων τους για τους παίκτες τους.
Οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ το 2022. Το ποσοστό του 70% θα επιτευχθεί μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών, υποχωρώντας σταδιακά από το 90%.
«Το επίκεντρο όλων των συλλόγων πρέπει τώρα να μετατοπιστεί για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα σε όλο το ποδοσφαιρικό σύστημα και η εισαγωγή νέων κανονισμών σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι κατάλληλα χρονομετρημένη για να το υποστηρίξει», δήλωσε ο Μπριτζ.
Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.
«Η ανάπτυξη ρεκόρ στην Premier League συνεχίζει να αυξάνει την πόλωση των εσόδων μεταξύ και εντός των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, και κάθε πρωτάθλημα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις που προκαλούνται από τον αυξημένο ανταγωνισμό, τις ρυθμίσεις και την πίεση ενός προκλητικού μακροοικονομικού κλίματος».
Στην Αγγλία, το συνδυασμένο καθαρό χρέος στην κορυφαία κατηγορία μειώθηκε κατά 34% σε 2,7 δισεκατομμύρια λίρες το 2021-2022 μετά την εξαγορά της Τσέλσι και της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ.
Το καθαρό χρέος μειώθηκε επίσης κατά 110 εκατομμύρια λίρες στο Πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας, αλλά το κόστος των μισθών υπερέβη τα έσοδα για πέμπτη συνεχή χρονιά.
«Το καθαρό χρέος των συλλόγων της Championship παραμένει σημαντικό, με έναν τεράστιο αριθμό συλλόγων να αυξάνουν τα δάνειά τους τη σεζόν 2021/22», δήλωσε ο Μπριτζ και κατέληξε:
«Η αίγλη της ανόδου στην Premier League ηγείται της συνεχούς προσπάθειας για επενδύσεις σε συλλόγους της Championship, συχνά με μη βιώσιμο τρόπο, οδηγώντας ορισμένους συλλόγους σε υπερβολική οικονομική επιβάρυνση».