Ο Ντέκλαν Ράις γι' ακόμη ένα καλοκαίρι απασχολεί πολλές ομάδες της Premier League και οι λόγοι είναι πολλοί!

Η σεζόν δεν πρόλαβε καλά- καλά να τελειώσει. Αλλά ο Ντέκλαν Ράις ήταν εδώ και μήνες πρώτο θέμα στο ρεπορτάζ πολλών ομάδων. Και θα παραμείνει, μέχρι τη στιγμή που θα πάρει μεταγραφή για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Το θέμα δεν είναι αν αυτό θα συμβεί φέτος. Αλλά ποιος σύλλογος θα κερδίσει την υπογραφή του και φυσικά πόσο θα κοστίσει.

Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου ακούγονται για την ώρα. Αλλά δεν αποκλείεται να μπει στις διαπραγματεύσεις και κάποια άλλη ομάδα. Άλλωστε τόσα και τόσα έχουμε δει στις μεταγραφές του καλοκαιριού.

Αλλά γιατί, τέτοιος χαμός και πρεμούρα για τον 24χρονο παίκτη της Γουέστ Χαμ; Γιατί οι κορυφαίες ομάδες της Premier League είναι έτοιμες να τα παίξουν τα… ρέστα τους για χάρη του; Τελικά όποια ομάδα τον αποκτήσει θα έχει κάνει από τις καλύτερες μεταγραφές/επενδύσεις των τελευταίων ετών; Ή θα έχει πέσει θύμα ενός hype;

Η απάντηση στο κείμενο που ακολουθεί…

Ακόμη ένα λάθος της Τσέλσι

Η ιστορία της Τσέλσι ειδικά με τα λάθη της ή τα δικά της παιδιά είναι κάπως… αμαρτωλή. Πολλοί θυμούνται τις περιπτώσεις των Κέβιν Ντε Μπρούιν και Μοχάμεντ Σαλάχ και πως θα μπορούσε να είχαν βγει κερδισμένοι οι Λονδρέζοι από αυτούς αν και εφόσον τους είχαν κρατήσει στις τάξεις τους περισσότερο χρονικό διάστημα. Ή αν τους έδιναν τις ευκαιρίες που έπρεπε, ώστε να βγάλουν στην επιφάνεια το ταλέντο τους και τις ικανότητές τους.

Ένα «what if…» σε φόντο μπλε θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν και ο Ντέκλαν Ράις. Ο Άγγλος μέσος ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Τσέλσι όταν ήταν μόλις επτά ετών. Έμεινε σε αυτές ως τα 14 του. Ο λόγος που αποχώρησε δεν ήταν επειδή το ήθελε. Αλλά γιατί οι άνθρωποι των ακαδημιών των Λονδρέζων δεν τον θεωρούσαν τόσο καλό και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πόσο άδικο είχαν όμως… Ο Ράις τα μάζεψε και έφυγε. Η Γούεστ Χαμ του άνοιξε τις αγκάλες της και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Ούτε εκείνος, ούτε αυτή. Μία κίνηση που έμελλε να είναι καταλυτική και σημαντική στο μέλλον και για τις δύο πλευρές. Με τη Τσέλσι να χάνει ακόμη ένα μεγάλο ταλέντο μέσα από τα χέρια της. Αξίζει να σημειωθεί ότι «σειρούλες» του Ράις ήταν οι Μέισον Μάουντ και Ρις Τζέιμς.

Από μικρός στα… δύσκολα

Η ανάγκη; Οι συνθήκες; Το σπουδαίο του ταλέντο; Όλα μαζί; Όπως και να ‘χει η Γουέστ Χαμ στα μάτια του Ντέκλαν Ράις είδε από πολύ νωρίς ότι έχει χτυπήσει φλέβα… χρυσού. Στα τμήματα υποδομής έπαιζε πάντα με παιδιά που ήταν μεγαλύτερα από εκείνον, μιας και φαινόταν από εκείνη τη χρονική περίοδο ότι είναι γεννημένος για τα δύσκολα!

Μάλιστα, από την ώρα και τη στιγμή που είχε προβιβαστεί στην ομάδα U-23 της Γουέστ Χαμ ολοένα και περισσότεροι μιλούσαν για εκείνον. Μιας και μπορούσε να κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα με την μπάλα στα πόδια του. Αλλά ήταν μία… σβούρα εντός αγωνιστικού χώρου, αφού για τους προπονητές του και τους συμπαίκτες του ήταν το ίδιο καλός και χρήσιμος ακόμη και όταν δεν είχε την μπάλα στην κατοχή του.

Έτσι, δεν άργησε να πάρει την ευκαιρία του στην πρώτη ομάδα της Γουέστ Χαμ. Κάτι που έγινε προς το τέλος της σεζόν 2016-2017 και συγκεκριμένα την τελευταία αγωνιστική εκείνης της σεζόν στο εκτός έδρας ματς κόντρα στην Μπέρνλι, μπαίνοντας ως αλλαγή του Φερνάντες στο 91’. Παράλληλα, οι εμφανίσεις του με την U-23 ήταν και παρέμεναν σημείο αναφοράς!

Ηγέτης από κούνια!

Ο Ντέκλαν Ράις δεν ξεχώριζε στη Γουέστ Χαμ μόνο για το πλούσιο ταλέντο του. Αλλά και για το γεγονός ότι ήταν ένας ηγέτης από μικρή ηλικία. Πριν καν ντεμπουτάρει με την πρώτη ομάδα ήταν ο αρχηγός της U-23. Ήταν αυτός που έβγαινε μπροστά στα δύσκολα και έδινε κουράγιο στους συμπαίκτες του.

Εκείνος που έβαζε το κορμί του σαν «ασπίδα» αν και εφόσον αυτό χρειάζονταν. Το ποδοσφαιρικό του στιλ μπορεί να χρειαζόταν δουλειά στην αρχή, όμως, οι ηγετικές του ικανότητες ξεχώριζαν από πολύ νωρίς, όπως τόνισε και με πρόσφατες δηλώσεις του ο Σλάβεν Μπίλιτς, ο οποίος ήταν εκείνος που τον πέταξε στα… βαθιά.

«Από την αρχή ξέραμε ότι έχουμε έναν παίκτη που μπορεί να ξεχωρίσει και να κάνει τη διαφορά σε βάθος χρόνου στην ομάδα. Αυτός ήταν ο Ντέκλαν Ράις. Ωστόσο, επειδή ήταν πολύ αξιόπιστος στα αμυντικά του καθήκοντα, εγώ προσωπικά θεωρούσα ότι ίσως να είχαμε στα χέρια μας τον επόμενο σπουδαίο στόπερ το αγγλικού ποδοσφαίρου. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Τζον Τέρι.

Αλλά για να μην λέμε μ@λ@κιες κανείς από εμάς δεν μπορούσε να δει από τόσο νωρίς ότι θα γινόταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Γουέστ Χαμ. Και ένας από τους καλύτερους μέσους της Premier League. Μάλλον σε αυτό βοήθησε ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν τον είχαν προσέξει ή παρατηρήσει. Κάτι που τον βοήθησε να ωριμάσει και να εξελιχτεί σαν παίκτης.

Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί ότι είχε ηγετικές ικανότητες από τότε και τις είχε δείξει. Αυτό μπορούσαμε να το δούμε», τα λόγια του.

Έχει όλο το «πακέτο»

Ο Ντέκλαν Ράις είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Είναι μόλις 24 ετών, όμως, έχει παίξει σε τόσα δύσκολα και απαιτητικά ματς με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ όλα αυτά τα χρόνια στην Premier League που λίγοι έχουν τα… παράσημα που έχει εκείνος. Οπότε είναι λογικό και επόμενο να τον θέλουν τόσες και τόσες ομάδες. Εντός, αλλά και εκτός Νησιού.

Ο Άγγλος μέσος, με ρίζες από την Ιρλανδία, μπορεί να τα κάνει όλα. Και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Να τρέξει, να πρεσάρει, να κλέψει μπαλιές, να βγάλει την ομάδα του μπροστά, να ρυθμίσει τον ρυθμό το tempo του αγώνα. Να δημιουργήσει, αλλά και να καταστρέψει. Να σκοράρει, αλλά και να δώσει έτοιμα γκολ στους συμπαίκτες του.

Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι της Γουέστ Χαμ τον κοστολογούν πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες (120 για την ακρίβεια). Όποιος σύλλογος τα δώσει αυτά, τότε αυτόματα θα τον κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή  Άγγλου παίκτη. Για κάποιους μπορεί να φαίνονται πολλά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν παίκτη που έχει όλο το…πακέτο και ότι βρίσκεται πολύ πριν ακόμα πιάσει το peak του.