Αν υπάρχει μία ημερομηνία που έχει σημαδέψει το ελληνικό μπάσκετ, αυτή είναι η 14η Ιουνίου! Ήταν η βραδιά που το Ευρωμπάσκετ του 1987 θα έμενε για πάντα χαραγμένο στις μνήμες όλων των Ελλήνων.  

Όσα χρόνια κι αν περάσουν η 14η Ιουνίου θα παραμένει ίσως η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού! Ήταν η βραδιά που το Ευρωμπάσκετ του 1987 θα έμενε χαραγμένο στις μνήμες όλων των Ελλήνων.

Διότι σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, στις 14 Ιουνίου 1987, η μικρή Ελλάδα, κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, στο Ευρωμπάσκετ σε έναν συγκλονιστικό τελικό με τη Σοβιετική Ένωση που κρίθηκε στην παράταση!

Και ποιος δεν θα ήθελε να ήταν παρών σε εκείνο το ματς. Να ήταν μέσα στο ΣΕΦ που «έβραζε». Που έσπρωχνε την Ελληνική ομάδα στη νίκη. Αν και καρδιοχτύπησε, στο τέλος το κατάφερε…

Άραγε έχουμε αναλογιστεί για το ποια θα ήταν η δική μας αντίδραση σε αυτά τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα; Ας θυμηθούμε τι συνέβη.

Με τις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσουτο, ο αγώνας είχε οδηγηθεί στην παράταση. Ο Γιαννάκης και Φασούλας είχαν αποβληθεί με 5 φάουλ. Ούτε όμως αυτό μπορούσε να μας λυγίσει.

Με το παιχνίδι να οδεύει προς το τέλος, με το σκορ στο 101-101, η Ελλάδα είχε την τελευταία επίθεση. Οι παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης έκαναν double-team στον Γκάλη, που πάσαρε στον Ανδρίτσο και αυτός στον Ιωάννου, ο οποίος σούταρε από την κορυφή της ρακέτας και αστόχησε. Εκεί όμως βρέθηκε ο Αργύρης Καμπούρης που πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και κέρδισε το φάουλ. Με 4 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος του αγώνα, ο δυναμικός φόργουορντ του Ολυμπιακού ευστόχησε και στις δύο βολές. Η Σοβιετική Ένωση πρόλαβε να εκδηλώσει επίθεση, αλλά το σουτ του Γιοβάισα δεν βρήκε στόχο.

Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Η ομάδα του 1987 είχε την ευλογία να δει να συνυπάρχουν στο ρόστερ της 4 από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της, οι οποίοι ταυτόχρονα αγωνίζονταν σε διαφορετικές θέσεις. Ο λόγος για τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Παναγιώτη Φασούλα και Φάνη Χριστοδούλου, οι οποίο με τον τρόπο τους άλλαξαν όλο το μπάσκετ στην χώρα. Στο πλευρό τους ωστόσο την ίδια στιγμή είχαν μία εξαιρετική φουρνιά παικτών που τους συμπλήρωνε ιδανικά.

Ήταν 14 Ιουνίου 1987 όταν ο ελληνικός αθλητισμός καμάρωνε για το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κατακτούσε το πρωτάθλημα Ευρώπης και οι εύστοχες βολές του «τίμιου γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη στα 4” πριν τη λήξη του μεγάλου τελικού με τη Σοβιετική Ένωση για το 103-101, έστειλαν στους δρόμους εκατομμύρια Έλληνες για να πανηγυρίσουν την απίστευτη επιτυχία που άφησε μια απίστευτη παρακαταθήκη. Ήταν αυτή η στιγμή που θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.
Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Χομίτσιους 10, Μπαμπένκο, Τικχονένκο, Βάλτερς 23 (2), Τσατσένκο 14 (1), Μαρτσουλιόνις 16 (1), Γιοβάισα 17 (4), Πανκράσκιν 8, Γκομπόροφ 4.