Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι άλλοι τέσσερις Ευρωπαίοι MVP των τελικών - Από τον Τόνι Πάρκερ ως τον Νίκολα Γιόκιτς.

Ο Νίκολα Γιόκιτς ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των Νάγκετς, οδηγώντας την ομάδα του Ντένβερ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, για πρώτη φορά στην Ιστορία του ΝΒΑ. Γιάννης Αντετοκούνμπο

Οπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, ο Σέρβος σέντερ, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης των τελικών, μπαίνοντας σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, καθώς έγινε ο -μόλις- τέταρτος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας, που παραλαμβάνει το συγκεκριμένο βραβείο.

Η αρχή, έγινε πριν από 16 χρόνια από τον Γάλλο, Τόνι Πάρκερ, ενώ ξεχωριστή θέση, σ΄ αυτό το κλαμπ, έχει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Οι τέσσερις Ευρωπαίοι, που κατάφεραν να αναδειχθούν MVP στους τελικούς του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ της υφηλίου, είναι οι εξής:

2007: Τόνι Πάρκερ

Λίγες εβδομάδες μετά τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου, που απονεμήθηκε στον Γερμανό, Ντιρκ Νοβίτσκι (Ντάλας), η Ευρώπη ανέδειξε τον κορυφαίο παίκτη στους τελικούς.

Με ένα εντυπωσιακό σερί 4-0, κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, ο Γάλλος ηγέτης των Σαν Αντόνιο Σπερς, Τόνι Πάρκερ, ψηφίσθηκε MVP χωρίς… συζήτηση, αφού ήταν πρώτος σκόρερ στον τελικό (24,5 πόντοι), με ποσοστό ευστοχίας 57% και ειδικότερα στα τρίποτντα 54%.

«Είναι τρελό! Οι άνθρωποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν τώρα, αυτό δεν θα μου το αφαιρέσουν», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Πάρκερ.

Τα στατιστικά του στους τελικούς:
24,5 πόντοι (56,8%)
5 ριμπάουντ
3,3 ασίστ

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

2011: Η… εκδίκηση του Νοβίτσκι

Πέντε χρόνια αφότου είδε τα όνειρά του για τον τίτλο να γκρεμίζονται στον τελικό κόντρα στο Μαϊάμι, ο Ντιρκ Νοβίτσκι παίρνει συλλογική και προσωπική… εκδίκηση από τον ίδιο αντίπαλο. Εκτός από τον πρώτο τίτλο των Ντάλας Μάβερικς, ο Γερμανός είναι ο καταλύτης ενός τελικού που έμελλε να σημάνει την αρχή της πορείας του ΛεΜπρον Τζέϊμς.

Ο Νοβίτσκι έχει μέσο όρο 26 πόντους και σχεδόν 10 ριμπάουντ στα έξι ματς. Γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέχει τον τίτλο του MVP κανονικής περιόδου και τελικών. «Ο τελικός του 2006 παρέμεινε η πιο οδυνηρή ανάμνηση της καριέρας μου. Χρειάσθηκε τόσος καιρός για να το βιώσω τελικά. Η αίσθηση του να είσαι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο είναι απλά απερίγραπτη», είχε πει εκείνη την ημέρα ο διάσημος Γερμανός.

Τα στατιστικά του στους τελικούς:
26 πόντοι (41,6%)
9,7 ριμπάουντ
2 ασίστ

2021: Η σειρά του Giannis

Ηδη MVP του πρωταθλήματος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει τον πρώτο του τελικό με τους Μιλγουόκι Μπακς στο τέλος μιας σεζόν, που μετατοπίστηκε χρονικά μετά από εκείνη που περικόπηκε από την Covid-19 το 2019-2020. Οι Φοίνιξ Σανς προηγούνται με 2-0 σε αυτήν την σειρά, αλλά ο Ελληνας σούπερ σταρ, θα επαναφέρει την ομάδα του σε τροχιά με ένα παιχνίδι 42 πόντων.

Ακολουθούν τέσσερις διαδοχικές νίκες για τους Μπακς και ο Αντετοκούνμπο, ολοκληρώνει την… δουλειά, με μια θρυλική εμφάνιση και απολογισμό 50 πόντους, 14 ριμπάουντ και πέντε τάπες!

Στα 26 του, ο Giannis γίνεται ένας από τους νεότερους MVP στον τελικό. «Θέλω να ευχαριστήσω το Μιλγουόκι που πίστεψε σ’ εμένα. Ηθελα να το κάνω εδώ, σε αυτήν την πόλη. Είμαι χαρούμενος που τα καταφέραμε με αυτήν την ομάδα», είχε πει μεταξύ άλλων ο Ελληνας άσος.

Τα στατιστικά του στους τελικούς:
35,2 πόντοι (61,8%)
13,2 ριμπάουντ
5 ασίστ

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

2023: Γιόκιτς… όπως Γιάννης Αντετοκούνμπο

Οπως ο Αντετοκούνμπο, έτσι και ο Νίκολα Γιόκιτς παίζει τον πρώτο του τελικό με δύο τίτλους MVP της κανονικής περιόδου στο ενεργητικό του. Και όπως ο Ελληνας άσος, έτσι και ο Σέρβος σταρ, θα συνοδεύει πλέον αυτά τα τρόπαια με αυτό του MVP των τελικών.

Παρά το… άτσαλο στιλ του, που αρκετές φορές έγινε αντικείμενο χλεύης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αριθμοί του Γιόκιτς είναι εντυπωσιακοί. Με 600 πόντους, 269 ριμπάουντ και 190 ασίστ, έγινε ο πρώτος παίκτης που κυριάρχησε σε αυτές τις τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες, στα πλέι οφ. Στα 28 του πλέον, ο έμπειρος Σέρβος, έχει άφθονο χρόνο για να γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος με αρκετούς τίτλους MVP στους τελικούς, καθώς οι Νάγκετς, είναι ήδη από τα φαβορί των μπουκμέϊκερς για την επόμενη χρονιά.

Τα στατιστικά του στους τελικούς:
30,2 πόντοι (66,7%)
14 ριμπάουντ
7,2 ασίστ

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο FACEBOOK και στο INSTAGRAM για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε SUBSCRIBE και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!